Am o situatie in care doresc sa conserv si sa administrez patrimoniul succesoral a unei defuncte pentru care inca nu s-a facut dezbaterea de mostenirii.
Dansa are un fiu, care prin testament m-a instituit legatar universal deoarece nu a avut descendenti. In calitate de mostenitor, legatar universal al fiului dansei
pot sa intreprind actiuni de administrare prin dreptul acestuia de sezina asupra patrimoniului mamei lui pana la finalizarea procedurii succesorale prin care o sa fie dobandit un
certificat de mostenitor efectiv pentru legatura fiu-mama? Mentionez faptul ca procedura succesorala este in desfasurare dar sunt sanse sa se prelungeasca destul de mult,
iar in acest timp ar fi nevoie totusi de a se exercita actiuni in numele defunctei.
Ca sa fiu putin mai explicit, nu mi s-a parut importanta in acest context mentionarea dansei, sotia unchiului, matusa, a fost sora cu tatal meu. Cei doi neavand copii dupa ce a decedat ea, el a lasat acel testament, iar dupa deces am dezbatut mostenirea. Notarul la care am fost nu mai traieste si nu mai exita nici acel biroul notarial, trecand aproape 20 de ani de la decesul unchiului. Am discut cu mai multi notari care sunt din localitatea mea si nu vor sa faca dezbaterea deorece nu pot sa aduc martori si la fel am patit si cu notarii de pe raza satului unde a decedat mama unchiului.
Cum considerati ca ar fi cel mai bine sa procedez?
As dori sa dobandesc un certificat de calitate de mostenite dupa mama unui unchi pe care l-am mostenit prin testament. El a mai avut o sora care din pacate avand probleme grave de sănătate nu a fost casatorita si a murit intr-un azil-spital.
Avand in vedere ca am facut o incheiere de verificare a dezbaterii de mostenire si nu s-a facut nici dupa mama unchiului ( decedata in 1980) si nici dupa sora acestuia ( decedata in 2000) iar aceasta din urma nu are alti mostenitori inafara de fratele ei (unchiul meu), care este cea mai buna metoda de a dobandi acest act, la notar sau prin judecatorie?
Mentionez faptul ca ambele au murit in total alta parte a tarii fata de cea in care stau eu si fata de cea in care a stat unchiul meu. Nu cunosc pe nimeni in acel sat de au fost ei, iar cand am fost acolo si am intrebat de familie, nimeni nu isi aducea aminte de ei.
Intrebarea urmatoare este legata despre dobandirea unui certificat de mostenitor.
Incerc sa dobandesc un certificat de calitate de mostenitor dupa mama unui unchi pe care l-am mostenit prin testament, acesta m-a facut legatar deoarece nu avea copii. Dupa decesul lui s-a facut dezbaterea de mostenire.
Mama unchiului a decedat in perioada comunista, iar dezbaterea de mostenire dupa dansa nu s-a facut la timpul ei. Unchiul a mai avut o sora, care de asemenea nu a avut copii si nici nu a fost casatorita.
Din cate am inteles de la unchiul meu aceasta si-a petrecut o parte din viata intr-un spital, unde a si decedat suferind de un handicap, dar nu cunosc alte detalii.
Incerc sa obtin certificatul dupa mama lor dar sunt in situatia in care, la notar nu ma pot duce deoarece, desi teoretic sunt si mostenitorul surorii, nu cunosc detalii despre ea si nici nu pot sa
aduc martori la notar pentru dezbatere deoarece satul in care a avut ultimul domiciliu si a si decedat este in alta parte a tarii, loc pe care nu-l cunosc si nu cunosc pe nimeni de acolo si nici in instanta nu stiu cum sa preocedez deoarece nu stiu pe cine as putea chema in judecata pentru a deschide mostenirea (sora fiind decedata).
Puteti sa imi oferiti un sfat pentru situatia de mai sus?