avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, As dori sa dobandesc un certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, As dori sa dobandesc un certificat de calitate de ...

Buna ziua,

As dori sa dobandesc un certificat de calitate de mostenite dupa mama unui unchi pe care l-am mostenit prin testament. El a mai avut o sora care din pacate avand probleme grave de sănătate nu a fost casatorita si a murit intr-un azil-spital.

Avand in vedere ca am facut o incheiere de verificare a dezbaterii de mostenire si nu s-a facut nici dupa mama unchiului ( decedata in 1980) si nici dupa sora acestuia ( decedata in 2000) iar aceasta din urma nu are alti mostenitori inafara de fratele ei (unchiul meu), care este cea mai buna metoda de a dobandi acest act, la notar sau prin judecatorie?

Mentionez faptul ca ambele au murit in total alta parte a tarii fata de cea in care stau eu si fata de cea in care a stat unchiul meu. Nu cunosc pe nimeni in acel sat de au fost ei, iar cand am fost acolo si am intrebat de familie, nimeni nu isi aducea aminte de ei.

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:06, 23 Noiembrie 2023
Legea nr. 36/1995
Art. 117
(1) La cererea moștenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moștenitor, care atestă numărul, calitatea și întinderea drepturilor tuturor moștenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moștenitor, exceptând dispozițiile privind masa succesorală.
(2) Certificatul de calitate de moștenitor se eliberează cu respectarea procedurii prevăzute de prezenta lege pentru eliberarea certificatului de moștenitor, stabilindu-se și cotele succesorale.
...
Dacă "unchiul" din poveste v-ar fi cu adevărat unchi, atunci mama unchiului dvs. ar fi ...bunica dvs. Dar nu prea pare, din ce povestiți. Și nu o să obțineți dvs. un certificat de calitate. Calitate avea "unchiul". Dar...
Ați dezbătut moștenirea (testamentară) după "unchi"? Atunci mergeți și discutați cu același notar (in funcție de testamentul pe care il aveți se poate sau nu să dezbateți și moștenirile unchiului după mama și sora lui)
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
romascanu, moderator
Buna ziua,

Ca sa fiu putin mai explicit, nu mi s-a parut importanta in acest context mentionarea dansei, sotia unchiului, matusa, a fost sora cu tatal meu. Cei doi neavand copii dupa ce a decedat ea, el a lasat acel testament, iar dupa deces am dezbatut mostenirea. Notarul la care am fost nu mai traieste si nu mai exita nici acel biroul notarial, trecand aproape 20 de ani de la decesul unchiului. Am discut cu mai multi notari care sunt din localitatea mea si nu vor sa faca dezbaterea deorece nu pot sa aduc martori si la fel am patit si cu notarii de pe raza satului unde a decedat mama unchiului.

Cum considerati ca ar fi cel mai bine sa procedez?

Multumesc!
Atunci, unchiul nu e ruda de sânge cu dvs, fiind soțul mătușii.
Ca atare, nu aveți vocație succesorala la moștenirea rudelor lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Dobandire certificat de calitate de mostenitor motz.mozzart motz.mozzart Buna ziua, Intrebarea urmatoare este legata despre dobandirea unui certificat de mostenitor. Incerc sa dobandesc un certificat de calitate de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)