asta mi-a aratat preotul in regulament cand am fost ultima oara la acea Biserica.
Mi-a sugerat insa sa le donez lor 1/4 ca se ocupa ei...asta nu mi-a generat prea multa incredere.
:) planuiesc insa sa mai traiesc ceva ani astfel incat nu sunt sigur ca ar functiona varianta mentionata mai sus.
cel care detine restul de 3/4 este mult mai in varsta decat mine.
mihaime
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Imi raspund singur la mesaj pentru cazul in care va mai fi altcineva intr-o situatie similara.
Impozitul se aplica in tara in care se afla bunul, in speta in Romania.
In Elvetia pentru a preveni specula cu imobiliare exista o taxa Grundstückgewinnsteuer care in functie de canton poate sa ajunga pana la 40% in cazul in care cineva achizitioneaza/mosteneste un imobil si il vinde rapid. Se aplica profitului realizat (diferenta pret achizitie, pret vanzare).
Aceasta taxa scade in fiecare an in care proprietatea nu este vanduta pana cand ajunge intr-un final la o valoare decenta (exemplu: cantonul Argau; daca este vanduta proprietatea in primul an, impozit 40%, daca este vanduta dupa 25 de ani, impozitul este 5%).
In cazul proprietatilor dobandite in alte tari NU se aplica Grundstückgewinnsteuer, lucru confirmat de autoritatile din Elvetia.
Apoi mai exista inca o situatie:
- apartament mostenit, detinut in Romania, neinchiriat -> in Elvetia se plateste Eigenmietwert (se adauga la venituri valoarea ipotetica de inchiriere a bunului)
- apartament mostenit, inchiriat in Romania -> nu se mai plateste in Elvetia ceva, tratat pt. evitarea dublei impuneri
Am mostenit recent 1/4 dintr-un loc de veci in catrul Cimitirului Parohial Buna Vestire Belu (a nu se confunda cu faimosul Belu).
Restul de 3/4 apartin unei rude mult indepartate (nicidecum gradul 4; fiul varului strabunicii...).
Exista vreo solutie legala de a scapa de acei 1/4 si de ai dona persoanei care are deja 3/4 ?
Mentionez ca nu mai locuiesc in tara de 10 ani, iar detinerea unei cote parti dintr-un loc de veci nu reprezinta nicidecum un lucru de interes pentru mine.
Am citit regulamentul si am gasit ca se poate face ceva doar prin succesiune sau prin donatie.
Donatia functioneaza doar pana la gradul 4 de rudenie.
Cum acesta nu este cazul, inseamna ca am cazut peste o situatie pe care nimeni nu a prevazut-o in vreo lege sau regulament si in consecinta sunt legat de acel loc de veci pe termen nedeterminat fara vreo varianta de iesire din situatia curenta ?
Sunt cetatean roman care locuieste in strainatate si am domiciliul fiscal recunoscut si de ANAF in Elvetia.
Tocmai urmeaza sa mostenesc un apartament in Romania in urma succesiunii si in legatura cu acest fapt nu-mi este clar cum functioneaza legea in ceea ce priveste impozitul aferent cat si prevederile eliminarii dublei impozitari intre Romania si Elvetia (analog intelegerii care exista in interiorul UE).
Pentru succesiune am inteles ca atata vreme cat ea are loc in termeni de 2 ani nu voi avea de platit nicio taxa. In Elvetia pentru succesiune (desi nu stiu daca ar fi aplicabila si legea elvetiana aici) idem nu exista taxe daca aceasta provine de la rude de gradul 1.
La momentul cand voi vinde apartamentul (90k euro = 438k ron) aici apar neclaritatile:
a) voi avea de plata in Romania 6000 ron + 2% din (438k ron - 200k ron = 238k ron) ?
b) voi plati oare si in Elvetia ceea ce ei numesc "Gewinnsteuer" = taxa pentru ca am generat venit, dar voi putea deduce din ea ce s-a platit deja la punctul a) ?
c) conform dublei impozitari este clarificata situatia astfel incat ori sa platesc a), ori b), ori orice altceva?
Imi cer scuze daca nu am formulat destul de clar. Subiectul in speta inca imi genereaza confuzie, in pofida faptului ca am gasit cateva documente legale in aceasta directie.
Multumesc in avans!