avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Activitate NorthernW

Activitate NorthernW

Buna ziua! Am si eu o intrebare despre cum se aplica articolul 274 pluralitatea de exemplare din codul de procedura civila in urmatorul context:
Trebuie sa semnez un contract de finantare de la universitatea la care studiez pentru acordarea grantului Erasmus+ si am auzit ca alti colegi care deja au semnat contractul, nu au primit copie dupa ce au semnat. Acum, in articolul 274 spune ca: "Inscrisul sub semnatura privata, care constata un contract sinalagmatic, are putere doveditoare numai daca a fost facut in atatea exemplare originale cate parti cu interese contrare sunt.

(2) Un singur exemplar original este suficient pentru toate persoanele avand acelasi interes." Eu vreau o copie dupa contract ca s-au intamplat in trecut ca unii studentii sa nu primeasca banii la timp dupa ce au plecat in mobilitate sau cei de la universitate nu au vorbit cu universitatea din strainatate si nu i-au primit pe acolo. Nu inteleg exact ce inseamna "parti cu interese contrare" aici si daca ma incadrez in categoria asta. Intrebarea mea este: Pot sa cer copie dupa contract cand o sa-l semnez? Ce argumente ar trebui sa le dau in caz ca nu vor sa imi dea copie si de ce lege as putea sa le zic in contextul asta?
Multumesc frumos pentru raspuns. :)

Madalina Pascu a scris:

Buna ziua, nu sunt sanse de anulare. Daca bunica dvs. stia sa citeasca, din pacate este greseala dansei ca nu a tinut cont de ceea ce este scris ci de ceea ce i s-a spus. Desigur puteti incerca sa faceti o plangere penala daca aveti martori si alte probe cu privire la cele intamplate insa este foarte posibil ca plangerea sa fie clasata. Partajul este voluntar, deci se presupune ca asa s-au inteles sa imparta terenul . Daca cumva este trecuta si o sulta pentru diferenta bunicii dvs. si mai sunteti in termenul de prescriptie, puteti solicita plata sultei.

Buna ziua! Am si eu o intrebare in legatura cu anularea unui act facut de un notar public. Problema e in felul urmator: bunica mea si sora ei s-au dus la notar sa-si faca partaj pentru 2.69 ha. Pamantul era pe numele mamei lor si nu aveau succesiune, nimic. Notarul le-a facut un certificat de mostenitor iar la mostenitori le-a trecut pe ambele surori, mentionand ca au o cotă de 1/2 fiecare din toata suprafata. Dupa care, la partajul voluntar i-a trecut surorii ei 2 hectare si ei 0.50 hectare, bunica fiind batrana si nu prea inteligenta, a semnat fara sa citeasca actul de partaj voluntar si a crezut ce i s-a spus de sora ei si de notar, "ca e jumate cu jumate mamaie". Intrebarea mea asta este, ma pot folosi de treaba asta mentionata in certificatul de mostenitor cu 1/2 pentru a contesta actul de partaj voluntar? Practic notarul si sora ei au profitat de nestiinta bunicei mele spunandu-i ca in act scrie ceva cand de fapt scria altceva, au mintit-o. Ce pot face pentru a contesta actul de partaj voluntar? Daca aveti nevoie de alte detalii pot da poze din actele de la notar. Multumesc anticipat.