Revin pt. a preciza faptul ca am fost informata in scris de angajator despre faptul ca firma si-a incetat activitatea la 3 septembrie ca eu intre 3 si 10 sunt in CO si ca am preaviz de 20 de zile si ca incepand cu 1 octombrie inceteaza contractul meu de munca in baza art.65 alin.1 c.m. Am primit in scris o adresa cu toate acestea pe data de 12 septembrie cand eram acasa si a doua zi nu m-am mai prezentat intrucat am inteles ca anterior acestei date firma isi incetase activitatea. Situatia reala a societatii este una profitabila mai ales dupa un sezon plin. In realitate firma desfasoara activitate in continuare dar fara mine, fara ospatari , fara mare parte din personal.
Domnule Tudor Valeriu va multumesc pentru sfaturile date si imi cer scuze daca nu am fost explicita in primele mele demersuri pe acest forum. As vrea sa va intreb la punctul 2 in care imi spuneti" Ii puteti da in judecata si specificati ca nu ati primit decizia de concediere" cum sa ma apar daca instanta va considera prematur introdusa cererea mea? Si as mai vrea sa va intreb pentru punctul 6" Decizia trebuie emisa in 30 de zile, nu in 3 ani" puteti sa mi spuneti care este articolul de lege pentru acest termen de 30 de zile?
Am citit ce mi-ati scris domnule Tudor Valeriu si as vrea sa va intreb daca treb sa ma duc la serviciu in continuare cata vreme m-au anuntat ca societatea si-a incetat activitatea cu 3 septembrie, intre 3-10 septembrie mi-au comunicat ca ma bucur de concediu de odihna, apoi am 20 de zile de preaviz urmand sa fiu concediata in baza art.65 alin.1 c.m. Daca societatea si-a incetat activitatea si mi-au comunicat in scris acest lucru, eu unde ma mai duc la munca? Daca nu-mi elibereaza decizia de concediere eu cum ii mai dau in judecata? Exista un termen legal in baza caruia angajatorul are obligatia sa emita decizia . Am inteles ca ar fi de 3 ani. E adevarat?
As vrea sa va intreb ce sa fac daca angajatorul nu-mi elibereaza decizia de concediere? Ce atac in instanta? Exista un termen legal?
Va multumesc pentru raspunsuri , in mod special domnului trope_doi , cu rugamintea daca exista posibilitatea de a-mi comunica si mie parte din aceasta jurisprudenta despre care vorbeste sau locul de unde as putea s-o accesez, s-o cumpar sau s-o citesc.
Stiu ca nu este izvor de drept dar m-ar ajuta foarte mult sa-mi fac o impresie in raport de ceea ce urmeaza sa solicit in instanta.
In prezent am notificat angajatorul si astept sa-mi inmaneze o serie de documente si decizia de concediere pe care intentionez sa o atac.
Va multumesc domnule trope_doi pentru raspunsul dumneavoastra .Societatea va justifica desfiintarea postului, motivat de faptul ca nu mai este sezon la mare si deci isi restrange activitatea. In iunie postul meu se va reinfiinta si ma intreb are obligatia angajatorul sa ma recheme la munca sau este doar o optiune?
Pentru ca nu m-am facut inteleasa tuturor utilizatorilor , revin si arat: am contract de munca pe durata nedeterminata, in functia de sef receptie, un salariu modest si niciodata nu am primit procent din profit. Am acceptat printr-o intelegere tacita cu patronul hotelului sa lucrez cu plata sezonier si cu un salariu mic intrucat am peste 50 de ani iar in aceste posturi se cauta fete tinere cu fizic placut si mi s-a promis de asemenea ca voi obtine si un seviciu stabil pentru urmatorii ani. Societatea nu are dificultati economice, ba din contra , prospera datorita mie .
Da ,domnule Elis, asta va scrie si pe decizia mea de concediere , ca in 30 de zile pot sa o contest. Eu va intrebam in mod concret , referitor la cazul meu......fata de cele aratate de mine mai sus....ce sa solicit angajatorului sa-mi comunice ca sa pot verifica daca procedura a fost respectata sau nu. Cartea de munca.....fisa de lichidare.....organigrama.....state de salarii.....certificat constatator de la registru ca este incetata activitatea temporar sau definitiv..... ce acte imi trebuiesc?......si ce fel de daune pot cere in procesul meu....? pot cere daune morale ?
Domnule namiru, nu doresc sa-mi constrang patronul sa mentina o relatie contractuala cu mine dar nici nu inteleg sa ma resemnez cum ma sfatuiti dumneavoastra. Sfaturi de incurajare am primit de la familie iar duhovnicul meu mi-a promis o rugaciune . Am intrat pe acest forum in dorinta de a obtine opinii juridice nu compatimiri si sfaturi de a nu-mi supara patronul si a-mi inghiti umilinta.
Sper ca din atatia utilizatori , s-o gasi vreun jurist sa se priceapa sa ma invete cum sa deschid un proces si pe ce temei, ce sa solicit ca sa pot verifica daca procedura a fost respectata sau nu. Cartea de munca.....fisa de lichidare.....organigrama.....state de salarii.....certificat constatator de la registru ca este incetata activitatea temporar sau definitiv..... ce acte imi trebuiesc?......si ce fel de daune pot cere in procesul meu....?
Am fost data afara intrucat pe postul meu va fi angajat fiul patronului si au gasit aceasta "gaselnita " legislativa intrucat in toti anii acestia iarna nu eram trecuta in vreun somaj tehnic ci pur si simplu nu mi se platea nimic. Dupa ce s-au folosit de mine, invatand cum se conduce un hotel, acum ma elimina. Vreau sa deschid proces si va intreb daca este legal ca pe acest post sa fie angajata o alta persoana si dupa cat timp , daca as putea cere daune morale sau ce daune as putea cere si daca "incetarea activitatii societatii" poate fi asimilata unei "intreruperi temporare". Va multumesc oricum pentru tot si as dori sa pastrez legatura cu dumneavoastra si pe mai tarziu.
Am inteles ce mi-ati scris si va multumesc, ceea ce nu imi este insa f clar si as dori sa ma lamuriti ,este daca activitatea unui hotel pe timpul iernii poate fi incadrata la "........ dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii........" mai ales ca a fost un sezon f . bun si daca raspunsul este da, la vara ar trebui sa ma reangajeze sau vor lua pe altcineva?. In cazul meu credeti ca aceasta concediere s-a facut in mod netemeinic si nelegal?