avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.65 alin.1 c.m
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.65 alin.1 c.m

URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:00, 9 Octombrie 2008
mimi ionescu a scris:

URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?

Vara asta s-au scos bani frumosi pe litoral. 100.000 de vizitatori saptamanal asa a spus la PROTV . Ti-ai facut planul pe anul asta.:closedtopic:
Aveti dreptate domnule "group" mai ales ca acest hotel s-a infiintat cu sprijinull meu iar anul acesta a mers extraordinar. Nu numai ca eram sef receptie ci si managerul hotelului. Nu am fost niciodata sanctionata sau mustrata. Si iata ca ma aflu intr-o situatie disperata. V-as ruga sa ma indrumati in demersurile mele legale.
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Instanţa de judecată va dispune anularea concedierii dacă se constată că a fost făcută în mod netemeinic sau nelegal. Totodată va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, iar la cererea acestuia va dispune reintegrarea pe postul avut anterior.
Nu mi se pare profesionist raspunsul dat de "group" care pare sa semene foarte mult cu M.Sorin, n-o fi acelasi...? :D

Cei care au facut demersurile pentru reducerea postului dvs. au scapat din vedere faptul ca, actitivatea societatii trebuie sa inceteze cu data expirarii preavizului dvs. si al altor salariati , daca este cazul.
Adica, un ex. daca se intentioneaza inchiderea firmei, se face pe data de 01.09.2008 instiintarea catre salariati care prevede ca incepand cu data de 29.09.2008 firma isi inchide activitatea. In perioada de la 01.09 - 29.09. salariatul se afla in preaviz (20 zile lucratoare cu cate 4 ore/zi prezenta la lucru). Daca preavizul se reduce ca durata trebuie sa fiti si dvs.deacord. (in sensul sa munciti 8 ore/zi - 10 zile). Dar ei au inchis activitatea pe 03, ce mai faceti dvs. la serviciu dupa aceasta data?
Concediul de odihna suspenda preavizul. CO se poate compensa in bani la incetarea cim.

Puteti solicita un salariu compensatoriu, conf.CCMUN .

Contabilul , chiar daca este activitatea societatii incetata, are de facut trimestrial declaratiile privind TVA, Impozitul pe venit (sau profit-lunar) iar la sf. anului bilantul, inchiderea si inventarierea, deci nu cred ca o sa o concedieze ci doar o sa o plateasca mai putin. M-ati inteles?

Am inteles ce mi-ati scris si va multumesc, ceea ce nu imi este insa f clar si as dori sa ma lamuriti ,este daca activitatea unui hotel pe timpul iernii poate fi incadrata la "........ dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii........" mai ales ca a fost un sezon f . bun si daca raspunsul este da, la vara ar trebui sa ma reangajeze sau vor lua pe altcineva?. In cazul meu credeti ca aceasta concediere s-a facut in mod netemeinic si nelegal?

Alte discuții în legătură

Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)
Desface contract de munca! ctseximtrans ctseximtrans Buna ziua, Avem o firma de transport si din cauza crizei si a problemelor cu care ne confruntam suntem nevoiti sa desfacem contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)