avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deptul la somaj

Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in alta parte,spunandu-ne ca ne va plati cartea de munca si ne va da salariu de pe cartea de munca.Acum cateva zile ne-a anuntat ca trebuie sa ne cautam de lucru in alta parte deoarece momentan nu mai deschide magazinul din lipsa de spatiu,sa-mi semnez demisia ,ca nu ne poate acorda ajutorul de somaj deoarece este firma mica.Mentionez ca sunt 4 angajati plus patronii care au cartile de munca la firma,deci 6 angajati.Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat si ce articol din lege spune acest lucru..ca unui angajat nu i se acorda ajutor de somaj.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:33, 19 Decembrie 2008
Indemnizatia de somaj nu se acorda de catre angajator ... se plateste din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Pentru a beneficia de somaj trebui sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterior datei depunerii cererii pentru somaj, iar c.i.m. sa fi incetat pentru motive neimputabile salariatului.
art 68 din codul muncii spune:
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

Ca sa va concedieze pe toti, intra la concediere colectiva si probabil nu doreste sa se "complice " cu atatea acte....dar daca vrea poate. Dvs. daca nu doriti sa va dati demisia, nu va poate forta nimeni!
Luati-va toate drepturile salariale restante si propuneti sa va inchida carnetul cu art. 65.1.
Nu are cum sa intre la concediere colectiva ....;)
este obligatoriu sa efectuezi cele 20 de zile din preavizul de concediere pentru a beneficia de indemnizatia de somaj si acordarea unui salariu prevazut in CCM ???
daca am efectuat numai 10 zile din termenul de preavizul de concediere, nu am dreptul la somaj si la alte drepturi, am solicitat lichidarea la zi, dupa 10 zile si am primit scriosare ca se desface contractul de munca de comun acord fara sa mai primesc drepturile care sunt menetionate in dipozitia de concediere,
va rog o lamurire in acest sens,
multumesc
Daca ati solicitat lichidarea la zi , atunci conducerea a luat decizia incetarii c.i.m. prin acordul partilor.
Intr-adevar pentru concediere, in perioada preavizului salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Alte discuții în legătură

Se poate solicita angajatorului concedierea potrivit art. 65(1) ? hellen1007 hellen1007 Sunt angajat la actualul loc de munca din iunie 2009.Am mai lucrat anterior din august 2006 pana in septembrie 2008, cand a incetat CIM prin demisie.In ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca retauto_giany retauto_giany Buna ziua, cum pot inceta activitatea unui angajat cand nu il mai pot plati? Chiria este mai mare si vanzarile slabesi nu mai pot plati salariatul.Cum ii pot ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)