avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Activitate mht4f

Activitate mht4f

Buna ziua.
As dori sa stiu unde intervine in calculul pensiei stagiul de cotizare necontributiv (decret 112/1965) si cel contributiv gr.2-a?
Prin hotarare judecatoreasca am obtinut adaugarea la vechine a 2,5 ani cf decret 112/65.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs pertinente.
Va multumesc pentru raspuns dar legea citata de dvs a modificat doar art.1 pct. a, din decretul 112/1965.
Intrebarea mea este in legatura cu art.1 pct. c, care prevede pentru asigurarile sociale, adaugarea a 6 luni la fiecare an lucrat in conditii de clima greu de suportat.
Va multumesc pentru raspuns.
Casa de pensii nu l-a luat in calcul pentru stabilirea pensiei mele la limita de varsta, iar o avocata mi-a spus ca decretul este abrogat prin legea 19/2000. Inteleg din raspunsul dvs ca pot contesta calculul facut de catre casa de pensii.
Buna ziua,

As dori sa stiu daca decretul 112/1965 este inca applicabil in 2022, pentru calculul pensiei la limita de varsta?

Stiu ca art 198 din legea 19/2000, anula/abroga avantajele stipulate in decretul 112/1965. Totusi, decretul 112/1965 in totaliatatea sa nu a fost abrogat prin art 198 din legea 109/2000 iar legea 7/1965 (in care a fost transpus decretul 112/1965) nu este pomenita in acest articol de lege.

Jurisprudenta consemneaza varii spete ulterioare anului 2000, in care s-a acordat castig de cauza celor care au reclamat ca nu li s-a luat in considerare la calculul pensiei cele 6 luni de vechime la 1 an lucrat in conditii de clima greu de suportat.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs avizate.