avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... decretul 112/1965 este inca applicabil ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

decretul 112/1965 este inca applicabil ?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca decretul 112/1965 este inca applicabil in 2022, pentru calculul pensiei la limita de varsta?

Stiu ca art 198 din legea 19/2000, anula/abroga avantajele stipulate in decretul 112/1965. Totusi, decretul 112/1965 in totaliatatea sa nu a fost abrogat prin art 198 din legea 109/2000 iar legea 7/1965 (in care a fost transpus decretul 112/1965) nu este pomenita in acest articol de lege.

Jurisprudenta consemneaza varii spete ulterioare anului 2000, in care s-a acordat castig de cauza celor care au reclamat ca nu li s-a luat in considerare la calculul pensiei cele 6 luni de vechime la 1 an lucrat in conditii de clima greu de suportat.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs avizate.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2022
mht4f, utilizator
Cel mai recent răspuns: mht4f , utilizator 00:47, 30 Octombrie 2022
Dcretul se are in vedere la calculul pensiei. Il gasiti aici: [ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns.
Casa de pensii nu l-a luat in calcul pentru stabilirea pensiei mele la limita de varsta, iar o avocata mi-a spus ca decretul este abrogat prin legea 19/2000. Inteleg din raspunsul dvs ca pot contesta calculul facut de catre casa de pensii.
Gasiti Legea nr. 19/ 2000 aici: [ link extern ] .
Legea 19/ 2000 abroga mai multe acte normative printre care si Ordin MMPS nr. 50/ 1990 si totusi instantele au in vedere mentiuni din documentele emise de firme cu referire la acest act normativ.
Nefiind o practica unitara a instantelor de judecata (in conditiile in care Legea nr. 7/ 1965 nu apare ca fiind abrogata) puteti contesta decizia CJP.
Cititi cu atentie decretul si vedeti daca indepliniti toate conditiile de lucru in zonele la care se face referire.
Se pare ca a fost abrogat de legea nr.31 din 22 martie 1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase.
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns dar legea citata de dvs a modificat doar art.1 pct. a, din decretul 112/1965.
Intrebarea mea este in legatura cu art.1 pct. c, care prevede pentru asigurarile sociale, adaugarea a 6 luni la fiecare an lucrat in conditii de clima greu de suportat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi adaos vechime angajat trimis in tari cu clima greu de suportat liviuteodorescu1953 liviuteodorescu1953 Buna ziua, in revenire la intrebarea mea anterioara,am rugamintea de a-mi comunica daca decretul 112/1965 si-a incetat aplicabilitatea incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei limita de pensionare L.Sima L.Sima Buna ziua As dori sa va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea situatie (in conditiile in care am primit raspunsuri contradictorii de la angajati ai ... (vezi toată discuția)
Aplicarea la calculul pensiei a sporului de 50% pentru lucrul in tari cu clima greu de suportat sevcencovladimir sevcencovladimir am lucrat in Syria,localitatea RAKKA,in intervalul 15 februarie 1979-1 martie 1981 in santierul de irigatii 27000ha trimis de Arcif. Cu toate ca am depus la ... (vezi toată discuția)