avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Activitate FeriM

Activitate FeriM

Buna
Statul ungar ofera spre subscriere titluri de stat denominate in EUR, cu dobanda variabila in functe de inflatia din zona euro, indiferent de cetatenia sau rezidenta cumparatorilor.
Subscrierea se poate face si direct (fara intermediar/broker) prin Trezoreria Maghiara (se poate vira suma in EUR pe canale electronice in contul deschis la trezorerie). Anual se plateste dobanda aferenta, pana la maturitatea de 5 ani. Apoi se pot transfera in Romania suma initiala si dobanzile anuale (posibil ca dobanzile anuale sa poata fi transferate inapoi si anual, pe masura ce sunt platite). Aceste venituri nu sunt impozabile in Ungaria.
In calitate de cetatean roman cu rezidenta fiscala in Romania (intamplator si cetatean maghiar fara rezidenta in Ungaria),

a. cum se impoziteaza aceste venituri in Romania?
b. ce obligatii de declarare exista in Romania? (declaratie unica la data dobandirii dobanzii in Ungaria sau la data transferului dobanzii in Romania?)
c. cum se poate justifica ca e vorba de aceiasi bani care au plecat din Romania in urma cu 5 ani, plus dobanzi minus costuri?
d. dat fiind ca se transfera inainte si inapoi sume in EUR, trebuie avuta in vedere valoarea initiala si finala in lei sau doar valoarea diferentei dobandite exprimata in lei, la data respectiva a fiecarui transfer?
Multumesc