Daca in instrucțiunile pe care le au cei de la cadastru va scrie in continuare "copie legalizata", e clar ca nu vor accepta copii cu mențiunea "conform cu originalul".
Pana la urma problema este la cei de la cadastru care, după ce mi s-a întâmplat, mă fac sa cred ca au niște instrucțiuni
pe care nu le-au însușit corect sau care poate sunt depășite/prost redactate sau si una si alta.
Pentru intabulare/cadastru mi s-a cerut Ordinul Prefectului cu clasicul argument stupid: "așa cere legea!". fără nicio explicație, ci mai degrabă o amenințare voalata: "Eu te învăț de bine daca vrei intabularea apartamentului".
Si pe lângă Ordinul Prefectului in copie legalizata a trebuit sa depun, tot in copie legalizata si certificatul meu de moștenitor, dar si contractul de vanzare-cumparare semnat de părinții mei la momentul cumpărării apartamentului in cauza. Plus alte acte in original si copii simple.
Le-am depus si acum aștept rezolvarea.
Da, poate a fost vorba de noroc. Sa știți însă ca si la notariatele din București (am încercat la 3), mi s-a recomandat: "încercați si in alta parte, poate va rezolva...".
Nu pot sa cred ca situația mea este unica, dar n-am întâlnit pe nimeni care sa spună ca a pățit la fel ca mine.
Dar, așa cum ziceam, pentru mine totul s-a terminat (sper) cu bine si n-are niciun rost sa despic firul de păr in patru.
Problema este însă cum poate fi "spart" acest cerc vicios?
Pentru a vinde, este obligatoriu sa faci intabulare/cadastru.
Pentru intabulare/cadastru trebuie sa prezinți "Ordinul Prefectului" obligatoriu in copie legalizata.
Prefectura (cel puțin in cazul Buzău) nu emite ordine individuale fiecărui solicitant, ci unul singur, "in bloc" si fiecare solicitant primește o copie color.
Copiile nu pot fi legalizate conform Legii 36/1995.
Si atunci?
N-ar fi de folos "actualizarea" Legii 7/1996 a Cadastrului si Publicității imobiliare?
Suntem totuși in 2022.
Va mulțumesc pentru recomandări si va doresc multa sănătate si succes in continuare.
Numai bine!
Va mulțumesc si pentru aceasta explicație privind Codul civil.
Astăzi am fost la Buzău înarmat pana-n dinți cu copii, originale, texte de lege, etc.
Degeaba, fiindcă n-a fost nevoie!
Așa cum au prezis domnii de la primărie când le-am spus ca nu pot legaliza in București o copie de pe ordinul prefectului, la notariatul din Buzău la care m-am adresat n-am întâmpinat absolut nicio piedica, adică n-am mai fost refuzat pe motiv ca ordinul e o copie si legea nu permite legalizarea de copii. Ba, mai mult, tariful pentru legalizare a fost substanțial mai mic decât cel perceput in București pentru unul si același document.
Am obținut așadar setul de acte pentru intabularea apartamentului si am si declanșat operațiunea.
As putea spune ca totul e bine când se termina cu bine, dar rămân cu întrebarea: de ce in București nu se poate, iar in Buzău, da. Cine știe când mă voi confrunta cu o situație similara, adică o aceeași lege sa fie interpretata intr-un fel intr-o parte a tarii si in alt fel in alta parte a tarii. Va trebui sa fac din nou drumuri acolo unde legea e interpretata in favoarea mea?
Da, va mulțumesc!
Ar fi o soluție.
Sper sa reușesc, daca nu cumva si la Biroul de Carte Funciara voi da tot peste un "Dorel".
Nu înțeleg însă de ce, ca tara membră UE, in secolul XXI, in mai toate relaționările cu autoritățile statului trebuie sa acționăm "in extremis".
Chiar trebuia sa plec mâine la Buzău pentru a explica cuiva legea sau "portițele" ei?
Ce lipește legislației noastre ca sa fie clara, unitara si respectata?
Dar, presupun ca mă întreb degeaba si trebuie sa mă obișnuiesc cu gândul ca trăiesc in Romania.
Si o fac de niște ani buni.
Încă o data, va mulțumesc pentru sfaturi!
Va rog sa mă scuzați! Intru pentru prima data pe un forum de discuții si am fost luat prin surprindere de o reacție atât de rapida la întrebarea mea. Voi fi cat se poate de atent pe viitor.
Va mulțumesc pentru răspuns! Maine dimineață chiar mă duc la Buzău (eu locuiesc in București) tocmai pentru a găsi o soluție pentru a ieși din acest cerc vicios. Voi invoca cele doua prevederi legale pe care mi le-ați indicat. Nu știu de ce, dar presimt ca cei de la firma de cadastru vor contraargumenta cu "instrucțiuni de aplicarea a legii" prin care îmi vor arata ca se cere si "Ordinul Prefectului" in copie legalizata. Pana la urma asta este întrebarea: pentru intabularea unui apartament moștenit se cere sau nu o copie legalizata a "Ordinului Prefectului"?
Scuzați-mă, dar cred ca nu aveți imaginea completa a situației ridicole in care mă aflu.
Pe de o parte afirmați ca pentru intabulare este necesara o copie legalizata a "Ordinului Prefectului", pentru ca mai apoi sa va/mă întrebați de ce se cere aceasta copie legalizata din moment ce am certificat de moștenitor.
Am sa va explic: certificatul de moștenitor, deși menționează ceea ce moștenesc, inclusiv terenul indiviz aferent apartamentului moștenit, nu constituie un titlu de proprietate din punctul de vedere al Legii cadastrului (instrucțiunilor de aplicare a legii, presupun).
După opinia celor de la cadastru, "Ordinul Prefectului" tocmai asta este: un titlu de proprietate pentru acel teren indiviz.
Si sunt la mana lor: aduc ordinul in copie legalizată sau nu!
Cum fac însă sa-l legalizez din moment ce acesta este emis colectiv, deci un singur original, iar fiecărui solicitant cuprins in acel ordin i se remite o copie color a fetei documentului având pe verso, in original, partea din anexa ordinului cu pricina care îl privește, iar notarii refuza legalizarea unui asemenea document pe motiv ca legea nu le permite sa legalizeze copii?
Am moștenit un apartament in calitate de unic moștenitor. Am certificat de moștenitor.
Vreau sa vând apartamentul si pentru asta trebuie sa-l intabulez.
Pentru intabulare, printre alte acte, mi s-a spus ca trebuie sa prezint "Ordinul Prefectului" in copie legalizata.
Am solicitat si obținut documentul respectiv, numai ca notariatele îmi refuza legalizarea unei copii pe motiv ca ordinul însuși pe care l-am primit este o copie color.
Am luat legătura cu primăria (Buzău) care mi-a confirmat ca exista un singur ordin original care se păstrează la ei, dar pentru ca privește mai mulți solicitanți prevăzuți intr-o anexa la ordin ei, primăria, emit pentru fiecare solicitant cate un ordin al prefectului care, pe fata, este o copie color a originalului, iar pe verso, in original, extrasul de pe tabelul care însoțește ordinul si îl privește direct pe solicitant.
Întrebarea mea este: pentru intabulare chiar se solicita o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" sau este o interpretare "locala" a instrucțiunilor si in acest caz este suficienta o copie simpla?
Iar daca se solicita cu adevărat o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" cum poate fi obținută din moment ce cei de la primărie mi-au spus ca așa procedează de 30 de ani (copii color) si nimeni n-a reclamat pana la mine?