Am moștenit un apartament in calitate de unic moștenitor. Am certificat de moștenitor.
Vreau sa vând apartamentul si pentru asta trebuie sa-l intabulez.
Pentru intabulare, printre alte acte, mi s-a spus ca trebuie sa prezint "Ordinul Prefectului" in copie legalizata.
Am solicitat si obținut documentul respectiv, numai ca notariatele îmi refuza legalizarea unei copii pe motiv ca ordinul însuși pe care l-am primit este o copie color.
Am luat legătura cu primăria (Buzău) care mi-a confirmat ca exista un singur ordin original care se păstrează la ei, dar pentru ca privește mai mulți solicitanți prevăzuți intr-o anexa la ordin ei, primăria, emit pentru fiecare solicitant cate un ordin al prefectului care, pe fata, este o copie color a originalului, iar pe verso, in original, extrasul de pe tabelul care însoțește ordinul si îl privește direct pe solicitant.
Întrebarea mea este: pentru intabulare chiar se solicita o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" sau este o interpretare "locala" a instrucțiunilor si in acest caz este suficienta o copie simpla?
Iar daca se solicita cu adevărat o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" cum poate fi obținută din moment ce cei de la primărie mi-au spus ca așa procedează de 30 de ani (copii color) si nimeni n-a reclamat pana la mine?
Într-adevăr, pentru intabulare este necesara o copie legalizata a actului de proprietate.
Curios este, de ce vi se socita ordinul prefectului, în condițiile în care aveți certificat de moștenitor. Iar asta e actul dvs de proprietate.
Scuzați-mă, dar cred ca nu aveți imaginea completa a situației ridicole in care mă aflu.
Pe de o parte afirmați ca pentru intabulare este necesara o copie legalizata a "Ordinului Prefectului", pentru ca mai apoi sa va/mă întrebați de ce se cere aceasta copie legalizata din moment ce am certificat de moștenitor.
Am sa va explic: certificatul de moștenitor, deși menționează ceea ce moștenesc, inclusiv terenul indiviz aferent apartamentului moștenit, nu constituie un titlu de proprietate din punctul de vedere al Legii cadastrului (instrucțiunilor de aplicare a legii, presupun).
După opinia celor de la cadastru, "Ordinul Prefectului" tocmai asta este: un titlu de proprietate pentru acel teren indiviz.
Si sunt la mana lor: aduc ordinul in copie legalizată sau nu!
Cum fac însă sa-l legalizez din moment ce acesta este emis colectiv, deci un singur original, iar fiecărui solicitant cuprins in acel ordin i se remite o copie color a fetei documentului având pe verso, in original, partea din anexa ordinului cu pricina care îl privește, iar notarii refuza legalizarea unui asemenea document pe motiv ca legea nu le permite sa legalizeze copii?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu, eu am spus ca pentru intabulare este necesara o copie legalizata după actul de proprietate. Iar în cazul dvs, acesta este certificatul de moștenitor.
Nu am spus ca ar fi necesara o copie legalizata după ordinul prefectului.
Și nici nu e.
Ați nimerit niște funcționari incompetenți.
Art.1133 Cod civil
(1) Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
Art.24 din Legea 7/1996 a Cadastrului și Publicității imobiliare
(3) Dreptul de proprietate și celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza înscrisului autentic notarial sau a certificatului de moștenitor, încheiate de un notar public în funcție în România, a hotărârii judecătorești rămase definitivă și irevocabilă sau pe baza unui act emis de autoritățile administrative, în cazurile în care legea prevede aceasta, prin care s-au constituit ori transmis în mod valabil.
Va rog sa mă scuzați! Intru pentru prima data pe un forum de discuții si am fost luat prin surprindere de o reacție atât de rapida la întrebarea mea. Voi fi cat se poate de atent pe viitor.
Va mulțumesc pentru răspuns! Maine dimineață chiar mă duc la Buzău (eu locuiesc in București) tocmai pentru a găsi o soluție pentru a ieși din acest cerc vicios. Voi invoca cele doua prevederi legale pe care mi le-ați indicat. Nu știu de ce, dar presimt ca cei de la firma de cadastru vor contraargumenta cu "instrucțiuni de aplicarea a legii" prin care îmi vor arata ca se cere si "Ordinul Prefectului" in copie legalizata. Pana la urma asta este întrebarea: pentru intabularea unui apartament moștenit se cere sau nu o copie legalizata a "Ordinului Prefectului"?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Se cere copie legalizata după actul, în baza căruia dvs ați devenit proprietar.
In extremis, dacă chiar nu aveți cu cine, depuneti ordinul prefectului ca atare la Biroul de Carte Funciara.
Iesirea din indiviziune
lorma
Buna ziua,am si eu o intrebare......Suntem 4 mostenitori pe un teren agricol,titlul de propietate original se afla la un unchi de al meu.Eu am spus ca ma ocup ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil
popcrys77
Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)