avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am moștenit un apartament in calitate de unic ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am moștenit un apartament in calitate de unic moștenitor. Am ...

Am moștenit un apartament in calitate de unic moștenitor. Am certificat de moștenitor.
Vreau sa vând apartamentul si pentru asta trebuie sa-l intabulez.
Pentru intabulare, printre alte acte, mi s-a spus ca trebuie sa prezint "Ordinul Prefectului" in copie legalizata.
Am solicitat si obținut documentul respectiv, numai ca notariatele îmi refuza legalizarea unei copii pe motiv ca ordinul însuși pe care l-am primit este o copie color.
Am luat legătura cu primăria (Buzău) care mi-a confirmat ca exista un singur ordin original care se păstrează la ei, dar pentru ca privește mai mulți solicitanți prevăzuți intr-o anexa la ordin ei, primăria, emit pentru fiecare solicitant cate un ordin al prefectului care, pe fata, este o copie color a originalului, iar pe verso, in original, extrasul de pe tabelul care însoțește ordinul si îl privește direct pe solicitant.
Întrebarea mea este: pentru intabulare chiar se solicita o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" sau este o interpretare "locala" a instrucțiunilor si in acest caz este suficienta o copie simpla?
Iar daca se solicita cu adevărat o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" cum poate fi obținută din moment ce cei de la primărie mi-au spus ca așa procedează de 30 de ani (copii color) si nimeni n-a reclamat pana la mine?
Cel mai recent răspuns: Duriant , utilizator 13:19, 22 Noiembrie 2022
Da, ar fi, in sensul de a accepta pentru intabulare si copiile conforme cu originalul, eliberate cu aceasta mentiune, de catre Prefectura.
Si totusi, daca aveti certificatul de mostenitor, de ce v-au mai solicitat si Ordinul Prefectului?
Daca in instrucțiunile pe care le au cei de la cadastru va scrie in continuare "copie legalizata", e clar ca nu vor accepta copii cu mențiunea "conform cu originalul".
Pana la urma problema este la cei de la cadastru care, după ce mi s-a întâmplat, mă fac sa cred ca au niște instrucțiuni
pe care nu le-au însușit corect sau care poate sunt depășite/prost redactate sau si una si alta.
Pentru intabulare/cadastru mi s-a cerut Ordinul Prefectului cu clasicul argument stupid: "așa cere legea!". fără nicio explicație, ci mai degrabă o amenințare voalata: "Eu te învăț de bine daca vrei intabularea apartamentului".
Si pe lângă Ordinul Prefectului in copie legalizata a trebuit sa depun, tot in copie legalizata si certificatul meu de moștenitor, dar si contractul de vanzare-cumparare semnat de părinții mei la momentul cumpărării apartamentului in cauza. Plus alte acte in original si copii simple.
Le-am depus si acum aștept rezolvarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune lorma lorma Buna ziua,am si eu o intrebare......Suntem 4 mostenitori pe un teren agricol,titlul de propietate original se afla la un unchi de al meu.Eu am spus ca ma ocup ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate elmarian10 elmarian10 Buna seara. Doreasc sa va expun urmatoarea situatie: la decesul parintilor mei am mostenit un teren agricol de 4 hectare impreuna cu cei trei frati ai mei. ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil popcrys77 popcrys77 Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)