avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am moștenit un apartament in calitate de unic ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am moștenit un apartament in calitate de unic moștenitor. Am ...

Am moștenit un apartament in calitate de unic moștenitor. Am certificat de moștenitor.
Vreau sa vând apartamentul si pentru asta trebuie sa-l intabulez.
Pentru intabulare, printre alte acte, mi s-a spus ca trebuie sa prezint "Ordinul Prefectului" in copie legalizata.
Am solicitat si obținut documentul respectiv, numai ca notariatele îmi refuza legalizarea unei copii pe motiv ca ordinul însuși pe care l-am primit este o copie color.
Am luat legătura cu primăria (Buzău) care mi-a confirmat ca exista un singur ordin original care se păstrează la ei, dar pentru ca privește mai mulți solicitanți prevăzuți intr-o anexa la ordin ei, primăria, emit pentru fiecare solicitant cate un ordin al prefectului care, pe fata, este o copie color a originalului, iar pe verso, in original, extrasul de pe tabelul care însoțește ordinul si îl privește direct pe solicitant.
Întrebarea mea este: pentru intabulare chiar se solicita o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" sau este o interpretare "locala" a instrucțiunilor si in acest caz este suficienta o copie simpla?
Iar daca se solicita cu adevărat o copie legalizata a "Ordinului Prefectului" cum poate fi obținută din moment ce cei de la primărie mi-au spus ca așa procedează de 30 de ani (copii color) si nimeni n-a reclamat pana la mine?
Cel mai recent răspuns: Duriant , utilizator 13:19, 22 Noiembrie 2022
Da, va mulțumesc!
Ar fi o soluție.
Sper sa reușesc, daca nu cumva si la Biroul de Carte Funciara voi da tot peste un "Dorel".
Nu înțeleg însă de ce, ca tara membră UE, in secolul XXI, in mai toate relaționările cu autoritățile statului trebuie sa acționăm "in extremis".
Chiar trebuia sa plec mâine la Buzău pentru a explica cuiva legea sau "portițele" ei?
Ce lipește legislației noastre ca sa fie clara, unitara si respectata?
Dar, presupun ca mă întreb degeaba si trebuie sa mă obișnuiesc cu gândul ca trăiesc in Romania.
Si o fac de niște ani buni.
Încă o data, va mulțumesc pentru sfaturi!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu placere!
Intr-adevar, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod civil (1 octombrie 2011), certificatul de mostenitor era numai declarativ de drepturi si nu era considerat act de proprietate.
In lumina noului Cod civil, certificatul de mostenitor a devenit constitutiv de drepturi.
Probabil ati dat peste cineva mai vechi in bransa, care a ramas "setat" pe dispozitiile anterioare, motiv penru care v-a cerut Ordinul Prefectului.
Va mulțumesc si pentru aceasta explicație privind Codul civil.
Astăzi am fost la Buzău înarmat pana-n dinți cu copii, originale, texte de lege, etc.
Degeaba, fiindcă n-a fost nevoie!
Așa cum au prezis domnii de la primărie când le-am spus ca nu pot legaliza in București o copie de pe ordinul prefectului, la notariatul din Buzău la care m-am adresat n-am întâmpinat absolut nicio piedica, adică n-am mai fost refuzat pe motiv ca ordinul e o copie si legea nu permite legalizarea de copii. Ba, mai mult, tariful pentru legalizare a fost substanțial mai mic decât cel perceput in București pentru unul si același document.
Am obținut așadar setul de acte pentru intabularea apartamentului si am si declanșat operațiunea.
As putea spune ca totul e bine când se termina cu bine, dar rămân cu întrebarea: de ce in București nu se poate, iar in Buzău, da. Cine știe când mă voi confrunta cu o situație similara, adică o aceeași lege sa fie interpretata intr-un fel intr-o parte a tarii si in alt fel in alta parte a tarii. Va trebui sa fac din nou drumuri acolo unde legea e interpretata in favoarea mea?
Copiile legalizate se fac numai după documentul original. Este prevazut în Legea 36/1995.
Nu e vorba de interpretarea legii.
Ați avut noroc de neatenția secretarei de la notariatul respectiv.
Sau, probabil în bunul stil romanesc, la unele notariate, funcționează principiul "merge și așa ".
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2022
raluk0207, utilizator
Da, poate a fost vorba de noroc. Sa știți însă ca si la notariatele din București (am încercat la 3), mi s-a recomandat: "încercați si in alta parte, poate va rezolva...".
Nu pot sa cred ca situația mea este unica, dar n-am întâlnit pe nimeni care sa spună ca a pățit la fel ca mine.
Dar, așa cum ziceam, pentru mine totul s-a terminat (sper) cu bine si n-are niciun rost sa despic firul de păr in patru.
Problema este însă cum poate fi "spart" acest cerc vicios?
Pentru a vinde, este obligatoriu sa faci intabulare/cadastru.
Pentru intabulare/cadastru trebuie sa prezinți "Ordinul Prefectului" obligatoriu in copie legalizata.
Prefectura (cel puțin in cazul Buzău) nu emite ordine individuale fiecărui solicitant, ci unul singur, "in bloc" si fiecare solicitant primește o copie color.
Copiile nu pot fi legalizate conform Legii 36/1995.
Si atunci?
N-ar fi de folos "actualizarea" Legii 7/1996 a Cadastrului si Publicității imobiliare?
Suntem totuși in 2022.
Va mulțumesc pentru recomandări si va doresc multa sănătate si succes in continuare.
Numai bine!

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune lorma lorma Buna ziua,am si eu o intrebare......Suntem 4 mostenitori pe un teren agricol,titlul de propietate original se afla la un unchi de al meu.Eu am spus ca ma ocup ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate elmarian10 elmarian10 Buna seara. Doreasc sa va expun urmatoarea situatie: la decesul parintilor mei am mostenit un teren agricol de 4 hectare impreuna cu cei trei frati ai mei. ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil popcrys77 popcrys77 Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)