avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Activitate Adela.moldovan

Activitate Adela.moldovan

Intrebarea era daca asa cum a fost scrisa Legea limitarea se aplica la toate contractele angajatului sau doar le cele pe care le are cu institutul.
Buna ziua,
In noul statut al cercetatorului prin art 13 se introduce o limitare in cadrul INCD -urilor cu privire la numarul total de ore aferente tuturor contractelor individuale de munca ale angajatului respectiv sa nu depaseasca 12 ore/zi. Interpretarile sunt diferite cu privire la aceasta limitare respectiv daca se aplica doar pentru contractele individuale de munca ale angajatului in cadrul INCD ului sau pentru toate contractele individuale ale angajatului.
Statutul cercetatorului:
Art (13) Prin excepție de la prevederile alin. (12), în cazul
organizațiilor de cercetare de drept privat și al institutelor naționale de
cercetare-dezvoltare, personalul propriu nominalizat în listele de personal, ca membri în echipa unui proiect de cercetare, în echipa unui proiect în domeniul educației și formării profesionale sau în echipa oricărui alt tip de proiecte, indiferent de sursa de finanțare, poate încheia cu organizația de cercetare, în vederea derulării respectivului proiect, un act adițional la contractul individual de muncă existent, cu încadrarea în programul de 8 ore/zi sau, după caz, un contract individual de muncă suplimentar astfel încât să nu fie depășit numărul total de 12 ore/zi aferent tuturor contractelor de muncă ale aceluiași angajat, pe o perioadă cel mult egală cu durata derulării proiectului respectiv, fără parcurgerea altor formalități prealabile și/sau procese de selecție. Salariul este acordat în limita fondurilor disponibile, cu respectarea prevederilor din contractul de
finanțare/regulilor finanțatorului. Pentru personalul din afara organizației de cercetare de drept privat sau institutului național de cercetare-dezvoltare nominalizat în listele de personal, ca membri în echipa unui proiect de cercetare, în echipa unui proiect în domeniul educației și formării profesionale sau în echipa oricărui alt tip de proiecte, indiferent de sursa de finanțare, se aplică prevederile alin. (12)
Buna ziua,

Va rog sa trimiteti interpretarea si la adresa de email adela.moldovan@itim-cj.ro . Multumesc!
Buna ziua! O persoana isi depunde dosarul pentru pensionare cu reducerea varstei de pensionare in luna octombrie si primeste decizia in 16 ianuarie 2024. De la locul de munca i se comunica ca se poate incheia CIM nou dar trebuie sa renunte la pensie pentru ca nu poate cumula pensia cu salariul. Cum interpretati prevederile noii legi in acesta situatie? Persoana in cauza a indeplinit conditiile de pensionare anul trecut.
Discutia se refera doar la salariatii care au functia de baza la noi. Sunt angajati pe perioada determinata, o parte dintre ei sunt cu norma de 2, 4 ore/zi sau pensionari care au un numar de ore repartizate inegal sub o ora pe zi. In CCM ul in vigoare inreg la ITM este stabilit in procedura de acordare tichete astfel: " Pentru salariaţii angajaţi cu fracţiune de normă, numărul tichetelor de masă acordat într-o lună este egal cu numărul total de ore lucrate în luna respectivă divizat la 8 "
Se pot acorda conform criteriilor stabilite in CCM chiar daca sunt incalcate prevederile art 106 CM ?
Buna ziua,
Intr-un articol postat pe avocatnet.ro este mentionat ca nu se pot acorda tichete de masa de valoare diferentiata in functie de norma de lucru si se mentioneaza sanctionarea cu o amenda de 765o lei.

In Normele de aplicare ale Legii 165/2018, ce se regăsesc în HG 1.045/2018, prevăd la art. 10, alin. (3) că "salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate" La articolul 10 nu este mentionat ca avem obligatia sa acordam tichete pentru fiecare zi lucrata, este mentionat ca nu putem sa acordam un numar mai mare de tichete decat numarul de zile lucrate. Nu este mentionat in lege ca nu se pot acorda tichete diferentat in functie de norma de lucru. Va rog sa mentionati care este articolul de lege in care se face referire la norma de lucru si la obligatia acordari unui tichet/zi lucrata.
Multumesc!


In cazul unui INCD se angajeaza cu CIM perioada determinata prin concurs in cadrul unui proiect de cercetare. Se poate modifica cim in perioada nedeterminata fara organizare concurs pentru aceeasi functie dar alte proiecte? Daca s-a specificat ca CIM se incheie pe un proiect, angajatul poate sa fie implicat si in alte proiecte pe durata derularii CIM?