Bună ziua,
La articolul 10 nu este mentionat ca avem obligatia sa acordam tichete pentru fiecare zi lucrata, este mentionat ca nu putem sa acordam un numar mai mare de tichete decat numarul de zile lucrate.
Puteți acorda și mai puține, cu condiția să aveți stabilite clar condițiile în care o faceți. În HG 1.045/2018 scrie ce trebuie să faceți dacă le acordați, spre exemplu, în număr fix (10 pe lună) și doar unora dintre salariați:
Articolul 7
(...)
(3) Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă cel puțin următoarele:
a) numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, ținând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității;
(...)
În ceea ce privește excluderea celor cu normă parțială doar pe acest criteriu, s-ar încălca și Codul muncii, nu doar normele:
Art. 106. -
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
În Art. 10 (3) din norme scrie
(3) Salariații
(toți salariații, nu doar cei cu normă întreagă) beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.
Cei angajați part time nu pot beneficia de tichete de masă doar dacă au funcția de bază la alt angajator - deci mai au un contract de muncă, posibil full time. Atunci când are și alt contract, dar part time, salariatul trebuie să aleagă unul dintre angajatori.
Analizați și (4) din Art. 10:
(4) În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul biletelor de valoare alege, în scris, angajatorul care îi va acorda biletele de valoare, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea realizată. În cazul tichetelor de masă, prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
Avem mai multe articole cu acest subiect, citiți-le măcar pe acestea:
www.avocatnet.ro/articol_519...
www.avocatnet.ro/articol_605...