avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Intr-un articol postat pe avocatnet.ro este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Intr-un articol postat pe avocatnet.ro este mentionat ...

Buna ziua,
Intr-un articol postat pe avocatnet.ro este mentionat ca nu se pot acorda tichete de masa de valoare diferentiata in functie de norma de lucru si se mentioneaza sanctionarea cu o amenda de 765o lei.

In Normele de aplicare ale Legii 165/2018, ce se regăsesc în HG 1.045/2018, prevăd la art. 10, alin. (3) că "salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate" La articolul 10 nu este mentionat ca avem obligatia sa acordam tichete pentru fiecare zi lucrata, este mentionat ca nu putem sa acordam un numar mai mare de tichete decat numarul de zile lucrate. Nu este mentionat in lege ca nu se pot acorda tichete diferentat in functie de norma de lucru. Va rog sa mentionati care este articolul de lege in care se face referire la norma de lucru si la obligatia acordari unui tichet/zi lucrata.
Multumesc!


Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 18:41, 20 August 2023
Bună ziua,

La articolul 10 nu este mentionat ca avem obligatia sa acordam tichete pentru fiecare zi lucrata, este mentionat ca nu putem sa acordam un numar mai mare de tichete decat numarul de zile lucrate.

Puteți acorda și mai puține, cu condiția să aveți stabilite clar condițiile în care o faceți. În HG 1.045/2018 scrie ce trebuie să faceți dacă le acordați, spre exemplu, în număr fix (10 pe lună) și doar unora dintre salariați:

Articolul 7
(...)
(3) Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă cel puțin următoarele:
a) numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, ținând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității;
(...)

În ceea ce privește excluderea celor cu normă parțială doar pe acest criteriu, s-ar încălca și Codul muncii, nu doar normele:
Art. 106. -
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.


În Art. 10 (3) din norme scrie
(3) Salariații (toți salariații, nu doar cei cu normă întreagă) beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

Cei angajați part time nu pot beneficia de tichete de masă doar dacă au funcția de bază la alt angajator - deci mai au un contract de muncă, posibil full time. Atunci când are și alt contract, dar part time, salariatul trebuie să aleagă unul dintre angajatori.
Analizați și (4) din Art. 10:
(4) În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul biletelor de valoare alege, în scris, angajatorul care îi va acorda biletele de valoare, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea realizată. În cazul tichetelor de masă, prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.

Avem mai multe articole cu acest subiect, citiți-le măcar pe acestea:
www.avocatnet.ro/articol_519...
www.avocatnet.ro/articol_605...
Ultima modificare: Duminică, 20 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Discutia se refera doar la salariatii care au functia de baza la noi. Sunt angajati pe perioada determinata, o parte dintre ei sunt cu norma de 2, 4 ore/zi sau pensionari care au un numar de ore repartizate inegal sub o ora pe zi. In CCM ul in vigoare inreg la ITM este stabilit in procedura de acordare tichete astfel: " Pentru salariaţii angajaţi cu fracţiune de normă, numărul tichetelor de masă acordat într-o lună este egal cu numărul total de ore lucrate în luna respectivă divizat la 8 "
Se pot acorda conform criteriilor stabilite in CCM chiar daca sunt incalcate prevederile art 106 CM ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce va raportati doar la doua acte , nu si la legea 165/2018 care prevede clar ca , cei care au functia de baza primesc tichete de masa, indiferent daca au norma intreaga sau timp partial.

De asemenea, tot acest act normativ si normele lui de aplicare , prevad ca (citez de mai sus) : Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă cel puțin următoarele:
a) numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, ținând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității;

...
Adela.moldovan a scris:


Se pot acorda conform criteriilor stabilite in CCM chiar daca sunt incalcate prevederile art 106 CM ?

Nu. În CCM trebuie stabilite drepturi cel puțin egale cu cele prevăzute de Codul muncii. Atenție și la ce scrie în contractele individuale de muncă ale celor angajați part time:

Art. 260.
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:
(...)
d) stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare tichete de masa la anumiti salariati mary2015 mary2015 Buna ziua ! In legatura cu acordarea tichetelor de masa doar la o parte dintre salariati , este legal sau poate fi interpretat ca fiind discriminatoriu ? ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa îmi spuneți dacă se poate acorda tichete ... Monica.Monica Monica.Monica Bună ziua, va rog sa îmi spuneți dacă se poate acorda tichete de masa doar unor angajați din societate? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Tichete de masa PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Buan ziua. Pot sa dau tichete de masa diferentiat? Unei salariate care a a revenit din concediu de crestere copil, pot sa ii fac un act aditional cum ca s-a ... (vezi toată discuția)