avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Activitate Ovidiu Murzea

Activitate Ovidiu Murzea

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule Alexandru, va recomand sa imi cititi atent postarile inainte de a ma eticheta drept turnator. Cred ca am zis de cel putin doua ori ca nu vreau sa spionez, ca nu vreau sa comit niciun abuz, ca vreau sa aflu care este legea si cum se poate ea aplica in cazuri mai complicate. Ca legea este aberanta, sunt total de acord.

Nu inteleg mentiunea despre cartea de imobil, nume,prenume sau CNP, intreberea mea se referea strict la numarul de persoane. Stiu ca exista o asemenea carte, ea a ramas la fostul sef de scara.

Am inteles: fiecare locatar declara pe proprie raspundere numarul de persoane si nu e treaba nimanui sa se bage.
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Asa am sa fac si intradevar asta nu rezolva problema apartamentelor care declara mai putin cu cel putin o persoana. Voi cauta o solutie cat mai neintruziva si revin cu raspuns.

O zi buna!
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca unele persoane se simt vizate sau pur si simplu sunt cu capul in nori. Le descrii o problema si in loc sa dezbata strict subiectul se inflameaza si devin sarcastici. "Exista lege" este egal cu zero. Si soferii sunt obligati sa orpeasca la trecere, este lege, se aplica amenzi, dar cati o fac? Este bine sa te pazesti ca nu te incalzeste pe tine cu nimic amenda aia daca ai ramas infirm pe viata. "Se fac controle si se dau amenzi" - serios? In viata mea nu am prins un asemenea control. Este lege sa existe contract intre chirias si proprietar inregistrat la ANAF. Cate astfel de contracte exista? Faptul ca exista lege nu inseamna ca ea este infailibila in ce priveste preventia iar apoi nu insemna ca este si aplicata. Eu am senzatia ca am de a face un caz care este la limita asa-zisei legi, un caz unde subiectul practic profita de situatie, altfel nu va deranjam. Mai e un caz pe scara cu zero persoane unde omul chiar nu vine pe acolo, nu ca as avea o problema cu asta, Cred ca este indicat sa iti vizitezi imobilul pentru a verifica daca totul e in regula.

Am pus o intrebare tocmai pentru a evita abuzurile dar s-au contrariat unii ca ce ma intereseaza pe mine? Care este miza? Miza este simpla: sa respectam regulile traiului in comun, nu neaparat acei 35-50 de lei. Nu stau sa urmaresc pe nimeni, de aceea intreb si ma informez despre reguli. Sunt un aparator al libertatii si drepturilor omului in masura in care acestea sunt balansate de responsabilitati. Responsabilitati care deseori sunt eludate in baza unui vid legislativ.

Simplu, aplici legea. Dacă o cunoști, bineînțeles. Nu faci "inchizitie", ca să o înlocuiești.


Eu de exemplu cum aplic legea? Daca ma intalnesc cu el de 6 ori pe luna pot sa presupun ca, printr-o coincidenta cosminca, exact atunci a venit? Pentru ca tocmai, nu vreau sa il urmaresc. Il intreb si el va spune, "da, nu stau aici, zero persoane!" ca doar nu il doare gura. Si asta dimineata in timp ce isi dezgheata masina ca a lasat-o acolo peste noapte si a venit cu Uberul sa o ia sa mearga la munca.

Va dau un alt exemplu concret: amic doarme la prietena sa, iar dimineata dupa ce o duce la munca se duce acasa la el. Unde se considera ca locuieste? Probabil acasa la el, daca tot ii spune "acasa". Dar la nr de persoane trebuie trecut la prietena lui sau acasa la el? Va zic ca in viata reala el plateste in ambele locuri si mi se pare normal sa fie asa. La nr de persoane a fost trecut fara sa fie intrebat, au transmis vecinii prietenei ca e si el pe acolo si nu a mai avut mic de comentat. Solutia a fost abuziva, cred ca normal era sa mearga la asociatie si sa discute situatia. Dar cum la noi lumea uita, nu considera importante normele de convietuire se ajunge la astfel de cazuri.

Cred ca lucrulurile acestea se pot evita usor prin citirea apometrului de un reprezentant al asociatiei la inceperea perioadei cu zero persoane si la intoarcere (atucni cand incepi sa declari cel putin 1 pers). daca se orbserva mai mult de x m³/luna (un nr stabilit de comun acord) se trece automat la pierderi + eventuale sanctiuni. Sau si mai simplu toate cheltuilelile trecute pe apartament.

Voi discuta problema cu asociatia si ata timp cat legal nu putem demonstra ca el locuieste si aici, fara sa facem inchiztie, voi lasa zero la nr de persoane. Consider ca este o textul de lege este lacunar si noi ne certam degeaba pe aici.
Ok, daca legea spune asa atunci nu am de ce sa imi mai fac griji. Multumesc!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vreau sa amestec borcanele, intrebarea ramane aceeasi: ce inseamna a locui dpdv legal? Inteleg ca nu exista raspuns. Am mai inteles ca, legal, fiecare proprietar e obligat sa declare numarul de persoane care locuiesc in imobilul sau, nespecificandu-se ce se intampla daca nu o face. In baza acestui vid legislativ ajungem sa avem tot felul de animozitati, care se puteau evita foarte simplu: toate cheltuielile trecute pe apartament.

Ca sa va raspund la intrebare, cheltuielile pe persoana la asocitia din care fac parte sunt salubritate(cea mai costisitoare), pierderile de apa si energie electrica pe scara (inclusiv lift),

Nu este nicio investigatie. Eram doar curios sa stiu ce inseamna a locui. ma lovesc de cazuri care imi sunt neclare. Va dau un exemplu: o persoana/familie care are doua imobile si le foloseste alternativ practic poate declara zero persoane in ambele parti.

Numai bine si multumesc pentru raspunsuri.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am o situatie similara cu ce descrie domnul Grecu. In imobil sta in chirie ofical 1 persoana, dar de fapt sunt doua. Proprietarul este plecat din tara. Pe cel de-al doilea il vad venind de multe ori seara, cu plasa cu cumparaturi. Poate vine doar in vizita, poate mai putin de 15 zile pe luna, nu stiu si nici nu am cum sa aflu. Cert este ca legea este neclara in zona aceasta. Si nu vreau sa ma apuc sa fac Auscwith pe scara.
Nu exista statuat ca seful de scara se ocupa cu stabilirea numarului de locatari din apartamente
Organizarea şi actualizarea evidenţei locatarilor prin cartea de imobil | Normă metodologică
Parte integrantă din Hotărâre 1375/2006
Art. 94. -
Responsabilii cărţii de imobil, desemnaţi în condiţiile legii, au următoarele atribuţii:
a) să solicite persoanelor care locuiesc în imobil prezentarea actelor de identitate, în termen de 15 zile de la sosire, în vederea înscrierii datelor în cartea de imobil;


La asociatie mi s-a spus ca prin AGA s-a hotarat ca seful de scara are acest drept, de a declara numarul de participanti. Si pe mine ma intreaba lunar daca numarul este corect.

In ceea ce priveste litera a) cred ca este imposibil de realizat asa ceva, in primul rand pentru ca nu exista o definite a locuitului in imobil. In speta amintita ar trebui sa cer cartea de identitate a celui ce viziteaza aproape zilnic locuinta sau nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu am absolut nicio problema in afara de confirmarea numarului de persoane la asociatie, pe care vreau sa il fac legal. Deci se ia in calcul petrecutul noptii, restul nu conteaza incat sa se considere locuit. Imi este mai clar acum. Mutumesc pentru raspuns!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Nu am inteles insa ce inseamna sa "locuiasca efectiv". Daca vine si doarme regulat in functie de cum are serviciul, practic doar se foloseste de imobil versus un locatar care locuieste si doarme mai mult de 15 zile pe luna? Ca informatie suplimentara persoana in cauza are inca parcare de resedinta platita. Isi face veacul pe acolo, se vantura frecvent, dar intradevar, nu locuieste ca restul locatarilor acolo. Nu imi este insa clar ce insemna a locui efectiv.

Si referitor la declararea numarului de persoane, seful scarii are cel mult rolul de a confirma/infirma la asociatie numarul de persoane, dar fara a produce schimbari? Deci declararea numarului de persoane cade strict in sarcina proprietarului/chiriasului. Cine poate verifica sa contesta in vreun fel daca observa inadvertente?

Sunt supus unor mici presiuni, sa spun asa, din partea altor vecini si incerc doar sa inteleg anumite lucruri pentru a nu face abuzuri. Informatiile pe care le primesc imi sunt de folos. Multumesc!
Buna ziua!

In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.

Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!