Cred ca unele persoane se simt vizate sau pur si simplu sunt cu capul in nori. Le descrii o problema si in loc sa dezbata strict subiectul se inflameaza si devin sarcastici. "Exista lege" este egal cu zero. Si soferii sunt obligati sa orpeasca la trecere, este lege, se aplica amenzi, dar cati o fac? Este bine sa te pazesti ca nu te incalzeste pe tine cu nimic amenda aia daca ai ramas infirm pe viata. "Se fac controle si se dau amenzi" - serios? In viata mea nu am prins un asemenea control. Este lege sa existe contract intre chirias si proprietar inregistrat la ANAF. Cate astfel de contracte exista? Faptul ca exista lege nu inseamna ca ea este infailibila in ce priveste preventia iar apoi nu insemna ca este si aplicata. Eu am senzatia ca am de a face un caz care este la limita asa-zisei legi, un caz unde subiectul practic profita de situatie, altfel nu va deranjam. Mai e un caz pe scara cu zero persoane unde omul chiar nu vine pe acolo, nu ca as avea o problema cu asta, Cred ca este indicat sa iti vizitezi imobilul pentru a verifica daca totul e in regula.
Am pus o intrebare tocmai pentru a evita abuzurile dar s-au contrariat unii ca ce ma intereseaza pe mine? Care este miza? Miza este simpla: sa respectam regulile traiului in comun, nu neaparat acei 35-50 de lei. Nu stau sa urmaresc pe nimeni, de aceea intreb si ma informez despre reguli. Sunt un aparator al libertatii si drepturilor omului in masura in care acestea sunt balansate de responsabilitati. Responsabilitati care deseori sunt eludate in baza unui vid legislativ.
Simplu, aplici legea. Dacă o cunoști, bineînțeles. Nu faci "inchizitie", ca să o înlocuiești.
Eu de exemplu cum aplic legea? Daca ma intalnesc cu el de 6 ori pe luna pot sa presupun ca, printr-o coincidenta cosminca, exact atunci a venit? Pentru ca tocmai, nu vreau sa il urmaresc. Il intreb si el va spune, "da, nu stau aici, zero persoane!" ca doar nu il doare gura. Si asta dimineata in timp ce isi dezgheata masina ca a lasat-o acolo peste noapte si a venit cu Uberul sa o ia sa mearga la munca.
Va dau un alt exemplu concret: amic doarme la prietena sa, iar dimineata dupa ce o duce la munca se duce acasa la el. Unde se considera ca locuieste? Probabil acasa la el, daca tot ii spune "acasa". Dar la nr de persoane trebuie trecut la prietena lui sau acasa la el? Va zic ca in viata reala el plateste in ambele locuri si mi se pare normal sa fie asa. La nr de persoane a fost trecut fara sa fie intrebat, au transmis vecinii prietenei ca e si el pe acolo si nu a mai avut mic de comentat. Solutia a fost abuziva, cred ca normal era sa mearga la asociatie si sa discute situatia. Dar cum la noi lumea uita, nu considera importante normele de convietuire se ajunge la astfel de cazuri.
Cred ca lucrulurile acestea se pot evita usor prin citirea apometrului de un reprezentant al asociatiei la inceperea perioadei cu zero persoane si la intoarcere (atucni cand incepi sa declari cel putin 1 pers). daca se orbserva mai mult de x m³/luna (un nr stabilit de comun acord) se trece automat la pierderi + eventuale sanctiuni. Sau si mai simplu toate cheltuilelile trecute pe apartament.
Voi discuta problema cu asociatia si ata timp cat legal nu putem demonstra ca el locuieste si aici, fara sa facem inchiztie, voi lasa zero la nr de persoane. Consider ca este o textul de lege este lacunar si noi ne certam degeaba pe aici.