avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Activitate Ana Ion Nicula

Activitate Ana Ion Nicula

Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie: am primit promisiunea de cetatenie spaniola si acum sunt cu foarte mare dificultate burocratica sa renunt la cetatenia romana.
Legal, mai intai trebuie sa renunt la cetatenia romana dupa care pot face juramant si iau cetatenia spaniola.Spania si Romania, de moment, nu au acord de dubla cetatenie.In schimb am primit informatie pe multe cai, chiar si din partea administatiei publice ca multa lume nu renunta in prealabil la cetatenia romana.Intebarile mele sunt:
1. Daca nu se renunta la cetatenia romana, cand calatoresti in Romania, trebuie sa folosesti toate documentele romanesti??
2. Cand calatoresti des in afara spatiului european( cazul meu din motive familiare)ce documente/pasaport folosesti??
3. Daca am pierdut documentele romanesti, cum fac o denuntie de pierdere de documente la politia unde am domiciliu ca am pierdut un pasaport romanesc cand eu am nationalitate si documente spaniole?

Si mii de intrebari de acest gen..Romania nu pune lucrurile usoare pentru renuntare si repet, am primit chiar din partea unei adm publice aceasta sugerinta...cum ca de obicei lumea nu renunta, ceea ce mi-a creat multe dubii si intrebari.
Eu locuiesc in Spania de aproape 20 de ani, am viata aici total si singurul motiv pentru care renunt la nationaliatea romana si iau pe cea de aici este pentru a simplifica proceduri burocratice aici..
Si ultima intrebare, Romania poate denega o cerere de renuntare?Prezentand toate actele dupa cerinta si totul in regula?
Va multumesc mult pentru raspuns si timp!