In cazul in care o firma are 3 asociati egali prin statut este legal ca doar 2 dintre ei sa scoata bani din firma si al treilea sa nu ia nimic? Mentionez ca banii se iau prin restituirea unui creditari a firmei unul din asociati terminand de luat mai devreme banii din acea creditare decat ceilalti. Firma mai are de restituit si dividente insa cei 2 asociati nu vor sa ia dividendele decat dupa ce termina de luat imprumutul de la firma. Ce solutie legala exista in acest caz ?
Buna ziua. Am si eu o mare nelamurire si daca ar putea sa ma ajute cineva de aici cu un sfat sau cu o parere v-as fi recunoscator.O sa incep prin a va descrie situatia in care ma aflu.Sunt asociat cu inca 2 persoane intr-o afacere in domeniul floral.Am dobandit aceasta calitate prin mostenire anul trecut cand mama mea a decedat.Cele 2 asociate cu care am ramas sunt si angajate in cadrul firmei si au vrut de la inceput sa ma inlature in sensul ca nu ma vroiau prezent acolo deoarece era vorba si de niste bani negri scosi ca in orice firma de care nu vroiau sa am parte si eu.Firma detine un spatiu comercial din care sunt inchiriate 3 parti la alte firme.Cele 2 asociate nu vor sa imi faca carte de munca si eu ma aleg cu sume infirme din chirii si alea nu in fiecare luna pentru ca la fiecare 3 luni se platesc darile catre stat.Practic sunt exclus fara voia mea din aceasta afacere si nu stiu ce trebuie sa fac.Mai nou am observat ca cele 2 asociate vin mai rar pe la servici lasand cele 3 angajate ale firmei sa se ocupe de magazin incasand totusi salariul si alti bani.Am incercat sa vorbesc cu ele dar pur si simplu nu se poate pentru ca practic ele se cred 2 asociate cand de fapt in acte suntem 3 fiecare cu cate 33.33% din firma.
Una din intrebarile mele ar fi daca pot sa imi fac carte de munca la aceasta firma unde detin calitatea de asociat si in ce conditii?
Ce alte masuri legale as putea sa mai iau in situatia actuala?
Care sunt drepturile mele in aceasta firma?
Va astept cu sfaturi si sugestii pentru ca nu pot sa stau si sa asist cum munca mamei mele de o viatza este batjocorita de altcineva. Va multumesc
Stiu asta insa puteti fi mai concret va rog.Chirii,dividende,profit din vanzarea produselor..toate intra la profitul firmei respective?Presupun ca din ele s vor scadea cheltuielile si ce va ramane se va imparti intre asociati?
Ceilalti 2 asociati sunt si angajati ai firmei.In acest caz au ei mai multe drepturi decat mine ca simplu asociat?
Eu primesc o anumita suma pe luna ce mi se pare cam mica si din aceasta cauza incerc sa aflu mai multe lucruri ca sa pot lua masurile necesare.
Buna seara.Am si eu o mica dilema si daca ar putea cineva sa imi dea un raspuns ar fi grozav.Situatia este urmatoarea : Sunt asociat intr-o firma cu 33.33%.Am dobandit aceasta calitate prin decesul mamei mele din pacate, ea fiind si angajata acestei firme la momentul decesului.As vrea sa stiu care sunt drepturile mele legale in aceasta afacere ca simplu asociat.Mentionez ca firma detine un spatiu comercial din care o parte este inchiriat.Va multumesc si va astept cu sfaturi si pareri.