avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Activitate Korady

Activitate Korady

Va multumesc pentru raspuns! Am citit conversatiile pe subiectul din link-ul pus la dispozitie, si din ce inteleg, montarea aerului conditionat in interiorul balconului, reprezinta montarea pe spatiul comun al asociatiei, si deci fara aprobarea lor nu mi se permite. Facand un exercitiu de imaginatie, sa inteleg ca daca un pitic de pe creier imi spune ca nu ii place ca pe spatiul comun se vede un dulap, inseamna ca pot cere presedintelui sa oblige veciunul respectiv sa il dea jos, numai pentru ca se vede?! Practic numai ce este delimitat de un perete imi apartine si pot face ce modificari doresc, in timp ce partea superioara a balconului, nedelimitata de perete, este una comuna. Atunci ma intreb, daca pot folosi doar jumatate din balcon pe inaltime, atunci de ce nu mi-au cerut jumatate din bani pe aceasta suprafata atunci cand am platit apartamentul, cu balcon cu tot? :)
Daca in privinta rufelor intinse in exteriorul balconului sunt total de acord, intrebarea mea este daca acelasi lucru mai este valabil si atunci cand rufele sunt intinse in interiorul balconului? Tocmai asta incerc sa ma lamuresc, si anume ce inseamna aceasta Fatada a blocului? Sunt inca confuz: ceva imi apartine dar nu este in totalitate al meu? Ca si cum as avea o curte unde gardul apartine vecinului sau municipalitatii, lucru pe care il accept si ma supun acestor reguli, insa daca ma apuc si constuiesc o casa cu un etaj, municipalitatea sau vecinii se pot opune pentru ca nu le place cum arata. Bine, acum inteleg si ideea de asociatie, si ca exemplul poate nu este unul fericit, insa vreau sa inteleg daca mi se poate imputa legal eventuale modificari in interiorul balconului, modificari normale pe care le poate face orice om?
Buna ziua si multumesc pentru raspunsuri! Din nu stiu ce motive am restrictionat accesul care linkul exterior, deci nu pot atasa o poza si nici nu pot vedea ce poza imi oferiti ca reper. Intentia mea este sa pozitionez aerul conditionat in interiorul balconului, dar la o inaltime considerabila, incat sa nu ma incurce la trafic si pozitionarea de alte lucruri precum o masa si niste scaune. Intrebarea mea este daca peretele din interiorul balconului poate fi considerat fatada sau nu, si daca pot monta aerul pe acesta, indiferent de inaltime. Sunt de acord cu faptul ca tot ce este in lateralul balconului sau in fata lui, se poate numi fatada a blocului, insa nu sunt de acord si as vrea sa stiu care imi sunt drepturile in ceea ce priveste peretele din interiorul balconului. As putea sa va urmez sfatul cu a cere in sedinta sa montam aerul conditionat sus, insa sunt sigur ca nu voi gasi intelegere si sprijin, pentru ca dupa cum v-am spus, multi dintre vecinii mei si-au montat deja aerul conditionat si au considerat ca "trebuie" sa il monteze jos, conform spuselor si cerintelor dezvoltatorului. In plus, administratorul si presedintele sunt, pe buna dreptate as spune, genul de persoane care vor sa urmeze orice regula, scrisa sau nescrisa, legala sau mai putin legala, numai sa arate totul frumos din exterior. De aceea sunt sigur ca nu voi gasi intelegere. Tocmai asta e problema, ca dezvoltatorul stie ca nu ne poate obliga, desi ne spune ca "trebuie sa il punem undeva sa nu se vada", jos sau la semi-inaltime, insa se leaga de ce scrie in contract privitor la fatada, si pistonand pe acest "trebuie", ne face sa credem ca suntem obligati, lucru cu care nu sunt de acord. Intentionez sa inchid balconul cu o masca care, bineinteles, nu va optura functionarea corecta a aparatului, si totodata va fi si aspectuos, ceea ce va rivaliza (daca pot spune asa) ca aspect cu diverse obicte pe care vecinii le-au pus pe balcon si se vad din strada. Cum ati spus si dumneavoastra, nici macar nu vor observa. Dar in caz ca vor observa si voi avea o plangere in directia asta, vreau sa stiu daca sunt acoperit de lege? Am sanse de un castig in cazul in care nu am nici dezvoltatorul nici asociatia nici presedintele de partea mea? Iar referitorul la citatele din Legea 196/2018, inca nu sunt lamurit daca interiorul balconului este proprietate persoanala sau daca este doar cota-parte indiviza de parti comune ale asociatiei? E ca si cum stau cu picioarele pe terenul meu, si cu capul si plamanii respir aer care apartine dezvoltatorului sau asociatiei :) . In ce masura balconul proprietate persoanala poate fi inclus in parti comune ale asociatiei sau a dezvoltatorului? Va intreb pentru ca nu mi se pare nici logic nici corect, dar poate ca doar nu cunosc legea. Sau pur si simplu este ceva ce nu inteleg. Va multumesc si astept raspunsuri lamuritoare!
Va multumesc pentru raspuns! Voi incerca sa descriu situatia un pic mai pe larg pentru a va face o idee mai corecta asupra situatiei. Apartamentul/Blocul se afla intr-o zona rezidentiala, cu parcari si parc propriu, teren care a ramas in proprietatea si administrarea dezvoltatorului. In contract se stipuleaza ca nu avem voie sa modificam fatada blocului, dar fara sa se dea detalii despre acest lucru. De aceea as vrea o parere juridica despre ce inseamna Fatada Blocului. Parte din vecinii mei deja si-au instalat aer conditionat, insa li s-a spus ca "trebuie" sa le puna in partea de jos a balconului (vezi sub balustrada) pentru a nu se vedea urat din exterior. Cu acest "trebuie" nu am fost personal de acord, si de aceea am si ridicat intrebarea aici. As dori sa stiu in ce masura sunt obligat, atata timp cat balconul imi apartine conform contractului, si atata timp cat schimbarile au loc in interiorul balconului proprietate personala? Mentionez ca sunt vecini care si-au pus pe balcon dulapuri care se ridica chiar si pana la inaltimea unde doresc eu sa pun aerul conditionat, ceea ce din exterior nu se vede diferit fata de aerul conditionat pe care l-as monta eu, care pe deasupra am spus ca il voi imbraca si intr-o masca din PVC pentru a nu arata urat, desi din strada nu se vede avand in vedere ca stau la etajul 6. As putea urma sfatul dumneavoastra sa vorbesc in asociatie, insa avand in vedere ca parte din vecinii mei deja au cedat in fata dezvoltatorului si au montat aerul in partea de jos, este greu de crezut ca voi gasi sustinere. Deasemena as mentiona ca daca as monta aerul unde imi "impun" ei, locatia ar fi exact in mijlocul balconului, jos, ceea ce ar inseamna sa nu imi pot amenaja balconul incat sa il pot utiliza la maximum. In plus administratourul si presedintele sunt tiparul de persoane care nu vor sa se complice si executa totul ca la carte, fara sa se mai intrebe daca e corect sau legal sa ti se impuna ceva de catre dezvoltator. In privinta picuratului, sistemul prevede si scurgere a condensului in balcon, deci nu exista problema sa picure in exteriorul balconului. Ceea ce vreau este sa il pun in acelasi loc unde imi cer ei, insa mai sus.....nu la sol cum imi cer ei. Balcoanele sunt deschise, fara posibilitatea de a fi inchise, lucru care am fost obligati tot prin contract. Sunt de acord ca nu poate fiecare sa faca ce vrea, sa puna aerul unde ii vine, pentru ca se vede urat din exterior si da, vrem sa progresam si din punctul asta de vedere. Insa argumentul meu este ca aerul va fi imbracat si nu se va vedea ca o unitate hidoasa, si in plus ca nu va fi asezat la o inaltime mai mare decat unii din vecinii mei si-au prins dulapuri in peretele exterior din balcon. Va rog sa imi oferiti o parere si dupa imaginea mai clara a situatiei, Va multumesc!
Bunza ziua! As vrea sa ma lamuriti va rog intr-o privinta. In contractul semnat cu dezvoltatorul blocului nou in care locuiesc, se precizeaza ca locatarii nu au voie sa modifice fatada blocului. Personal vreau sa instalez aerul conditionat in interiorul balconului, spatiu care conform contractului imi apartine. Intrebarea este, in ce masura dezvoltatorul imi poate impune sa nu pozitionez aerul conditionat in partea superioara a balconului, ceea ce ar inseamna sa fie vizibil din extaerior, si daca balconul proprietate personala se poate incadra la fatada blocului sau nu? Care sunt potentialele repercursiuni legale pe care le-as putea suporta in cazul in care pozitionez aerul conditionat in interiorul balconului?