avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fatada a blocului - definitia si delimitarea ei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fatada a blocului - definitia si delimitarea ei

Bunza ziua! As vrea sa ma lamuriti va rog intr-o privinta. In contractul semnat cu dezvoltatorul blocului nou in care locuiesc, se precizeaza ca locatarii nu au voie sa modifice fatada blocului. Personal vreau sa instalez aerul conditionat in interiorul balconului, spatiu care conform contractului imi apartine. Intrebarea este, in ce masura dezvoltatorul imi poate impune sa nu pozitionez aerul conditionat in partea superioara a balconului, ceea ce ar inseamna sa fie vizibil din extaerior, si daca balconul proprietate personala se poate incadra la fatada blocului sau nu? Care sunt potentialele repercursiuni legale pe care le-as putea suporta in cazul in care pozitionez aerul conditionat in interiorul balconului?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 01:48, 28 Aprilie 2023
Fatada blocului este proprietate comuna dar dupa creerea asociatiei de proprietari dezvoltatorul devine un simplu locatar care indiferent cate apartamente mai are de vandut v-a avea voturi mai putin decat restul locatarilor.
stabiliti in asociatie unde doriti sa puneti aerele. Este bine sa fie toate macar unele sub altele si daca este posibil sa picure la o distanta mai mare de loc daca nu aveti posibilitatea sa duceti intr-o scurgere a balconului (daca este colectata scurgerea prin tevi pana la parter.
Va sfatuies sa nu le puneti in balcon daca este inchis ci doar daca este deschis. El elima vara caldura si se creea o caldura foarte mare vara (se poate ajunge la incendiu).
Deocamdata puteti sa il amplasati in cea sectiune care nu se vede din strada.
Pe scurt ar trebui sa fie un aspect unitar nu foecare face ce culoare vrea si pune aerul unde doreste.

Eu inteleg din mesaj ca el vrea culmea sa se vada din strada. Poate ne lamuriti.



Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator
Va multumesc pentru raspuns! Voi incerca sa descriu situatia un pic mai pe larg pentru a va face o idee mai corecta asupra situatiei. Apartamentul/Blocul se afla intr-o zona rezidentiala, cu parcari si parc propriu, teren care a ramas in proprietatea si administrarea dezvoltatorului. In contract se stipuleaza ca nu avem voie sa modificam fatada blocului, dar fara sa se dea detalii despre acest lucru. De aceea as vrea o parere juridica despre ce inseamna Fatada Blocului. Parte din vecinii mei deja si-au instalat aer conditionat, insa li s-a spus ca "trebuie" sa le puna in partea de jos a balconului (vezi sub balustrada) pentru a nu se vedea urat din exterior. Cu acest "trebuie" nu am fost personal de acord, si de aceea am si ridicat intrebarea aici. As dori sa stiu in ce masura sunt obligat, atata timp cat balconul imi apartine conform contractului, si atata timp cat schimbarile au loc in interiorul balconului proprietate personala? Mentionez ca sunt vecini care si-au pus pe balcon dulapuri care se ridica chiar si pana la inaltimea unde doresc eu sa pun aerul conditionat, ceea ce din exterior nu se vede diferit fata de aerul conditionat pe care l-as monta eu, care pe deasupra am spus ca il voi imbraca si intr-o masca din PVC pentru a nu arata urat, desi din strada nu se vede avand in vedere ca stau la etajul 6. As putea urma sfatul dumneavoastra sa vorbesc in asociatie, insa avand in vedere ca parte din vecinii mei deja au cedat in fata dezvoltatorului si au montat aerul in partea de jos, este greu de crezut ca voi gasi sustinere. Deasemena as mentiona ca daca as monta aerul unde imi "impun" ei, locatia ar fi exact in mijlocul balconului, jos, ceea ce ar inseamna sa nu imi pot amenaja balconul incat sa il pot utiliza la maximum. In plus administratourul si presedintele sunt tiparul de persoane care nu vor sa se complice si executa totul ca la carte, fara sa se mai intrebe daca e corect sau legal sa ti se impuna ceva de catre dezvoltator. In privinta picuratului, sistemul prevede si scurgere a condensului in balcon, deci nu exista problema sa picure in exteriorul balconului. Ceea ce vreau este sa il pun in acelasi loc unde imi cer ei, insa mai sus.....nu la sol cum imi cer ei. Balcoanele sunt deschise, fara posibilitatea de a fi inchise, lucru care am fost obligati tot prin contract. Sunt de acord ca nu poate fiecare sa faca ce vrea, sa puna aerul unde ii vine, pentru ca se vede urat din exterior si da, vrem sa progresam si din punctul asta de vedere. Insa argumentul meu este ca aerul va fi imbracat si nu se va vedea ca o unitate hidoasa, si in plus ca nu va fi asezat la o inaltime mai mare decat unii din vecinii mei si-au prins dulapuri in peretele exterior din balcon. Va rog sa imi oferiti o parere si dupa imaginea mai clara a situatiei, Va multumesc!
Ma repede incarcati o poza undevacum ar fi aici [ link extern ] /
Ca sa intelegeti dv peretii daca ar fi logie continuata cu balcon exterior peretii dv ar fi doar aceea care se vad in poza a 2-a.
Va sfatuiesc sa nu inchideti aerul ca ii scade randamentul.
La prima sedinta propuneti dv hai s amontam aerele sus nu jos in balcon.
E o masura cam exagerata a dezvoltatorului. Nici in Germania nu ii poate impiedica nimeni sa puna ce vor in balcon si sa amenajeze cu vor.
Era de inteles daca zicea sa il puneti pe podea si nu pe zidul exterior pentru a nu strica izolatia dar asa sa nu il puneti sus ca se vede, mi se pare exagerat.
Daca restul isi pun diverse ce rost mai are regula. O inteleg perfect pe acea ca nu trebuie inchise si nu au voie sa le inchida dar asa il instalati si mascati cu ceva care nu optureaza aerul in fata lui si ati terminat.
Nici macar nu vor observa.
E greu sa ii obligi pe locatari si sa arati ca nu s-a respectat regula. Fatada este acum proprietate comuna a asociatiei de proprietari deci asociatia ar putea obliga pe cel ce nu respecta si va avea de suportat costurile fatadei dar la dv nu e cazul.Nu ar mai avea dezvoltatorul cum sa va oblige atat timp cat s-a creat asociatia de proprietari.

Legea 196/2018
[ link extern ]
Art 49
c) în situația în care un proprietar deține o cotă-parte indiviză de părți comune mai mare de
jumătate din totalul cotelor-părți indivize de proprietate comună din condominiu, ponderea
voturilor de care el dispune este limitată, fiind egală cu suma ponderii voturilor celorlalți
proprietari;
g) în cazul unui vot paritar, votul președintelui asociației de proprietari este decisiv;



Pe scurt dezvoltatorul va avea mai putine voturi asta daca presedintele este de acord cu dv sau mai mult puteti candida ca presedinte.
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator
balconul imi apartine conform contractului, si atata timp cat schimbarile au loc in interiorul balconului proprietate personala?

Balconul va apartine ,dar face parte din fatada blocului
Este situatie identica cu interzisul uscatului rufelor pe balcon
Interzisul uscatului rufelor pe exteriorul baconului nu in interior ca sa inteleaga domnul.

Alte discuții în legătură

Spatiul din balcon apartine de fatada blocului domnina.rosu domnina.rosu Buna ziua, Recent am achizitionat un apartament cu un balcon de 15mp. Dezvoltatorul tocmai ce ne-a informat ca nu avem voie sa montam aparatele de aer ... (vezi toată discuția)
Fatada blocului locatarulzo locatarulzo Un vecin a montat aer conditionat pe balcon distrugand din vina lui o parte din fatada blocului,cine suporta reparatiile?raspectivul locatar a mers la ... (vezi toată discuția)
Ac-ul meu picura pe copertina vecinului c14h3r c14h3r Buna ziua, Detin un aer conditionat de prin 2008. Toate bune si frumoase pana prin 2013 cand vecinul de la etajul 1 (eu stau la 4) si-a montat o copertina de ... (vezi toată discuția)