avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fatada a blocului - definitia si delimitarea ei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fatada a blocului - definitia si delimitarea ei

Bunza ziua! As vrea sa ma lamuriti va rog intr-o privinta. In contractul semnat cu dezvoltatorul blocului nou in care locuiesc, se precizeaza ca locatarii nu au voie sa modifice fatada blocului. Personal vreau sa instalez aerul conditionat in interiorul balconului, spatiu care conform contractului imi apartine. Intrebarea este, in ce masura dezvoltatorul imi poate impune sa nu pozitionez aerul conditionat in partea superioara a balconului, ceea ce ar inseamna sa fie vizibil din extaerior, si daca balconul proprietate personala se poate incadra la fatada blocului sau nu? Care sunt potentialele repercursiuni legale pe care le-as putea suporta in cazul in care pozitionez aerul conditionat in interiorul balconului?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 01:48, 28 Aprilie 2023
Buna ziua si multumesc pentru raspunsuri! Din nu stiu ce motive am restrictionat accesul care linkul exterior, deci nu pot atasa o poza si nici nu pot vedea ce poza imi oferiti ca reper. Intentia mea este sa pozitionez aerul conditionat in interiorul balconului, dar la o inaltime considerabila, incat sa nu ma incurce la trafic si pozitionarea de alte lucruri precum o masa si niste scaune. Intrebarea mea este daca peretele din interiorul balconului poate fi considerat fatada sau nu, si daca pot monta aerul pe acesta, indiferent de inaltime. Sunt de acord cu faptul ca tot ce este in lateralul balconului sau in fata lui, se poate numi fatada a blocului, insa nu sunt de acord si as vrea sa stiu care imi sunt drepturile in ceea ce priveste peretele din interiorul balconului. As putea sa va urmez sfatul cu a cere in sedinta sa montam aerul conditionat sus, insa sunt sigur ca nu voi gasi intelegere si sprijin, pentru ca dupa cum v-am spus, multi dintre vecinii mei si-au montat deja aerul conditionat si au considerat ca "trebuie" sa il monteze jos, conform spuselor si cerintelor dezvoltatorului. In plus, administratorul si presedintele sunt, pe buna dreptate as spune, genul de persoane care vor sa urmeze orice regula, scrisa sau nescrisa, legala sau mai putin legala, numai sa arate totul frumos din exterior. De aceea sunt sigur ca nu voi gasi intelegere. Tocmai asta e problema, ca dezvoltatorul stie ca nu ne poate obliga, desi ne spune ca "trebuie sa il punem undeva sa nu se vada", jos sau la semi-inaltime, insa se leaga de ce scrie in contract privitor la fatada, si pistonand pe acest "trebuie", ne face sa credem ca suntem obligati, lucru cu care nu sunt de acord. Intentionez sa inchid balconul cu o masca care, bineinteles, nu va optura functionarea corecta a aparatului, si totodata va fi si aspectuos, ceea ce va rivaliza (daca pot spune asa) ca aspect cu diverse obicte pe care vecinii le-au pus pe balcon si se vad din strada. Cum ati spus si dumneavoastra, nici macar nu vor observa. Dar in caz ca vor observa si voi avea o plangere in directia asta, vreau sa stiu daca sunt acoperit de lege? Am sanse de un castig in cazul in care nu am nici dezvoltatorul nici asociatia nici presedintele de partea mea? Iar referitorul la citatele din Legea 196/2018, inca nu sunt lamurit daca interiorul balconului este proprietate persoanala sau daca este doar cota-parte indiviza de parti comune ale asociatiei? E ca si cum stau cu picioarele pe terenul meu, si cu capul si plamanii respir aer care apartine dezvoltatorului sau asociatiei :) . In ce masura balconul proprietate persoanala poate fi inclus in parti comune ale asociatiei sau a dezvoltatorului? Va intreb pentru ca nu mi se pare nici logic nici corect, dar poate ca doar nu cunosc legea. Sau pur si simplu este ceva ce nu inteleg. Va multumesc si astept raspunsuri lamuritoare!
Daca in privinta rufelor intinse in exteriorul balconului sunt total de acord, intrebarea mea este daca acelasi lucru mai este valabil si atunci cand rufele sunt intinse in interiorul balconului? Tocmai asta incerc sa ma lamuresc, si anume ce inseamna aceasta Fatada a blocului? Sunt inca confuz: ceva imi apartine dar nu este in totalitate al meu? Ca si cum as avea o curte unde gardul apartine vecinului sau municipalitatii, lucru pe care il accept si ma supun acestor reguli, insa daca ma apuc si constuiesc o casa cu un etaj, municipalitatea sau vecinii se pot opune pentru ca nu le place cum arata. Bine, acum inteleg si ideea de asociatie, si ca exemplul poate nu este unul fericit, insa vreau sa inteleg daca mi se poate imputa legal eventuale modificari in interiorul balconului, modificari normale pe care le poate face orice om?
In interior faceti aprope ce doriti dv, Puneti uscator de rufe dar nu gauriti nici tavanul balconului sa va atarnati bara de rufe sau ghivece cu flori.
In fiecare om zace cate un artist . Unii decoreaza cu te miri ce uratenii.
Ca sa intelegeti dv :
Acoperisul, fatadele blocului, holurile sunt proprietati comune, apartin fiecaruia dintre dvs. Asociatia sunteti dvs., toti proprietarii din acel bloc.

In strainatate cei care au imobile cu apartamente la inchiriat detin toate apartamentele tocmai pentru ca daca ar vinde unul ar trebui apoi sa decida si respectivii. Adica la casa nu e ca la bloc si invers.
Vedeti ca doamna ELGA50 explica mai bine:
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator
Va multumesc pentru raspuns! Am citit conversatiile pe subiectul din link-ul pus la dispozitie, si din ce inteleg, montarea aerului conditionat in interiorul balconului, reprezinta montarea pe spatiul comun al asociatiei, si deci fara aprobarea lor nu mi se permite. Facand un exercitiu de imaginatie, sa inteleg ca daca un pitic de pe creier imi spune ca nu ii place ca pe spatiul comun se vede un dulap, inseamna ca pot cere presedintelui sa oblige veciunul respectiv sa il dea jos, numai pentru ca se vede?! Practic numai ce este delimitat de un perete imi apartine si pot face ce modificari doresc, in timp ce partea superioara a balconului, nedelimitata de perete, este una comuna. Atunci ma intreb, daca pot folosi doar jumatate din balcon pe inaltime, atunci de ce nu mi-au cerut jumatate din bani pe aceasta suprafata atunci cand am platit apartamentul, cu balcon cu tot? :)
Azi m-am uitat la mai multe compexe noi prin Bucuresti.
Toate au aerele pe balcon pe podea. Mi se pare ciudat sa va lase sa gauriti partea de jos (in loc sa va spuna pe podea si sa nu va lase sa gauriti in partea de sus.
Asa ca eu cred ca sigur vor sa il puneti pe podeaua balconului si dv ati inteles pe zid in partea de jos.
Daca domnul nu are dulapul priins de zid nu il poate obliga sa il dea jos.
Cu rufele e de aspect dar cu dulapul desi poate fi de aspect nu il poate obliga.
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiul din balcon apartine de fatada blocului domnina.rosu domnina.rosu Buna ziua, Recent am achizitionat un apartament cu un balcon de 15mp. Dezvoltatorul tocmai ce ne-a informat ca nu avem voie sa montam aparatele de aer ... (vezi toată discuția)
Fatada blocului locatarulzo locatarulzo Un vecin a montat aer conditionat pe balcon distrugand din vina lui o parte din fatada blocului,cine suporta reparatiile?raspectivul locatar a mers la ... (vezi toată discuția)
Ac-ul meu picura pe copertina vecinului c14h3r c14h3r Buna ziua, Detin un aer conditionat de prin 2008. Toate bune si frumoase pana prin 2013 cand vecinul de la etajul 1 (eu stau la 4) si-a montat o copertina de ... (vezi toată discuția)