Buna seara! Acum aprox 3 saptamani am avut un accident rutier soldat cu decesul victimei. Din procesul verbal constatator al politiei rutiere a rezultat ca victima poarta vina totala de producerea accidentului. De altfel si din pacate nu am avut ce sa evit… Eu eram intr-o intersectie in care aveam un stop sau cedeaza ( nu imi mai aduc aminte bine), oricum eram oprit pentru ca asa cerea intersectia. Asigurarea corecta nu ai cum sa o faci altfel in intersectia respectiva (un T) decat prin oprire. Dupa ce m-am asigurat, din stanga avand o masina care semnaliza dreapta, iar din dreapta o masina la aprox 150-200 m departare, am intrat in intersectie cu semnal stanga, iar undeva la 1-2 m ramasi pana la parasirea intersectiei s-a aninat un om de masina (probabil stalpul din stanga al masinii sau portiera stanga spate) pe care nu l-am vazut nicaieri in momentul in care ma asiguram sa patrund in intersectie. Mie mi s-a returnat permisul in aceeasi zi dupa ce mi s-au recoltat si analizele la IML ( iesind negativ si la alcool si droguri).. Am aflat ulterior ca victima era cunoscuta in zona cu probleme psihice si ca mergea pe unde voia ( culmea ca se ducea spre serviciu in acea dimineata). Victima a decedat in urmatoarea zi, iar politia rutiera mi-a indisponibilizat masina (in custodia mea asigurand conservarea ei) la 2 zile dupa accident. Intrebarea mea este pentru cat timp poate sta masina indisponibilizata? Intreb asta pentru ca in acel proces verbal care face referire la niste articole din codul de procedura penala nu specifica perioada indisponibilizarii. Si daca s-a facut indisponibilizarea masinii prin care s-a produs decesul unei persoane, tot printr-un proces verbal se pune din nou in miscare sau prin ce se revoca aceasta? Intreb asta pentru ca nu am vesti de niciun fel de la politie ( asta poate pentru ca nu am nicio calitate momentan in dosarul de urmarire penala pentru ucidere din culpa) si din cauza aceasta nu mai reusim sa ducem nici copilul la gradinita. Masina ne ajuta foarte mult la acest drum, gradinita fiind destul de departe de zona unde ne-am mutat. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Toate astea privindu-le din prisma articolelor 621 si 630 din Codul Civil dar coroborat și cu noul ordin ANRE (4/2023). Să nu fie cu supărare, încerc doar să îmi confirm ori infirm dacă chiar m-am mutat pe o stradă din ”vestul sălbatic” ori îmi scapă mie ceva (și cel mai probabil tind să merg spre ultima variantă - de altfel de asta mă aflu aici, dar tot îmi dă cu rest în final). Mulțumesc, din nou, anticipat pentru orice fel de clarificări.
Mulțumesc pentru răspuns. Încă o întrebare: Dacă ipotetic aș putea bloca și eu porțiunea de stradă cât timp cei de la firma de racordări își vor face săpăturile necesare pentru extinderea propriu-zisă, la ce consecințe legale mă pot aștepta? Mă refer la scenariul că aș putea fi chemat în judecată pe parte civilă și să îl despăgubesc pe acest vecin pentru că pe acel interval de timp nu a putut utiliza acea zonă de drum care este bun comun. Mulțumesc anticipat pentru răspuns și clarificări.
Bună ziua. Vin la dvs cu o situație din care nu reușesc o cale de ieșire. M-am mutat de apoape un an la o casă care e situata pe o stradă privată prin cotă indiviză în devălmășie. Are toate utilitățile trase mai puțin curentul electric pentru ca la momentul când am achiziționat-o încă nu era extinsă rețeaua de curent electric. Un vecin de pe stradă a extins rețeaua și de curând am obținut și noi toate avizele de la DelGaz Grid pentru a ne racorda. Cei de la firma de distribuție nu ne-au cerut un acord notarial al acestui vecin pentru racordare (spunându-ne că legea s-a schimbat și e de obligația lor restituirea sumelor acelui vecin). A venit firma privată contractată pentru a demarara acele lucrări propriu-zise de extidenre de la un anume stălp principal din rețea (cel specificat în avizul de racordare de la DelGaz Grid) dar acest vecin care a extins rețeaua (el pretizând niște sume enorme pentru a-și da acel acord) a blocat accesul celor care au venit pentru acele lucrări de extindere a rețelei electrice către casa mea. Blocat, mă refer că și-a parcat o dubă de marfă fix în dreptul stălpului unde aveau treabă cei de la respectiva firmă. Legal, având în vedere că aceste cote indiviză sunt ideale, are dreptul să își parcheze mașina oriunde vrea pe stradă din câte înțeleg, dar în situația asta ce mijloace legale am la dispoziție? Ironia face că acel stâlp este și în dreptul porții auto de acces în curte și nu pot parca nici mașina în curte din cauza asta. Poliția nu poate face nimic, au spus că nu e de competența lor cum și unde stau mașinile pe stradă, și să nu îi mai chem doar dacă nu ne luăm la bătaie (au și dreptate). Privind problema cu racordarea la curent, cui ar trebui să mă adresez și cine poate despăgubi acea firmă autorizată pe care am contractat-o să facă aceste lucrări? În sensul că a venit de 2 ori și de 2 ori au fost blocați de acest vecin.