Bună ziua. Vin la dvs cu o situație din care nu reușesc o cale de ieșire. M-am mutat de apoape un an la o casă care e situata pe o stradă privată prin cotă indiviză în devălmășie. Are toate utilitățile trase mai puțin curentul electric pentru ca la momentul când am achiziționat-o încă nu era extinsă rețeaua de curent electric. Un vecin de pe stradă a extins rețeaua și de curând am obținut și noi toate avizele de la DelGaz Grid pentru a ne racorda. Cei de la firma de distribuție nu ne-au cerut un acord notarial al acestui vecin pentru racordare (spunându-ne că legea s-a schimbat și e de obligația lor restituirea sumelor acelui vecin). A venit firma privată contractată pentru a demarara acele lucrări propriu-zise de extidenre de la un anume stălp principal din rețea (cel specificat în avizul de racordare de la DelGaz Grid) dar acest vecin care a extins rețeaua (el pretizând niște sume enorme pentru a-și da acel acord) a blocat accesul celor care au venit pentru acele lucrări de extindere a rețelei electrice către casa mea. Blocat, mă refer că și-a parcat o dubă de marfă fix în dreptul stălpului unde aveau treabă cei de la respectiva firmă. Legal, având în vedere că aceste cote indiviză sunt ideale, are dreptul să își parcheze mașina oriunde vrea pe stradă din câte înțeleg, dar în situația asta ce mijloace legale am la dispoziție? Ironia face că acel stâlp este și în dreptul porții auto de acces în curte și nu pot parca nici mașina în curte din cauza asta. Poliția nu poate face nimic, au spus că nu e de competența lor cum și unde stau mașinile pe stradă, și să nu îi mai chem doar dacă nu ne luăm la bătaie (au și dreptate). Privind problema cu racordarea la curent, cui ar trebui să mă adresez și cine poate despăgubi acea firmă autorizată pe care am contractat-o să facă aceste lucrări? În sensul că a venit de 2 ori și de 2 ori au fost blocați de acest vecin.
Vedeți dacă se poate prin proces civil.
Aveti opțiunea de a merge cu actele la avocat pentru a se analiza situația de fapt și juridica.
Daca câștigați procesul recuperați și banii plătiți la avocat.
Politia nu are competență în astfel de probleme de natura civilă.
Mulțumesc pentru răspuns. Încă o întrebare: Dacă ipotetic aș putea bloca și eu porțiunea de stradă cât timp cei de la firma de racordări își vor face săpăturile necesare pentru extinderea propriu-zisă, la ce consecințe legale mă pot aștepta? Mă refer la scenariul că aș putea fi chemat în judecată pe parte civilă și să îl despăgubesc pe acest vecin pentru că pe acel interval de timp nu a putut utiliza acea zonă de drum care este bun comun. Mulțumesc anticipat pentru răspuns și clarificări.
Toate astea privindu-le din prisma articolelor 621 si 630 din Codul Civil dar coroborat și cu noul ordin ANRE (4/2023). Să nu fie cu supărare, încerc doar să îmi confirm ori infirm dacă chiar m-am mutat pe o stradă din ”vestul sălbatic” ori îmi scapă mie ceva (și cel mai probabil tind să merg spre ultima variantă - de altfel de asta mă aflu aici, dar tot îmi dă cu rest în final). Mulțumesc, din nou, anticipat pentru orice fel de clarificări.