avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Activitate Scanteia

Activitate Scanteia



DinuX a scris:

Din pacate, la prima vedere, nu se poate invoca prescrierea, nu au trecut 3 ani de la data cand trebuia perfectata vanzarea-cumpararea (5 luni de la emiterea titlului).

Buna ziua!
Clauza cum vi se pare? Poate fi invocata ca abuziva?


DinuX a scris:

Sunt multe aspecte, trebuie studiate toate actele cu un avocat. Nu semnati nimic cu firma respectiva pana nu aveti lamurit totul, se poate sa va treziti angajati in ceea ce nu vreti. Eu, nespecialist, vad urmatoarele:
1. Termenul general de prescriere este de 3 ani, care evident s-a scurs si de la incheierea promisiunii, si de la ultima transa de bani, si de la deces, si de la succesiune. Trebuie vazut daca clauza cu cele 5 luni de la emiterea titlului nu pastreaza firma in termen. In principiu firma trebuia sa se prezinte la succesiune cu actele, dar poate invoca ca nu a stiut despre deces.
2. Circuitul terenurilor agricole este unul special, avand drept de preemptiune atat vecinii cat si arendasul. Acesta poate fi si un mod elegant de a iesi din problema daca cineva (un cunoscut) va revendica acest drept.
3. Clauza de 5000 de euro era trecuta in promisiune, sau acestea sunt pretentiile actuale ale firmei?

Buna seara! Sper sa explic cât mai corect, da, clauza este in contract in cazul in care tatăl meu se răzgândește. Eu necunoscătoare a acestor documente consider ca este o clauza abuziva, devreme ce suma plătită a fost mica(935lei), iar clauza este de câteva zeci de ori mai mare și in euro. Dacă cititi ce am scris prima data, este ca s a făcut o promisiune in 2009 pe ceva ce practic nu exista, terenul fiind atribuit tatălui meu cu titlul de proprietate in 2020 moment in care el era decedat de 4 ani. Cu noi moștenitorii au luat legătura după 2 ani și 7 luni de la emiterea titlului. Titlul de proprietate împlinește luna asta pe 20, trei ani de când a fost emis. Tatăl meu se obliga sa semneze actele de vânzare in cinci luni de la emiterea titlului. Eu consider ca ei erau cei care trebuiau sa ne contacteze in acele cinci luni, nu după 2 ani și 7 luni. Ca mine sunt zeci de oameni in sat care au pățit la fel și sute de dosare in tribunalul din Slobozia cu aceeași speța. Sper sa lucreze divinitatea și sa facă dreptate.
Mulțumesc pentru rabdare și implicare!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Toate argumentele dvs sunt doar impresii.personale care din punct de vedere juridic nu au relevanta:nu era nevoie de acordul dvs ,tatăl putea dispune de bunuri în timpul vieții cum dorea,nu era nevoie de certificat de la IML dacă notarul a observat ca are discernământ ,,știe pe ce lume se afla "etc.Daca mergeți cu actele la un avocat în.urma studierii acestora și a discuțiilor purtate privind situația terenului(,cine are posesia acestuia în prezent etc)se pot găsi ceva argumente în favoarea dvs..

Cu doi ani inainte sa moara tatăl meu, am aflat de la un nepot care stătea mult pe lângă el și îl ajuta la treburi, l a auzit ca era supărat și vroia sa își ia pământul înapoi. Apoi a venit cineva in sat l a căutat pe tatăl meu și a plătit un alt consătean sa îl ducă și sa îl aducă cu mașina acasă pe tata,(acel cineva care bănuiesc ca era de la firma care cumpara pământul), iar tatăl meu i a zis nepotului, bine ca m au găsit ca pierdeam ultima transă de bani. Mie și nu numai mie mi se pare ca a fost o înșelătorie cu acte in toată regula. In promisiune scrie ca i au dat 935 de lei contravaloarea pământului in 2006, dacă o parte din bani i au dat după 9 ani, ce valoare mai aveau acei bani?. V- am scris in mesajul anterior ca deși știm ca ceva nu a fost in regula cu banii, nu putem demonstra. Este un întreg scandal in Slobozia, Ialomița pentru sute de persoane bătrâne care credeți ma nu știu săracii nici sa citească un contract, ce sa mai spun de clauze și altele. Nu știu cum vom rezolva, vom încerca totusi sa contestam clauza. Dumneavoastră nu vi se pare ca este exagerata? Promitentul cumpărător plăteste 935 de lei Pt jumătate de hectar și cere 5000 de euro in clauza. Mulțumesc din suflet pentru răspuns!
Buna ziua! In anul 2006, tatăl meu a făcut o promisiune de vânzare a unui teren care la momentul acela nu exista, urmând sa fie pus in posesie la un moment dat, punerea in posesie s-a făcut in anul 2020. Noi moștenitorii nu am știut absolut nimic. In 2016, tatăl meu a decedat, noi făcând succesiunea in anul următor. In 2023 ne-au sunat de la o firma și am aflat de aceasta promisiune. Va dați seama ca ne-au dat peste cap. Am mers și am ridicat titlul sa putem face succesiunea. De la firma cumpărătorului am primit amenințări cu tribunalul, ca o sa ne ceara cheltuieli de judecată și multe alte forme care mie personal mi-au provocat un mare stres. Nemulțumirea mea este ca deși tatăl meu avea 75 de ani nu s a ținut cont sa cheme un martir sau sa ne înștiințeze pe unul din copii, iar clauza mi se pare abuziva, in cazul in care nu semnam in favoarea lor, trebuie sa plătim 5000 de euro, in condițiile in care ei au plătit suma de 935 de lei. Nemaiputând la socoteala ca am aflat ulterior ca o parte din bani i au fost dați prin 2014, nu am cum sa demonstrez din păcate. Așa au fost pacăliți mulți bătrâni din sat, pun pariu ca tatăl meu nu a citit contractul sau nu l a înțeles ce repercursiuni și ce clauze sunt in contract in cazul in care renunța sa mai dea terenul. Sper ca am cuprins toate datele și ca voi primi un răspuns. Mulțumesc! Sper ca s-a înțeles ca noi nu vrem sa le cedam terenul, pentru ca ni se pare o mare discordanta între suma plătită si clauza abuziva. Încă un amănunt din promisiune, tatăl meu se obliga sa încheie contractul in 5 luni de la emiterea titlului( el fiind decedat la acel moment), noi fiind anuntați după 2 ani și 8 luni de la emiterea titlului. Poate acest amănunt conteaza