avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Activitate utilizator002

Activitate utilizator002

Multumesc de sfat.
Intrebarea nu e despre pret, de aceea nici nu am mentionat pretul. Cautam un sfat in privinta situatiei in sine: suntem pe cale sa cumparam o casa care in CF e pe un teren de 400 mp2, dar in realitate terenul e de 500 mp2. Cumparand casa, practic, ne asumam riscul ca ne va contacta proprietarul / proprietarii celor 100 mp2 si va trebui sa rectificam problema. Care-s riscurile la care ne expunem, putem rezolva problema simplu sau nu va fi asa simplu (mutat gard)? La ce riscuri ne expunem?
Dorim sa cumparam o casa, parte din duplex. Ne-am inteles cu proprietarul la pret si l-am informat ca, inainte de a semn un ante-contract, vom vrea sa apelam la serviciile unei firme de evaluare tehnica a casei (inspectie vizuala, masuratori pt a ne asigura ca mp2 din CF chiar exista, ca s-a respectat proiectul, etc.).

Proprietarul ne-a informat ca din terenul de 500 mp2 aferent casei, doar 400 mp2 sunt inscrisi in CF. Restul de 100 mp2 si i-a "insusit" in timpul constructiei fara notificarea vecinului de teren (nu stie cine este). In complex sunt vreo 8-10 case si proprietarul (constructorul complexului) zice ca toate casele sunt in aceeasi situatie. Constructia casei pe care am dori s-o cumparam s-a finalizat in 2020 (ultimul din complex) si proprietarul zice ca n-ar trebui sa ne facem probleme pt cei 100 mp2 fara acte deoarece: nimeni nu a ridicat problema pana acum, terenul de langa case nu e cadastrat, nu e viabil comercial fiind in panta/rapa/n-are acces la drum. Proprietarul a mai zis ca nu e dispus sa rectifice problema, degeaba am insistat (ex. sa mute gardul pana la limita proprietatii de 400 mp, conform CF-ului). Terenul de langa casa nefiind cadastrat, nu stim cine o detine ca sa putem discuta problema asta cu ei.

Ne place casa, am dori s-o cumparam, dar ne deranjeaza discrepanta asta. Ce ne sfatuiti? Cum am putea s-o rectificam? La ce riscuri ne-am expune daca am cumpara? Ar avea sens sa cumparam si sa rectificam noi problema mutand gardul (chiar daca vecinii de duplex si din complex n-au astfel de planuri)? Exista alte optiuni, de ex. uzucapiune, care ar fi pasii?