avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sa cumparam o casa cu teren mai mare decat in CF? La ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sa cumparam o casa cu teren mai mare decat in CF? La ce riscuri ne supunem?

Dorim sa cumparam o casa, parte din duplex. Ne-am inteles cu proprietarul la pret si l-am informat ca, inainte de a semn un ante-contract, vom vrea sa apelam la serviciile unei firme de evaluare tehnica a casei (inspectie vizuala, masuratori pt a ne asigura ca mp2 din CF chiar exista, ca s-a respectat proiectul, etc.).

Proprietarul ne-a informat ca din terenul de 500 mp2 aferent casei, doar 400 mp2 sunt inscrisi in CF. Restul de 100 mp2 si i-a "insusit" in timpul constructiei fara notificarea vecinului de teren (nu stie cine este). In complex sunt vreo 8-10 case si proprietarul (constructorul complexului) zice ca toate casele sunt in aceeasi situatie. Constructia casei pe care am dori s-o cumparam s-a finalizat in 2020 (ultimul din complex) si proprietarul zice ca n-ar trebui sa ne facem probleme pt cei 100 mp2 fara acte deoarece: nimeni nu a ridicat problema pana acum, terenul de langa case nu e cadastrat, nu e viabil comercial fiind in panta/rapa/n-are acces la drum. Proprietarul a mai zis ca nu e dispus sa rectifice problema, degeaba am insistat (ex. sa mute gardul pana la limita proprietatii de 400 mp, conform CF-ului). Terenul de langa casa nefiind cadastrat, nu stim cine o detine ca sa putem discuta problema asta cu ei.

Ne place casa, am dori s-o cumparam, dar ne deranjeaza discrepanta asta. Ce ne sfatuiti? Cum am putea s-o rectificam? La ce riscuri ne-am expune daca am cumpara? Ar avea sens sa cumparam si sa rectificam noi problema mutand gardul (chiar daca vecinii de duplex si din complex n-au astfel de planuri)? Exista alte optiuni, de ex. uzucapiune, care ar fi pasii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2023
utilizator002, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am înțeles ce platiti ca asta e important...daca va cere bani pe 500 m cand el are 400 e alta.. adica nu inteleg care e problema, gardul ca va costa sa mutati in caz ca revendica cineva suta aia de m sau faotul ca va cere bani pe o proprietate mai mare?
Intrebarea nu e despre pret, de aceea nici nu am mentionat pretul. Cautam un sfat in privinta situatiei in sine: suntem pe cale sa cumparam o casa care in CF e pe un teren de 400 mp2, dar in realitate terenul e de 500 mp2. Cumparand casa, practic, ne asumam riscul ca ne va contacta proprietarul / proprietarii celor 100 mp2 si va trebui sa rectificam problema. Care-s riscurile la care ne expunem, putem rezolva problema simplu sau nu va fi asa simplu (mutat gard)? La ce riscuri ne expunem?
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va expuneti la riscul ca va trebui sa mutati gardul, poate peste un an sau peste 10. Poate nu va fi nevoie niciodata, poate veti putea cumpara sau accesa diferenta. Asta trebuie sa va asumati. Renteaza sa va asumati riscul daca pretul e bun. Adica va vinde ca și cum va da aia 400 m cat sunt in acte, nu a stabilit un pret ca pt 500.
Nu va intrebam de pret in sine.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc de sfat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metri patrati mai mult decat in carte funciara!ajutor va rog! petronelasavva petronelasavva Buna seara la toata lumea,as vrea sa scriu pe scurt ce problema am,daca ma puteti ajuta cu un raspuns va multumesc din suflet! Vreau sa cumpar o casa in ... (vezi toată discuția)
Rectificare cadastrala bond29500 bond29500 Buna ziua!As dori sa ma lamuriti intr-o problema. In urma cu 20 de ani parintii mei au vandut 118 mp de teren din lotul de 418 mp.Pe acel teren proprietarul a ... (vezi toată discuția)
Teren mai putin decat in acte Luminitahi Luminitahi Buna ziua, In 2009 am achizitionat, in Bucuresti, un imobil la curte, parte dintr-un duplex. Mentionez ca, la data respectiva, cealalta parte din duplex era ... (vezi toată discuția)