avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate Anais30

Activitate Anais30

Se dă următorul caz: Un tată în acte tăgăduiește la un moment dat paternitatea copilului presus al său și obține dovada cu certificat ADN că nu este copilul lui natural. Tatăl, de bună credință, plătise câțiva ani pensie alimentară. Mama a beneficiat în acest caz de drepturi necuvenite, mințindu-l pe cel de la care a luat banii că ar fi tatăl copilului.
Întrebare:
Poate acest presupus tată, doar cu numele în acte, să ceară restituirea banilor necuveniți?
@CHKa

Sunt foarte prețioase informațiile, mulțumiri! Ca element de noutate, în ceea ce ați scris, este partajul fără divorț despre care niciuna dintre noi nu auzise. Dar și restul informațiilor sunt foarte utile.
Pe de altă parte, expunerea temerilor soțului legate de dezvăluirea a ceea ce a făcut nu este neapărat "grija" prietenei mele, nu. Eu am incercat să explic cu trăsături de caracter de ce este posibil să fie șantajat. Amanta a prins slăbiciunea și anume că el preferă să îi dea bani, plătind astfel prețul liniștii, decât să fie expus criticilor întregii familii. S-a scris pe aici că este foarte suspect, greu credibil, că dă bani fără să fie tatăl în acte. Cred că acum este mai limpede care este portretul, și nu mai este așa greu de crezut/ înțeles..
Mulțumim mult pentru răspuns, domnule avocat.
În nenumăratele noastre discuții, eu și prietena mea, am ajuns la următoarea concluzie posibilă, probabilă, bazându-ne și pe ceva mărturisiri foarte zgârcite ale soțului: S-a culcat cu amanta de câteva ori pentru că l-a atras. Nu i-a trecut prin cap să aibă copil, fiind vorba despre o relație pasageră, cum fac unii bărbați. Probabil și pe ea a atras-o faptul că el afișează o stare materială bună, întrucât prietena mea are proprietăți și conturi, Amanta nu are de unde să știe ce și cât aparține fiecăruia. El s-o fi lăudat ca-s ale lui toate. Deci s-ar putea să îl fi văzut ca pe o oportunitate. Din observațiile prietenei mele, tipa este apucătoare. A rămas gravidă, a născut. A divorțat la scurtă vreme, nu știm de ce. Fostul soț îi plătește pensie alimentară, ia copilul la el jumătate de săptămână, deci este îngrijit și are tată. .Între timp, femeia a început să aibă suspiciuni că fostul soț este tatăl biologic al copilului. Probabil i-a cerut amantului să facă un test de paternitate discret, la o clinică particulară. Acesta s-a supus și a ieșit compatibil. Așa că îi cere bani lunar , amenințându-l că în caz contrar dă pe față totul și va afla familia lui toată tărășenia. De altfel, a încercat să ia contact cu copiii lui și ai prietenei mele. Oare de ce? El are oroare de acest scenariu în care s-ar afla tot, nu are absolut niciun chef să fie umilit și judecat, să i se ceară socoteala, să fie nevoit să dea explicații. Așa că îndură, tace și plătește. Acum însă s-a aflat jumătate de poveste, deși continuă să nege că ar fi copilul lui. Poate nici nu este, poate este o greșeală în presupusul test de paternitate? (aici speculăm).
În mod normal, soțul ei nu ar mai trebui să continue cu plățile, întrucât amenințările amantei nu și-ar mai face efectul, s-a aflat, gata.
Din punct de vedere material, cred că prietena mea (căci ea mă interesează) ar trebui însă să securizeze averea punând la adăpost tot ce se poate. Cum ar trebui procedat?

Alexandru Surcel a scris:


Dar poate că acest tăuraș comunal nu știe toate astea și plătește sub imperiul unor amenințări fără acoperire reală, iar dacă un avocat i-ar explica toate cele de mai sus în amănunt și i-ar evalua circumstanțele concrete, atunci ar înceta să mai plătească.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveți dreptate, toți trebuie să ne asumăm faptele și greșelile. I-am spus chiar astăzi acest lucru, dar prietena mea m-a întrebat: a avea încredere în partenerul de viață este ceva greșit? Oare o relație nu se întemeiază pe încredere? Ar fi trebuit să îl verific întruna, la fiecare pas? Părea clear cristal! A jucat magistral cartea cinstei, merită premiul Oscar pentru interpretare. O fi mai bine să nu ieși din priză cu vigilența?

1. Într-adevăr, nu este în avantajul nimănui un proces de paternitate. Poate doar în avantajul fostului soț cu numele. Care, fost soț, nu presupune faptul că ar putea să nu fie tatăl biologic. Și nici măcar nu știm dacă este cu adevărat sau nu tatăl biologic. Amanta vrea să ciugulească de la ambii, iar presupusul părinte biologic, adică soțul prietenei mele,, nu are chef de pensie alimentară oficială, susținând în ruptul capului că nu este copilul lui. De ce se ascunde? Pentru că survin și implicații din partea familiei lui extinse (frații, părinții lui, unchii și mătușile care o plac mult pe prietena mea, pentru devotamentul și seriozitatea pe care le dovedește față familie, față de soț și copii) fapt care nu i-ar fi tocmai favorabil domnului respectiv. Tevatură!
În altă ordine de idei, copiii prietenei mele sunt mari. Zero pensie alimentară după divorț! De asemenea, prietena mea a făcut greșeli colosale - având o firească încredere în soț, aviz amatoarelor! - Adică, l-a făcut coproprietar pe multe din achizițiile ei din timpul căsătoriei. Deci la divorț ar pierde masiv., plus că bunurile obținute în timpul căsătoriei sunt bunuri comune, deci se partajează. Am scris mai sus că el nu a contribuit financiar decât în foarte mică măsură. Așadar, situația ei este foarte complicată. Prietena mea trebuie să își ia măsuri de siguranță. Este extrem de afectată psihic, iar o gaură financiară mare ar adânci și mai mult această stare psihică. Eu nu am știut ce sfat să îi dau. De dragul ei m-am adresat aici, cerându-vă ajutor.

Exact despre asta este vorba! Are și bunuri dinainte de căsătorie și foarte multe făcute ulterior, în timpul căsătoriei, din moșteniri multiple ale ei și salariile ei mari. El nu a avut contribuții financiare semnificative, contribuțiile în casă au fost foarte dezechilibrate.

Dapix a scris:

Soția lui (prietena dvs) are bunuri proprii dobândite înainte de căsătorie`?
Sau a cumpărat bunuri după căsatorie`? Vă întreb, pentru ca bunurile dobândite pe timpul căsătoriei sunt comune cu soțul.

Ați înțeles bine, Dar cred că este cu riscuri propunerea . Dacă este copilul soțului prietenei mele tot ea va plăti oalele sparte. Dar o să îi sugerez ce ați spus. Mulțumim!

CHKa a scris:

Eu , in locul prietenei dvs. as face un lucru mai putin ... ortodox , dar care ar putea duce la rezultate : as discuta cu fostul sot al amantei . Doar l-as informa ca , pe langa pensia alimentara pe care o da , mama copilului cere ( neoficial ) bani sotului meu si ca acesta chiar plateste .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Pentru că prietena mea are doi copii cu acest domn și absolut tot ce dețin, case, mașini, conturi, provin din moștenirile și contribuțiile ei financiare consistente. O cunosc din facultate. Ea lucrează într-o multinațională de mulți ani și are un salariu mare. El are un salariu mic sau pretinde că îl are mic. Necazul este că ea iși iubește soțul foarte mult și, din acest motiv, l-a îngăduit cu contribuții financiare foarte modeste pentru casă și familie, crezaându- l pe cuvânt că are castiguri modice. De fapt, banii mergeau la distracții și amante. Așadar, poate fi legal ca un moștenitor dintr-o relație întâmplătoare să își ceară drepturile, dar, având în vedere dezechilibrul total de contribuții între soți, este complet imoral.
Dapix a scris:

De ce acest copil ar fi un nedorit moștenitor, dacă se dovedește prin test ADN al cui moștenitor este`?!
Îl va moșteni pe tatăl său natural, și pe mama sa.

Soțul unei prietene a avut o relație extraconjugală cu o femeie căsătorită. Aceasta a născut un copil care a fost înregistrat cu numele de familie al soțului. Între timp, acea femeie a divorțat și primește pensie alimentară pentru copil. Dar îl șantajează și pe soțul prietenei mele cu bani destul de mulți, pretinzând că ar fi copilul acestuia. Prietena mea nu știe care este adevărul, este sau nu este soțul ei tatăl biologic al acelui copil. De asemenea, nu știe dacă i-a făcut vreun test de paternitate cu care îl obligă să îi dea bani lunar. Soțul prietenei mele a recunoscut relația, dar neagă vehement că ar fi tatăl copilului. Spune că nu a dorit și nu dorește copil din relația respectivă. Totuși, sume importante și recurente dispar din salariu fără vreo justificare.
Ce este de făcut? Cum se poate afla adevărul? Cum se pot limita pagubele financiare în eventualitatea unui nedorit moștenitor?