avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Activitate Danydany78

Activitate Danydany78

Am fost la itm și mi au spus sa contest fiam ul la firma angajatoare. Tot acolo mi au spus sa ma adresez pentru a mi se schimba codul și a mi se plăti diferența de bani. Mi se pare absurd....

inspectorSSM a scris:

Contestați procesul verbal de cercetare la Inspecția Muncii. Cred că nu ati ieșit din termenul de 30 de zile în care se poate face. În modul de abordare al securității muncii recomandat chiar de inspecția Muncii se precizează că faptele care sunt considerate ca fiind cauza producerii evenimentului se pot reţine în sarcina unui lucrător numai în cazul în care angajatorul a făcut dovada că şi-a respectat obligaţiile ce îi revin în domeniul securității și sănătății în muncă, inclusiv efectuarea instruirii. Faptul că nu au fost sancționați pentru lipsa întocmirii formelor legale de angajare se poate datora faptului că au înregistrat un contract în REVISAL iar apoi contractul pe care nu l-ați semnat posibil să fi fost semnat de altcineva. Sesizați si lucrul acesta. De ce 5% cănd în mod normal în cazul asiguraţilor cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 100% din venitul lunar asigurat și este achitat de Casa Județeană de Pensii. Schimbare codului de accident de muncă nu e treaba dumneavoastră, se face prin decontare între Casa de Asigurări de Sănătate și Casa Județeană de Pensii după ce casa de pensii primește FIAM și proces verbal de cercetare. Nu stiu înainte cât ați lucrat dar dacă nu aveți șase luni luni lucrate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, Casa de Asigurări de Sănătate nu a plătit concediul și probabil a fost achitat de angajator. În schimb în cazul unui accident de muncă nu contează perioada lucrată.

Am fost la itm și au spus ca atât pentru contestarea fiam ului cât și pentru a mi se plăti diferența de bani și a schimba codul din 01in03 trebuie sa ma adresez firmei angajatoare. E adevărat???

POPA GHEORGHE a scris:

Daca angajatorul nu schimba codul pe certificatul medical, nu poate completa fiam si implicit face raportarile statistice la ITM. Puteti sesiza daca refuzul continua, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.

Bună ziua, am fost la itm și au spus ca contestarea fiam ului se face la firma nu la itm. M au trimis sa contest la firma la care am lucrat. Este ok?

Danydany78 a scris:

Deci practic eu trebuie sa alerg pentru a schimba codul și a mi se da cei 5% în plus. Mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

In acest caz, nu aveti cum sa obligati angajatorul sa va returneze concediile medicale..sesizati casa de asigurari de sanatate si ITM-ul.

Deci practic eu trebuie sa alerg pentru a schimba codul și a mi se da cei 5% în plus. Mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

In acest caz, nu aveti cum sa obligati angajatorul sa va returneze concediile medicale..sesizati casa de asigurari de sanatate si ITM-ul.

Da, s a dovedit ca este accident de munca. Am fiam ul si procesul verbal de cercetare al evenimentului. În cazul în care nu vor sa facă asta ce pași sa urmez? Mulțumesc

POPA GHEORGHE a scris:

Obligatia de a schimba codul de pe certificatele medicale revine comisiei de cercetare eveniment daca se va primi avizul de la ITM pe dosarul de cercetare ca este accident de munca.

Bună ziua, revin la dumneavoastră cu o întrebare. Ce este de făcut pentru a schimba codul din 01 în cod 03.am fost la dr și mi a spus ca mi schimba codul dacă aduc concediile vechi (ambele foi) la el și pune stampila și modifica. Problema este ca firma nu vrea sa mi le dea înapoi și nici nu mi mai răspunde la mesaje. Mulțumesc anticipat

Danydany78 a scris:

La o săptămână după angajare am avut accident de munca. Patronul nu a anunțat itm ul, când am fost sa iau salariul mi a dat 75% din salariu minim pe economie. M a obligat sa semnez contractul de munca pe minim pe economie și am refuzat. Ce este de făcut? Mulțumesc anticipat

Revin cu răspunsul fiam
Astăzi am intrat în posesia procesului verbal și fiam ul în care firma recunoaște accidentul de munca și spune ca vinovatul sunt eu ca m am împiedicat și am căzut deși cum am spus înainte nu aveam fisa postului, protecția muncii (pt care au și fost amendați) și nici contract de munca. Acum va întreb, pot merge în instanta pentru a cere 100% din salariul mediu pe Constanța plus daune morale având în vedere ca mie mi s a dat75%din minim pe economie? Mulțumesc anticipat
Revin pentru cei interesați ca itm a sancționat firma pt ca nu a anunțat accidentul de munca și pentru ca nu s a făcut protecția muncii. Pentru faptul ca nu aveam contract semnat de ambele părți, itm nu a luat masuri. Totodată i a obligat sa cerceteze accidentul de munca și sa mi trimită fiam ul, dar pana acum n am primit nimic.

Danydany78 a scris:

La o săptămână după angajare am avut accident de munca. Patronul nu a anunțat itm ul, când am fost sa iau salariul mi a dat 75% din salariu minim pe economie. M a obligat sa semnez contractul de munca pe minim pe economie și am refuzat. Ce este de făcut? Mulțumesc anticipat

Vă mulțumesc. Deci aștept noutăți de la ITM pentru început. Contractul o sa fie pe minim pe economie?

POPA GHEORGHE a scris:

ITM va face cercetare si va obliga firma sa va incheie contract individual de munca. Firma va trebuie sa cerceteze evenimentul produs si va primi si amenda contraventionala.
Angajatorul trebuie sa va dea PV de cercetare AM avizat de ITM si formularul FIAM de inregistrare AM. Numai cu aceste documente puteti deschide, eventual, o actiune in instanta impotriva firmei.

Nu, nu am semnat nimic. Nici măcar protecția muncii

Cornel Vasile a scris:

Ati semnat sau nu contractul de munca ?