avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Activitate SorDim

Activitate SorDim

Multumesc, cunoaștem foarte bine prevederile legii, pe care le-ați enumerat. Intrebarea era dacă legea poate fi interpretată și dacă o persoană serioasa, competentă, care cunoaște bine legile și are multă experiență în organizarea, funcționarea și conducerea unei asociații de proprietari, membru al asociației, poate fi mandatată ca cenzor, chiar daca pe diplomele sale universitare nu scrie economist sau magistrat? E mai competent un absolvent de liceu economic decât o astfel de persoană?
Dacă o persoană, membru al asociației de proprietari, este inginer, doctor în științe, este auditor energetic și are atestat in domeniul managementului calității, iar în plus activeaza de peste 30 de ani în conducerea asociației de proprietari, cunoscând bine legislatia în domeniu si având si competente de management economic, poate fi mandata de adunarea generală in funcția de cenzor?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu este legal.
1) Numărul de persoane nu îl stabilește administratorul ci se declară de către proprietar în condițiile prevăzute la art. 30 (1) și (2) din Legea 196/2018.
2) Singurele mijloace care determină consumurile de apă rece, respectiv de apă caldă și facturarea costului acestora sunt: contorul de branșament al furnizorului de apă rece și contorii furnizorului de apă caldă, montați pe scări sau grupuri de scări. Repartizarea între proprietari a acestor consumuri se face in funcție de indicațiile contorilor individuali montați în apartamente (art. 83 (1) și (2) din Legea nr. 196/2018).
Costul apei consumate nu este însă egal cu cantitatea indicată de contorul individual înmulțit cu prețul unui mc de apa practicat de catre furnizor (contorul individual nefiind instrument de facturare ci numai un repartitor de costuri), aici intervenind câteva aspecte care nu sunt ințelese de către toată lumea:
- Cantitatea totală de apă declarată consumată de către proprietari nu coincide niciodată cu cantitatea măsurată și facturată de furnizor deoarece: nu toți contorii se citesc in același timp și exct la data la care furnizorul citește contorii săi; nu toate apartamentele sunt contorizate sau pur și simplu nu se comunică administrației consumurile, necesitând introducerea unor consumuri estimate pe baza normelor de paușal (pentru detalii v. Ordinul MLPAT 29/1993 și Ordinul ANRSC 343/2010 cu observația ca adunarea generală poate stabili și criterii proprii de considerare a baremelor de paușal); există citiri eronate (involuntar sau în unele cazuri voit) ale contorilor. Cantitatea de apă facturată se repartizează fiecărui proprietar proporțional cu cantitatea declarată că a fost consumată, respectiv cu cea stabilită paușal (pentru cei care nu sunt contorizați sau nu au binevoit să comunice consumurile). Ca urmare, cantitatea de apă care revine fiecărui proprietar poate fi mai mare sau mai mică decât cea declarată, în final cantitatea totală de apă trebuind să fie cea de pe factură.
- Costul unui mc de apă cuprinde pe lângă costul apei propriuzise și alte elemente: costul canalizării (considerând că toată apa consumată este evacuată la canal), costul canalizării apei de ploaie care se adună pe suprafața ocupată de clădire și diferite taxe aplicate de municipalitate pentru serviciile de alimentare cu apă (acestea pot fi aflate consultând factura). Datorită elementelor variabile din factură, prețul pe mc rezultat din împărțirea valorii facturii la cantitatea de apă facturată poate diferi de lună la lună.
Acestea sunt procedurile legale, iar administratorul condominiului nu poate să procedeze altfel.
3) Repartizarea cheltuielilor pe nr. de persoane este reglementată de prevederile art. 82 din Legea 196/2018.