avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate stabili adunarea generala competențele unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate stabili adunarea generala competențele unui cenzor?

Dacă o persoană, membru al asociației de proprietari, este inginer, doctor în științe, este auditor energetic și are atestat in domeniul managementului calității, iar în plus activeaza de peste 30 de ani în conducerea asociației de proprietari, cunoscând bine legislatia în domeniu si având si competente de management economic, poate fi mandata de adunarea generală in funcția de cenzor?
Ultima modificare: Duminică, 8 Octombrie 2023
SorDim, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:34, 9 Octombrie 2023
Articolul 59
(1) Cenzorul/Comisia de cenzori sunt persoanele mandatate de asociația de proprietari să urmărească aplicarea prevederilor prezentei legi de către organele de conducere ale asociației de proprietari și să verifice execuția bugetului de venituri și cheltuieli conform prevederilor legale în vigoare.
Articolul 60
(1) În cazul în care cenzorul/membrii comisiei de cenzori sunt persoane fizice, acestea trebuie să aibă cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic.
(3) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori depun, dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște astfel, în contul bancar al asociației de proprietari o garanție, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației.
(4) Deponenții garanției prevăzute la alin. (3) nu pot dispune în niciun mod de suma depusă drept garanție și nici de dobânda aferentă, decât după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) adunarea generală a asociației de proprietari a aprobat descărcarea de gestiune privind exercițiul financiar precedent;
b) încetarea efectelor contractului încheiat între asociație și cenzor/membrii comisiei de cenzori.
Articolul 46
(6) Nu au dreptul de a fi alese sau numite în funcții de conducere, administrare sau control din cadrul asociațiilor de proprietari persoanele înrudite până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă aceste funcții.
(7) Nu pot fi alese sau numite în funcție de conducere, administrare ori control din cadrul asociațiilor de proprietari persoanele care au suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară.
(8) Anterior alegerii sau numirii într-o funcție de conducere, administrare ori control din cadrul asociațiilor de proprietari, persoanele candidate trebuie să dovedească în adunarea generală respectarea prevederilor alin. (7), pe baza cazierului judiciar eliberat conform prevederilor legale în vigoare și, în cazul administratorului și al cenzorului ori, după caz, al membrilor comisiei de cenzori, și a documentelor care să ateste pregătirea profesională în domeniu.
(9) Prin excepție de la prevederile alin. (8), sub sancțiunea anulării hotărârii de numire/alegerii într-o funcție de conducere, administrare ori control din cadrul asociațiilor de proprietari, cazierul judiciar poate fi prezentat comitetului executiv în termen de cel mult 5 zile de la data adunării generale.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2023
latka, utilizator
În esență, fiind vorba despre o persoană fizică, în principal va trebui să analizați situația prin raportare la dispozițiile art. 60 alin. 1 din legea 196/2018.

„ În cazul în care cenzorul/membrii comisiei de cenzori sunt persoane fizice, acestea trebuie să aibă cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic”.

După care va trebui să verificați să nu fie „neam” până la gradul 3 cu administratorul, președintele asociației și membrii comitetului executiv și să aibă cazierul curat.

SorDim a scris:

Dacă o persoană, membru al asociației de proprietari, este inginer, doctor în științe, este auditor energetic și are atestat in domeniul managementului calității, iar în plus activeaza de peste 30 de ani în conducerea asociației de proprietari, cunoscând bine legislatia în domeniu si având si competente de management economic, poate fi mandata de adunarea generală in funcția de cenzor?

Multumesc, cunoaștem foarte bine prevederile legii, pe care le-ați enumerat. Intrebarea era dacă legea poate fi interpretată și dacă o persoană serioasa, competentă, care cunoaște bine legile și are multă experiență în organizarea, funcționarea și conducerea unei asociații de proprietari, membru al asociației, poate fi mandatată ca cenzor, chiar daca pe diplomele sale universitare nu scrie economist sau magistrat? E mai competent un absolvent de liceu economic decât o astfel de persoană?
Daca citeati cu atentie legea, ati fi observat deja ca importante din punct de vedere legal sunt "documentele de pregatire profesionala in domeniu ". La fel, si in cazul administratorului, primul lucru ce se cere si verifica, obligatoriu, e atestatul. Poate sa fi fost persoana respectiva si prim ministru, inainte.

(5) Candidații pentru funcția de administrator trebuie să prezinte comitetului executiv al asociației de proprietari documentele prevăzute de lege, precum și alte documente solicitate printre care, obligatoriu:
a) atestatul prevăzut la art. 2 lit. e);
b) cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară.

Nu AG decide competentele, ci legea distinge asta, nu e nici un repros, persoana respectiva poate fi extrem de competenta si foarte buna pentru functia de cenzor, din pacate asta e sensul legii in Romania.
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cerasela2018 cerasela2018 Cenzorul - proprietar din bloc, cu contract de mandat si-a dat demisia. Si in cazul contractului de mandat este valabil preavizul de 20 zile lucratoare sau ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functionar public Adrian Dobre Adrian Dobre Un functionar public angajat al unei institutii publice din Romania, poate sa desfasoare activitati de cenzor al unei asociatii de proprietari? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Mandatare presedinte al unei asociatii de proprietari Aqwerty12345 Aqwerty12345 Buna ziua! In baza noii legi 196/2018 privind asociatiile de proprietari, in cazul infiintari unei asociatii noi, adunarea generala a proprietarilor trebuie ... (vezi toată discuția)