Am o functie de conducere in cadrul unei firme olandeze, unde lucrez de 2 ani. In 21.11 superiorul meu imi transmite ca imi restructureaza postul , daca nu accept sa plec cu acordul partilor. Refuz sa dau un raspuns pana in 26.11 cand revin din concediul medical, moment in care imi solicita sa predau uneltele de lucru: masina, telefon, laptop. In 26.11 revenind la servici, imi transmite ca se vor restructura mai multe posturi, printre care si al meu. Se pregatesc hartiile, imi cere sa le semnez, dar refuz, solicitand o copie, eu necunoscand legea. Afectiunea avuta saptamana anterioara se agraveaza, pe fond de stres, iar la un control in 28.11, medicul imi recomanda cateva zile de spitalizare. In 04.12.( eu fiind internata din 28.11 pana in 6.12) soacra mea ridica de la posta, actele de concediere: decizia de restructurare, decizia de concediere in baza art 65 si invitatie la concurs, ce a avut loc in 3.12. In 12.12. revin la servici, nu imi sunt restituite uneltele de lucru, si timp de 8 ore , nu fac nimic altceva decat sa aplic la posturi, de pe telefonul personal.
De cand se considera comunicarea facuta, din 26.11, data deciziei sau 4.12 de cand s-au ridicat actele de la posta?
Colegii mei carora le-au restructurat si lor postul, (din 3.12 au ocupat posturile nou create, existand acte aditionale) nu le-a ridicat uneltele de lucru, am si dovezi in acest sens, se poate considera discriminare?
Ce termen am sa contest decizia in Instanta? 30 de zile de la data deciziei sau de la ridicarea actelor, transmise prin posta?
Este un abuz, am dovezi in acest sens; am solicitat, in scris, reducerea programului la 4 ore,copie dupa regulamentul de ordine interioara, fluturasele de salarii, care arata ca in fiecare luna am luat bonus de performanta, dar nu mi se raspunde si m-ar interesa sa aflu ce variante legale am pentru situatia mea.
Il pot actiona penal pe superiorul meu, pentru santaj, intimidare, discriminare? Mai ales ca sanatatea mea a fost afectata.
In realitate nu s-a restructurat niciun post de conducere, doar pe hirtie si nu se feresc sa arate asta.
Va rog dati-mi cateva sfaturi cum sa procedez.
Multumesc pentru raspuns. Exista acest tip de concediu, poate nu aveti informatiile necesare.
Art. 10 spune ca pot beneficia de concediu de risc maternal, salariatele prevazute la art.2 lit c)-e),iar lit e) face referire la femeia care alapteaza. CAS-ul si Medicina Muncii mi-au confirmat acest tip de concediu. Intrebarea mea era daca dupa acest concediu de 120 de zile mai pot intra in concediu de crestere copil? O sa insist la CAS pentru un raspuns.
Da, intr-adevar nu este legea 158 din 2005 ci OUG;
Uitati ce scrie in OUG 96 din 2003:
Art. 2. - In sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza: a) protectia maternitatii este protectia sanatatii si/sau securitatii salariatelor gravide si/sau mame la locurile lor de munca;
b) locul de munca este zona delimitata in spatiu, in functie de specificul muncii, inzestrata cu mijloacele si cu materialele necesare muncii, in vederea realizarii unei operatii, lucrari sau pentru indeplinirea unei activitati de catre unul ori mai multi executanti, cu pregatirea si indemanarea lor, in conditii tehnice, organizatorice si de protectie a muncii corespunzatoare, din care se obtine un venit in baza unui raport de munca ori de serviciu cu un angajator;
c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
d) salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens;
Art. 10. - (1) In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Este vorba de OUG 96 din 2003 si Legea 158 din 2005. Aici sunt trecute toate concediile printre care si cel de alaptare.
Sunt multe legi de care mamicile nu au auzit. Cum ar fi ajutorul de nastere pe care fiecare mamica trebuie sa il primeasca de la firma la care este angajata, imediat dupa nasterea copilului.
Daca solicit acest concediu de alaptare, dupa terminarea celor 120 de zile, mai pot beneficia in continuare de concediu de crestere copil? Medicul de la medicina muncii imi da acest concediu, dar m-a avertizat ca nu mai pot intra in concediu de crestere copil, pe motiv ca acesta nu imi va mai fi platit de catre CAS.
Va rog, se poate un raspuns, eventual si legi in acest sens?
Va multumesc.