avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Activitate blejdea c

Activitate blejdea c

Buna ziua,
Plecand de la articolul "www.avocatnet.ro/articol_660... "
, as dori sa aflu daca si cum se aplica aceasta facilitate fiscala in urmatoarea speta:
- angajatorul este dispus sa suporte 600 RON/luna/copil pentru educatia timpurie - acesti bani se incadreaza in plafonul de 1500 si nu se supun taxarii si nici retinerii de contributii din perspectiva angajatului;
- angajatul cheltuie cu gradinita sa zicem 1600 RON/luna/copil si aduce documentele justificative in acest sens;
- intrebarea este daca, pentru suma de 900 de RON (diferenta dintre 600 cat suporta angajatorul si 1500 cat este plafonul) angajatul poate beneficia de facilitatea fiscala, adica sa nu i se retina taxele si contributiile corespunzatoare acelei sume --> adica acelasi regim ca si pentru pensia privata?
Pentru o mai buna claritate, sa presupunem un salariu brut de 8000 de RON, pentru care in mod normal se retin 2800 de RON (25% CAS + 10% CASS) si apoi 520 de RON (10% impozit), ramanand un net de 4680 de RON.
Daca scadem din brut cei 900 de RON pentru gradinita, scutiti de taxe si contributii, acestea din urma se vor aplica doar restului de 7100 de RON, rezultand un net (rest) de 4154 de RON.
Insa, in acest mod, venitul efectiv al salariatului ar fi de 5054 de RON (4154 + cei 900 dati pe gradinita), adica ar simti aceasta facilitate fiscala.
Ducand speta si mai departe, se poate beneficia de facilitatea fiscala si daca angajatorul nu doreste sa suporte nimic? Adica toti cei 1500 de RON sa provina din salariul angajatului si sa fie scutiti de taxe si contributii?
Multumesc!
Referitor la articolul "angajatorii nu-i pot forța pe telesalariați să se întoarcă la birou dacă nu vor", deoarece activez in mai multe companii (peste 10) in scopul reprezentarii angajatilor, in niciuna nu am cunostinta sa exista act aditional pentru telemunca fara DATA LIMITA. In general au valabilitate 1 an, prin exceptie, chiar mai putin. In aceste cazuri, ce il impiedica pe angajator sa dispuna prezentarea angajatilor la sediu in momentul in care actul aditional isi inceteaza efectul de drept?
In cazul in care raspunsul este "NIMIC", sugerez ca acest aspect sa fie introdus chiar in corpul articolului, deoarece cred ca este cazul cel mai intalnit si practicat, cel putin in zona IT&C, unde sunt, probabil, cei mai multi angajati carora li se potriveste sistemul de telemunca.
Multumesc.