avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Activitate Marius_02

Activitate Marius_02

Buna ziua,

Momentan lucrez in IT avand un CIM ca si forma de colaborare, si doresc infintarea unei firme pentru colaborare B2B cu diferiti clienti UE sau NON-UE.
Cel putin la inceput este foarte probabil ca si contractul/contractele sa fie pe perioade mici, spre exemplu pe o perioada de 12 luni:
- colaboare -> client 1 -> 6 luni
- fara nici o prestare de servicii -> 2 luni
- colaboare -> client 2 -> 3 luni
- fara nici o prestare de servicii -> 1 luni
Venitul per client/colaborare poate varia intre: 1000 Euro - 5000 Euro / luna

Daca ma poate ajuta cineva (eventual putem stabili si o discutie telefonica) cu cateva detalii:

1.Alegerea unei forme de organizare: PFA, MICRO, SRL -> in functie de venitul meu lunar incasat + domeniul de activitate + taxele aferente
2.Referitor la sediul social: Daca deja am o proprietate mostenita o pot folosi ca si sediu social? desi prestarea de servicii o sa fie remote (telemunca) si nu de la sediul social.

3. Daca deja sunt platitor de CASS (sănătate) si CAS (pensie) - (in cazul unui PFA) sunt obligat sa platesc din nou : CASS (sănătate) si CAS (pensie)?

Referitor la taxe: la un venit de 10000 RON/luna - in functie de codul CAEN si/sau tipul de firma se mai pot modifica taxele de mai jos? sau sunt standard?

PFA
6.276 lei
Venit Net
+9.998 lei
CASS (sănătate)
-1.000 lei
CAS (pensie)
-2.025 lei
Impozit pe venit
-697 lei
Taxe de plată
3.722 lei
Bani în mână
6.276 lei

Micro
7.229 lei
Venit Net
+9.998 lei
Impozit pe venit
-300 lei
Impozit dividende
-556 lei
CASS (sănătate)
-405 lei
Taxe salariale
-1.509 lei
Taxe de plată
2.769 lei
Bani în mână
7.229 lei

SRL
7.153 lei
Venit Net
+9.998 lei
Impozit pe profit
-1.600 lei
Impozit dividende
-840 lei
CASS (Sănătate)
-405 lei
Taxe de plată
2.845 lei
Bani în mână
7.153 lei

Buna ziua,

Ca si persoana fizica pot genera si incasa facturi pentru diferite servicii? Facturi pentru clienti din UE, dar nu numai.

Daca nu, exista o alternativa?

Multumesc
Discuție Colaborare B2B
Buna ziua,

Momentan sunt angajat full-time la o companie din Romania. Intrebarea mea este pot avea pe langa acest contract full-time si o colaborare B2B?
Multumesc
Ce acte si ce declaratie trebuie sa depun la ANAF?
Multumesc frumos pentru raspuns. Ok deci din ce inteleg nu exista conceptul de part-time(sau orice numar de ore trecute in contract). Si se plateste 10% din suma totala stipulata in contract? Sau exista o formula prin care se face calcularea taxelor? Iar daca deja sunt angajat full time si platesc taxe (CAS/pensie etc.) - pt. acest contract pe DA o sa platesc doar impozitul de 10% sau exista o alta formula de calcul?
Lucrez in IT si doresc sa incep o colaborare pe un contract pe Drepturi de Autor. Colaborarea o sa fie part-time (20 de ore pe sapt/ mentionez ca momentan sunt angajat si full time). Sunt curios ce ar presupune asta ca si documente, taxe ANAF. Sunt persoana fizica si nu am firma, iar contractul este cu o firma care are sediul in Romania.
Multumesc anticipat.