Momentan lucrez in IT avand un CIM ca si forma de colaborare, si doresc infintarea unei firme pentru colaborare B2B cu diferiti clienti UE sau NON-UE.
Cel putin la inceput este foarte probabil ca si contractul/contractele sa fie pe perioade mici, spre exemplu pe o perioada de 12 luni:
- colaboare -> client 1 -> 6 luni
- fara nici o prestare de servicii -> 2 luni
- colaboare -> client 2 -> 3 luni
- fara nici o prestare de servicii -> 1 luni
Venitul per client/colaborare poate varia intre: 1000 Euro - 5000 Euro / luna
Daca ma poate ajuta cineva (eventual putem stabili si o discutie telefonica) cu cateva detalii:
1.Alegerea unei forme de organizare: PFA, MICRO, SRL -> in functie de venitul meu lunar incasat + domeniul de activitate + taxele aferente
2.Referitor la sediul social: Daca deja am o proprietate mostenita o pot folosi ca si sediu social? desi prestarea de servicii o sa fie remote (telemunca) si nu de la sediul social.
3. Daca deja sunt platitor de CASS (sănătate) si CAS (pensie) - (in cazul unui PFA) sunt obligat sa platesc din nou : CASS (sănătate) si CAS (pensie)?
Referitor la taxe: la un venit de 10000 RON/luna - in functie de codul CAEN si/sau tipul de firma se mai pot modifica taxele de mai jos? sau sunt standard?
PFA
6.276 lei
Venit Net
+9.998 lei
CASS (sănătate)
-1.000 lei
CAS (pensie)
-2.025 lei
Impozit pe venit
-697 lei
Taxe de plată
3.722 lei
Bani în mână
6.276 lei
Micro
7.229 lei
Venit Net
+9.998 lei
Impozit pe venit
-300 lei
Impozit dividende
-556 lei
CASS (sănătate)
-405 lei
Taxe salariale
-1.509 lei
Taxe de plată
2.769 lei
Bani în mână
7.229 lei
SRL
7.153 lei
Venit Net
+9.998 lei
Impozit pe profit
-1.600 lei
Impozit dividende
-840 lei
CASS (Sănătate)
-405 lei
Taxe de plată
2.845 lei
Bani în mână
7.153 lei
Momentan sunt angajat full-time la o companie din Romania. Intrebarea mea este pot avea pe langa acest contract full-time si o colaborare B2B?
Multumesc
Multumesc frumos pentru raspuns. Ok deci din ce inteleg nu exista conceptul de part-time(sau orice numar de ore trecute in contract). Si se plateste 10% din suma totala stipulata in contract? Sau exista o formula prin care se face calcularea taxelor? Iar daca deja sunt angajat full time si platesc taxe (CAS/pensie etc.) - pt. acest contract pe DA o sa platesc doar impozitul de 10% sau exista o alta formula de calcul?
Lucrez in IT si doresc sa incep o colaborare pe un contract pe Drepturi de Autor. Colaborarea o sa fie part-time (20 de ore pe sapt/ mentionez ca momentan sunt angajat si full time). Sunt curios ce ar presupune asta ca si documente, taxe ANAF. Sunt persoana fizica si nu am firma, iar contractul este cu o firma care are sediul in Romania.
Multumesc anticipat.