avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Infintarea unei firme in 2025
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Infintarea unei firme in 2025

Buna ziua,

Momentan lucrez in IT avand un CIM ca si forma de colaborare, si doresc infintarea unei firme pentru colaborare B2B cu diferiti clienti UE sau NON-UE.
Cel putin la inceput este foarte probabil ca si contractul/contractele sa fie pe perioade mici, spre exemplu pe o perioada de 12 luni:
- colaboare -> client 1 -> 6 luni
- fara nici o prestare de servicii -> 2 luni
- colaboare -> client 2 -> 3 luni
- fara nici o prestare de servicii -> 1 luni
Venitul per client/colaborare poate varia intre: 1000 Euro - 5000 Euro / luna

Daca ma poate ajuta cineva (eventual putem stabili si o discutie telefonica) cu cateva detalii:

1.Alegerea unei forme de organizare: PFA, MICRO, SRL -> in functie de venitul meu lunar incasat + domeniul de activitate + taxele aferente
2.Referitor la sediul social: Daca deja am o proprietate mostenita o pot folosi ca si sediu social? desi prestarea de servicii o sa fie remote (telemunca) si nu de la sediul social.

3. Daca deja sunt platitor de CASS (sănătate) si CAS (pensie) - (in cazul unui PFA) sunt obligat sa platesc din nou : CASS (sănătate) si CAS (pensie)?

Referitor la taxe: la un venit de 10000 RON/luna - in functie de codul CAEN si/sau tipul de firma se mai pot modifica taxele de mai jos? sau sunt standard?

PFA
6.276 lei
Venit Net
+9.998 lei
CASS (sănătate)
-1.000 lei
CAS (pensie)
-2.025 lei
Impozit pe venit
-697 lei
Taxe de plată
3.722 lei
Bani în mână
6.276 lei

Micro
7.229 lei
Venit Net
+9.998 lei
Impozit pe venit
-300 lei
Impozit dividende
-556 lei
CASS (sănătate)
-405 lei
Taxe salariale
-1.509 lei
Taxe de plată
2.769 lei
Bani în mână
7.229 lei

SRL
7.153 lei
Venit Net
+9.998 lei
Impozit pe profit
-1.600 lei
Impozit dividende
-840 lei
CASS (Sănătate)
-405 lei
Taxe de plată
2.845 lei
Bani în mână
7.153 lei

Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2025
Marius_02, utilizator

Alte discuții în legătură

Alegerea dintre pfi/pfa/srl la prestări-servicii - job angajare mihaistef mihaistef Bună ziua. Am găsit un job, la care angajatorul îmi impune condiție de angajare ca eu să dețin un PFA/PFI/SRL și să facem un contract de prestări de ... (vezi toată discuția)
Calculator impozit microintreprindere cu un singur angajat marius1975_2 marius1975_2 Buna ziua, De cativa ani prestez servicii IT pentru o firma UE ca PFA. Din 2016 m-am gandit sa functionez ca o microintreprindere. Din pacate, nu am gasit ... (vezi toată discuția)
Colaborare profesori - ce fel de contract? traineranastasia traineranastasia Bună ziua, Vă rog din suflet să mă ajutați cu un răspuns: În martie 2019 am deschis un centru de limbi straine, un SRL. Pana acum am lucrat numai eu ... (vezi toată discuția)