Buna ziua,
Plata pe contract de drepturi de autor poate fi o solutie, insa pe termen scurt, in conditiile expuse. Daca persoanele nu au contract de munca in alta parte, datorati oricum CAS,CASS la salariul minim pe economie chiar si pentru drepturi de autor.
Colaboarea permanenta, la modul descris de dvs. presupune incheierea unui contract de munca, intrucat activitatea se desfasoara la sediul dvs, sunt utilizate resursele firmei deci este o activitate dependenta.
Este avantajoasa colaborarea pe drepturi de autor cu persoana salariate full time sau pensionari ,pentru ca nu platiti CAS, CASS.
Pe baza contractului de drepturi de autor, impozitul reprezinta 10% din venitul net acumulat, iar venitul net se calculeaza prin deducerea cotei forfetare de 40% din valoarea venitului brut. Impozitul datorat se retine direct la sursa, deci se plateste automat in momentul platii veniturilor cuvenite, conform prevederilor contractuale. Exceptie de la plata acestui tip de impozit fac persoanele cu handicap sever. Persoanele care desfasoara activitatea in mod independent, pot alege sa isi plateasca singuri impozitul, pe baza datelor din contabilitate.
In cazul salariatilor si al pensionarilor, cuantumul de 10% este singurul impozit retinut pentru acest tip de venituri, conform prevederilor Codului Fiscal.
Situatia este aceeasi pentru cei care realizeaza din drepturile de autor un venit anual net aflat sub pragul de 24960 de lei (echivalentul a 12 salarii brute la nivelul minim pe economie) pentru fiecare contract de colaborare incheiat.
Totusi, chiar daca aceste persoane nu sunt angajate in alta parte, ele pot opta sa-si achite contributiile necesare pentru sistemul de asigurari sociale (CAS) si asigurari sociale de sanatate (CASS).
Daca veniturile anuale obtinute dintr-un singur contract de acest fel depasesc plafonul de 24960 de lei, atunci taxele retinute vor fi in valoare de 10% din venitul net + 25% CAS + 10% CASS .
Daca prestatorul de servicii depaseste acest prag pentru mai multe contracte, atunci contributiile sociale se achita de catre o singura firma (cea desemnata de contribuabil) prin depunerea declaratiei 112 de catre platitorul desemnat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoraza obligatia fiscala.