avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Activitate Ciprian Marinescu

Activitate Ciprian Marinescu

Buna ziua Dle avocat,
In primul rand, doresc sa va multumesc pentru informatiile si indicatile pe care mi le veti transmite in mod gratuit. Putina lume procedeaza asa. In fine, despre ce este vorba:
am o mostenire de la tata, 1/4 dintr-o casa, teren curte care au fost ai bunicilor mei (din partea tatalui). In actul de succesiune initial erau trecuti 4 frati (unul dintre ei tatal meu). Toti fratii sunt decedati, de urmasi nu am cunostinta, nume, adrese. Nu am avut legaturi de rudenie. In acelasi timp sunt beneficiar al DL 118-1990, tatal meu fiind detinut politic in anii de trista amintire. Am facut cunoscut acest lucru Primariei din comuna unde se afla imobilul si am cerut aplicarea DL 118 in cazul meu. Raspunsul Primariei a fost ca nu se poate aplica DL118-1990 in cazul meu deoarece nu este facuta iesirea din indiviziune a imobilului si teren. In urma cu 3 ani am obtinut o sentinta judecatoreasca cu toate drepturile DL118. Dar, pentru orasul unde locuiesc eu. Adica pentru Agentia Fiscala a orasului meu. Intrebarea mea este, daca este normal raspunsul Primariei si ce as putea face.
Mentionez faptul ca pana la sentinta civila privind drepturile DL118-1990, am platit cota de 1/4 pe care a transmis-o Primaria corespunzatoare actelor de succesiune.
Intrebarea mea este de ce nu pot fi exonerat de plata cotei de 1/4.
Multumesc mult si va doresc o zi frumoasa.
Cu stima.
Mulțumesc. Ideea era ca nu doresc să-mi dezmostenesc fata dar o precauțiune trebuie făcută. Dacă există altă cale legală, va mulțumesc.

Lăzăruţiu Lucian a scris:

Buna ziua

Si cazul in care faceti testament sotiei, fata va avea dreptul la mostenire sub forma rezervai succesorale.
În concurs cu soțul supraviețuitor, rezerva copilului dezmoștenit este de 1/2 din 3/4, deci 3/8 sau 37,5%.
În acest caz, restul de 3/8 se adaugă la cota legală de 1/4 a soției, care moștenește astfel 5/8 sau 62.5% din bunurile succesiunii.

Testament sotie
Buna ziua, doresc sa fac un testament sotiei mele pentru bunurile mobile si imobile pe care le detin. Mentionez faptul ca dint-o casatorie anterioara am o fata. Doresc sa procedez in acest sens in cazul in care dupa decesul meu sotia mea nefiind proprietara pe casa si bunuri (cu toate ca am contribuit impreuna la renovari, dovedite cu acte, etc) sa nu intampine probleme. Multumesc!