avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sotie Buna ziua, doresc sa fac un testament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sotie Buna ziua, doresc sa fac un testament sotiei ...

Testament sotie
Buna ziua, doresc sa fac un testament sotiei mele pentru bunurile mobile si imobile pe care le detin. Mentionez faptul ca dint-o casatorie anterioara am o fata. Doresc sa procedez in acest sens in cazul in care dupa decesul meu sotia mea nefiind proprietara pe casa si bunuri (cu toate ca am contribuit impreuna la renovari, dovedite cu acte, etc) sa nu intampine probleme. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ciprian Marinescu , utilizator 20:09, 8 Ianuarie 2024
Buna ziua

Si cazul in care faceti testament sotiei, fata va avea dreptul la mostenire sub forma rezervai succesorale.
În concurs cu soțul supraviețuitor, rezerva copilului dezmoștenit este de 1/2 din 3/4, deci 3/8 sau 37,5%.
În acest caz, restul de 3/8 se adaugă la cota legală de 1/4 a soției, care moștenește astfel 5/8 sau 62.5% din bunurile succesiunii.
Puteti sa va lăsați prun testament casa sotiei și fetei bunuri care ca valoare sa adune cat e rezerva succesorala, jumatate din cat ar mosteni legal.
În funcție de ce varsta aveti, care e relația cu nevasta ce rude are și ea, pot fi avute în vedere si alte solutii.
Mulțumesc. Ideea era ca nu doresc să-mi dezmostenesc fata dar o precauțiune trebuie făcută. Dacă există altă cale legală, va mulțumesc.

Lăzăruţiu Lucian a scris:

Buna ziua

Si cazul in care faceti testament sotiei, fata va avea dreptul la mostenire sub forma rezervai succesorale.
În concurs cu soțul supraviețuitor, rezerva copilului dezmoștenit este de 1/2 din 3/4, deci 3/8 sau 37,5%.
În acest caz, restul de 3/8 se adaugă la cota legală de 1/4 a soției, care moștenește astfel 5/8 sau 62.5% din bunurile succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune LJM LJM In timpul casniciei am capatat mostenire un apt. in care locuiesc cu sotia. Daca las prin testament toata averea mea sotiei, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)