LJM a scris:
In timpul casniciei am capatat mostenire un apt. in care locuiesc cu sotia.
Daca las prin testament toata averea mea sotiei, ce se intampla cu succesiunea
tinand cont ca am un copil dintr-o alta casatorie si asi dori ca sotia sa aiba unde locui. Ce prevede noul cod penal ca nu am inteles.
Va multumesc
Noul cod civil, ca si vechiul cod civil, nu permite dezmostenirea copiilor defunctului in totalitate. Ca atare, desi veti lasa prin testament sotiei respectivul apartament, copilul dvs (fiind fara relevanta daca este adoptat, din casatorie, din afara ei etc) beneficiaza de o rezerva succesorala care se limiteaza la jumatate din cat i-ar fi revenit in mod normal daca nu era dezmostenit. Acest lucru se realizeaza dincolo de vointa dvs, prin efectul legii, conform art 1086 din Noul Cod Civil. Copilul poate fi dezmostenit direct prin inserarea in testament a unei dispozitii exprese in acest sens, sau indirect prin lasarea intregului patrimoniu unei alte persoane dar, repet, el va chemat la mostenire in temeiul rezervei sale succesorale. Daca descendentul vine in concurs cu sotul supravietuitor, cota lui este de ?. Pentru a afla rezerva sa succesorala, cota se va diviza cu 2.
Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu