avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

In timpul casniciei am capatat mostenire un apt. in care locuiesc cu sotia.
Daca las prin testament toata averea mea sotiei, ce se intampla cu succesiunea
tinand cont ca am un copil dintr-o alta casatorie si asi dori ca sotia sa aiba unde locui. Ce prevede noul cod penal ca nu am inteles.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:12, 16 August 2013
Domnule Dobrescu,
va multumesc dar am gasit in raspunsul dv " Daca descendentul vine in concurs cu sotul supravietuitor, cota lui este de ?. Pentru a afla rezerva sa succesorala, cota se va diviza cu 2. Va rog specificati cota in locul semnului de intrebare. De asemenea am mai pus o intrebare legata de o nepoata a sotiei. Fiti amabil si ajutatima ca urmeaza sa mergem cu sotia sa facem testamente si vrem sa ne gandim bine cum sa le facem.
Multumesc.

Daca sotia va face testament, nepoata nu mai mosteneste nimic ca nu-i mostenitor rezervatar. oricum, din ce ziceti daca nu sunt bunuri de valoare mai mare si fara testament, nepoaa nu prea are ce mosteni.
Daca dvs nu lasati testament, sotia va mosteni 1/4 din bunurile dvs, copilul 3/4. rezerva succesorala e de 1/2 din cat ar mosteni pe cale legala. Deci daca ii faceti testament nevestei, copilul tot va mosteni 3/8.
Nevasta va avea un drept de habitatie pana la un eventual partaj.
In afara de cota de mostenire, sotia mai mosteneste si electrocasnicele si mobila din casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)
Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire romascanu romascanu Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva ... (vezi toată discuția)