avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire

Va rog, am nevoie de o mana de ajutor.
Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a mentiona altceva. In conditiile acestea, care vor fi cotele de mostenire ale succesorilor?
Speta 2: Dar daca defunctul are o sotie, 2 fii, dintre care pe unul dintre ei il dezmosteneste ? Care vor fi cotele lor de mostenire?
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 18:28, 17 Septembrie 2011
1.Nu poate sa-si desmosteneasca fiul decat daca e condamnat definitiv pentru tentativa de omor . Are drept la rezerva succesorala.
Speta 1: Sotia primeste 1/4 iar fiul 3/4. Parintii sunt inlaturati de la mostenire de fiu.
Speta 2: Sotia mosteneste 1/4 iar copii mostenesc 3/4 (adica 37,5% fiecare).

Copii nu pot fi dezmosteniti pentru ca sunt mostenitori rezervatari. Singura exceptie este nedemnitatea, adica respectivul l-a ucis pe parinte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Speta 1.la mostenire vine Sotia si parintii dar si fiul pe care nu l poate dezmosteni complet deoarece este mostenitor rezervatar, are dreptul la rezerva succesorala, chiar daca a fost dezmostenit. Sotia care vine in concurs cu ascendentii privilegiati va avea 1/2 iar parintii 1/2. Rezerva succesorala a copilului este de 1/2.

Speta 2. La fel rezerva copiilor nu poate fi incalcata in acest caz este de 2/3. Iar mostenirea se va imparti 1/4 sotie si 3/4 fiu nedezmostenit cu respectarea reservei mentionate
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Prin testament se poate dezmosteni insa fara a afecta rezerva succesorala.Nedemnitatea opereaza in mod legal ca sanctiune a dezheredarii in cazul mostenirii legale.in cazul mostenirii testamentare se poate dezhereda direct sau indirect si mostenitorii rezervatari. In plus mostenirea testamentara poate coexista cu cea legala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspuns, insa poate nu am fost foarte clar. Intrebarea viza aspectul cert: ce procent are rezerva fiului dezmostenit prin testament , ce procent are cota sotiei, a ascendentilor care vin cu sotia in concurs in conditiile in care fiul e dezmostenit si ia doar rezerva. La fel, si in speta a 2-a; sotia ia 1/4 in concurs cu descendentii, asta e clar, dar cat e efectiv rezerva celui dezmostenit, si cat ia cel de-al doilea fiu (calculul matematic care conduce la fractiile finale)

Alte discuții în legătură

Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinamark marinamark buna ziua, am un caz a carui rezolvare nu prea stiu care e ( legal vorbind): sotul meu are un imobil dobandit cu titlul de mostentor, daca se intampla ceva ... (vezi toată discuția)