avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua,
am un caz a carui rezolvare nu prea stiu care e ( legal vorbind):
sotul meu are un imobil dobandit cu titlul de mostentor, daca se intampla ceva cu el, cine mosteneste imobill????
Cel mai recent răspuns: marinamark , utilizator 13:59, 12 Martie 2013
copiii sotului, impreuna cu sotia supravietuitoare. Daca nu are copii sotul, atunci sotia supravietuitoare impreuna cu parintii defunctului, ori in lipsa acestora fratii sau nepotii
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
Ciprian Maftei, Consilier juridic
Atentie, prin prevederile Noului cod civil, cota sotiei din mostenire este mai mica.
Art. 972. - (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.
daca se face testament prin care imobilul revine sotiei, acesta se poate ataca in instanta?
Deja schimbam datel problemei. Poate fi atacat daca defunctul lasa mostenitori rezervatari si daca acestia doresc sa beneficieze de rezerva succesorala

Alte discuții în legătură

Bunuri inainte de casatorie mshboss mshboss Buna seara! Sunt casatorit,sotia detine un apartament dinaintea casatoriei. Intrebarea mea este daca voi avea vreodata vreun drept legal asupra ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotiei cand sotul a decedat CristinaDv CristinaDv Buna ziua, As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote succesiune Mitika56 Mitika56 Tata-l meu, recasatorit cumpara apartamentul in care locuieste cu noua sotie, sotia dobandeste prin mosterie un apartament de la parintii sai. Sotia moare (nu ... (vezi toată discuția)