avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ia banii de la mine. SINCER va rog un sfat de la profesionist pt oamenii necajiti. speta este urmatoarea: succesiune. Doi batrini (mama si tata si-au pierdut fiul in martie, anul acesta . au avut 2 baieti, tata a murit de20 de ani si au ramas dupa el 2 fete(adica noi) unchiul care a murit in martie a fost casatorit de 2 ori si nu a avut copii din aceste casatorii. noi nepoatele si parintii decedatului dorim sa deschidem suucesiunea, amiabil nu merge fiindca sotia sustine ca are testament intocmit inainte cu o zi sa moara in care ii lasa tot. Hello??!! dl era la ATI in stare foarte grava. deci notarita ia facut in spital. NOI avem castig de cauza intr-un asemenea proces? Am inceput procesul suntem 4 reclamanti ( parintii defunctului si 2 nepoate , fiicele fratelui defunctului) mentioez ca cu actuala sotie este doar de 7 ani casatorit si apartamentul a fost al lui unchiu doar, fiindaca in urma divortului de prima sotie bunicul meu, adica tatal defunctului a platit-o pe matusa sa-i ramana apartamentul unchiului. Stiu ca asta n-are importanta acuma. Dar a 2 sotie a venit doar cu hainele pe ea, nu a contribuit cu nimic...copii nu au avut impreuna. deci noi avem dreptul de a cere partea din mostenire????????????? Avem sansa de castig??? Nu impedica testamentul dreptul nostru????? Va rog astept sfaturi sincere de la un profesionist. Multumesc
1.Testamentul autentic exista? L-ati vazut?
2. S-a deschis proces sau nu?
3.Ati sesizat vreun notar cu succesiunea?
Presupunand ca testamentul autentic exista si clauzele lui o instituie pe sotia supravietuitoare unica mostenitoare, presupunand ca testamentul este valabil incheiat ( ca a existat consimtamant neviciat si discernamant la data actului), dezmostenirea rudelor colaterale ( adica voi nepoatele de frate) este legala.
Dezmostenirea parintilor in concurs cu sotia supravietuitoare nu se poate mentine in totalitate, deoarece acestia sunt mostenitori rezervatari- in mod normal, fara dezmostenire, ei aveau dreptul impreuna la 1/3 din mostenire. Fiind dezmosteniti, rezerva lor impreuna este de 1/6 din mostenirea fiului lor. Concluzia, daca se mentine testamentul este ca sotia va primi legatul redus la 5/6 din mostenire, si nu intreaga mostenire, iar cei doi parinti rezerva succesorala de 1/6.
In ipoteza in care din diverse motive testamentul va fi anulat, se vor aplica regulile succesiunii legale conform carora:
-sotia primeste 1/3
-parintii primesc 1/3 impreuna
-fiicele fratelui, prin reprezentarea parintelui predecedat fata de defunct, tot 1/3 impreuna.

De observat ca m-am referit la mostenirea defunctului, astfel cum va fi conturata dupa incetarea comunitatii de bunuri cu sotia supravietuitoare. Acolo intra bunurile dobandite in timpul casatoriei cu aceasta.

nu au bunuri dobandite impreauna, codul civil spune ca partea de mostenire a parintilor este de jumatate din aceste bunuri in concurs cu sotia.
ART. 972*)
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
adevar2014, utilizator
ART. 975*)
Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.
ART. 977*)
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.


deci?????????????
deci sugerati ca avem sanse mari sa pierdem procesul????????????? daca testamentul nu are clauze sa presupunem, si nu aminteste de nimeni doar de sotie, ce se intampla??? va rog sfaturi reala fiindca este un proces destul de costisitor, si daca am sanse mari sa pierdem nu are rost sa incep

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire marinamark marinamark buna ziua, am un caz a carui rezolvare nu prea stiu care e ( legal vorbind): sotul meu are un imobil dobandit cu titlul de mostentor, daca se intampla ceva ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial moștenirea bunurilor bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați ... 13Alin13 13Alin13 Moștenirea bunurilor Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați cu informație . Sunt căsătorită , iar după căsătorie am încheiat cu soțul o ... (vezi toată discuția)