1.Testamentul autentic exista? L-ati vazut?
2. S-a deschis proces sau nu?
3.Ati sesizat vreun notar cu succesiunea?
Presupunand ca testamentul autentic exista si clauzele lui o instituie pe sotia supravietuitoare unica mostenitoare, presupunand ca testamentul este valabil incheiat ( ca a existat consimtamant neviciat si discernamant la data actului), dezmostenirea rudelor colaterale ( adica voi nepoatele de frate) este legala.
Dezmostenirea parintilor in concurs cu sotia supravietuitoare nu se poate mentine in totalitate, deoarece acestia sunt mostenitori rezervatari- in mod normal, fara dezmostenire, ei aveau dreptul impreuna la 1/3 din mostenire. Fiind dezmosteniti, rezerva lor impreuna este de 1/6 din mostenirea fiului lor. Concluzia, daca se mentine testamentul este ca sotia va primi legatul redus la 5/6 din mostenire, si nu intreaga mostenire, iar cei doi parinti rezerva succesorala de 1/6.
In ipoteza in care din diverse motive testamentul va fi anulat, se vor aplica regulile succesiunii legale conform carora:
-sotia primeste 1/3
-parintii primesc 1/3 impreuna
-fiicele fratelui, prin reprezentarea parintelui predecedat fata de defunct, tot 1/3 impreuna.
De observat ca m-am referit la mostenirea defunctului, astfel cum va fi conturata dupa incetarea comunitatii de bunuri cu sotia supravietuitoare. Acolo intra bunurile dobandite in timpul casatoriei cu aceasta.
nu au bunuri dobandite impreauna, codul civil spune ca partea de mostenire a parintilor este de jumatate din aceste bunuri in concurs cu sotia.
ART. 972*)
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
ART. 975*)
Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.
ART. 977*)
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.
deci?????????????
deci sugerati ca avem sanse mari sa pierdem procesul????????????? daca testamentul nu are clauze sa presupunem, si nu aminteste de nimeni doar de sotie, ce se intampla??? va rog sfaturi reala fiindca este un proces destul de costisitor, si daca am sanse mari sa pierdem nu are rost sa incep