avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exheredare directa si partiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exheredare directa si partiala

Buna ziua! Prin testament, defunctul a dispus ca unicul descendent sa primeasca o cota de 2/3 din succesiune, in conditiile in care singurele rude ramase in viata sunt (descendentul), sotia supravietuitoare, si un verisor primar al defunctului.

In mod normal, descendentul trebuia sa primeasca 3/4, iar sotia 1/4. Acum ca a fost dezmostenit partial, cum se va imparti succesiunea?
Va primi si verisorul ceva? Se va considera ca sotia supravietuitoare vine acum in concurs cu clasa 4 de mostenitori?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:21, 16 Mai 2020
daca nu e in testament, varul nu mosteneste nimic.
Ce scrie in testament , 2/3 copilului si atat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
gi-jane2, moderator
da, scrie doar faptul ca unicul descendent sa dispuna de 2/3.
inseamna ca avem o mostenire testamentara si restul legala, 2/3 mosteneste copilul pe cale testamentara si restul de 1/3 se imparte intre el si sotia supravietuitoare, cred ca sotiei ii va ramane doar rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Succesiune LJM LJM In timpul casniciei am capatat mostenire un apt. in care locuiesc cu sotia. Daca las prin testament toata averea mea sotiei, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)