avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Activitate Elena.1992

Activitate Elena.1992

Da, eu sunt reclamata de către cineva.
Bună ziua! Am avut o sesizare la DGASPC .În urma acestei sesizări am primit o vizita și mi s.a expus sesizarea care este sub anonimat dar vreau sa subliniez ca este o sesizare foarte grava ,pe care eu nu am făcut-o și nu as putea sa o fac. Nu as dori sa las lucrurile asa și sa stau de vb cu un avocat. Cum ar trebui sa procedez? Va mulțumesc frumos pentru eventuale răspunsuri.
Bună ziua! Am primit un telefon de la o doamna care s.a prezentat a fi dr la DGASPC precum ca s.a făcut o reclamație pe numele meu ca ma cert cu soțul iar copilul este martor,vor sa.mi facă o vizita. Eu știu cine a făcut plângerea dar doamna respecți susține ca nu au voie sa spună cine este persoana care m.a reclamat. Întrebarea este ,atunci când vor veni și vor constata ca totul este în regula, cum pot eu face o reclamație pt mărturie mincinoasa sau ceva asemănător,deoarece nu pot sta la discreția tuturor oamenilor care suna și îmi fac plângere de nu știu ce chesti.. va mulțumesc pt răspunsuri anticipat!
Va mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

Le.am expus printr-un email situația datele mele ,numele companiei și problema. Mi.au spus ca în termen de 30 zile primesc un raspuns. Ideea este ca nu știu dacă voi mai putea recupera banii chiar și cu sesizare la ITM.

Cornel Vasile a scris:

ITM-ul efectueaza control nu anchete ...ce ati sesizat la ITM?

Bună ziua! Am lucrat la un restaurant , m.am simțit rau 2 zile,prima a fost ok ,nu am găsit coleg sa ma înlocuiască dar a doua chiar nu am putut munci de rau ,managerul mi. a pus o foaie alba în fata sa.mi semnez demisia. Am scris și semnat demisia dar salariul am tot fost amânată de pe o zi pe alta ,pana mi s.a spus ca nu îl mai iau. Am făcut sesizare la ITM și au spus ca îmi răspund în 30 zile. Se mai pot recupera bani?Mulțumesc!