trixie672 a scris:
Buna, DR.AJ - mulțumesc ca ai scris toată povestea, m-a ajutat sa o citesc.
Recent am devenit și eu cetatean britanic, și, și eu îmi doresc schimbarea numelui. Acum adun documentele pt a face un enrolled Deed Poll dar am o întrebare:
Pentru primul document "Change of name deed: Form LOC020" care este un formular standardizat, am nevoie de doi martori. Trebuie neaparat ca un notar sa fie unul dintre martori?
Am întrebat la notar dacă îmi poate fi martor, și mi-a răspuns ca poate doar dacă scrie ea documentul (?!) ceea ce evident m-ar costa sute de lire, și nu aș depune LOC020 pt curte. Eu aș vrea sa utilizez documentul standard LOC020 dacă e pe site-ul GOV, dar dacă notarii nu îmi semnează, e ok și dacă e semnat de persoane terțe?
Care parte din toate documentele astea vor fi atestate de Curte, sau "enrolled"? Nu îmi dau seama ce trebuie apostilat mai târziu, dar știu ca fără măcar o semnătură notariala nimic nu poate fi apostilat.
Am tot incercat sa raspund la intrebare si de fiecare data cand apasam "Adauga raspuns", imi iesea din postare fara sa salveze ce am scris. Am incercat sa iti trimit si mesaj privat si nu te puteam gasi in lista de destinatari ca si cand nu existai. Nu stiu ce a avut dracia asta de forum / cont dar am ajuns sa sterg contul si sa-l refac insa din pacate stergandu-l, observ ca mi-a sters postarea initiala si nu am reusit sa o mai gasesc in istoric ca sa o repostez asa ca sorry pentru restul lumii care poate ar fi vrut sa citeasca despre ce era vorba.
In sfarsit, postez mai jos raspunsul ce l-am redactat aseara la intrebarea ta:
Salut,
Cele doua witness-uri trebuie doar sa aibe 18 ani. Nu se specifica alte criterii. Eu am folosit doi colegi de la servici, amandoi britanici (just in case).
In caz de n-ai dat deja de acest document, aici ai guidance-ul pentru Deed poll:
[ link extern ]
Vei avea nevoie de un Statutory declaraction - asta trebuie completata de o persoana care nu e inrudita / casatorita cu tine, trebuie sa fie British citizen (nu neaparat nativ, poate fi si prin naturalizare atat timp cat are pasaport British), trebuie sa fie homeowner in UK (poate fi si cu mortgage, nu musai sa fie casa lui pe deplin) si most importantly, trebuie sa te fi cunoscut de minim 10 ani.
Daca nu ai pe nimeni care te cunoaste de 10 ani, trebuie sa completezi un document suplimentar "Affidavit" in care sa explici motivele pentru care nu dispui de o persoana care sa intruneasca toate criteriile.
Noi traim in UK de 9 ani, asadar nu aveam o persoana care sa ne cunoasca de 10 ani. Am folosit un prieten care a venit in UK dupa noi, ne cunoastem de 8 ani. A devenit si el intre timp cetatean britanic si are mortgage aici.
Basically ai nevoie de urmatoarele:
Exhibit A: Deed poll semnat (LOC020)
Exhibit B: Citizenship certificate (certificatul de naturalizare)
Statutory declaration
Affidavit - daca e cazul
Exhibit C: Marriage certificate, daca e cazul
Toate documentele astea trebuie semnate in fata unei autoritati si trebuie sa depui juramant in fata acelei autoritati.
Nu ai nevoie de notar public, ai nevoie de un solicitor. Trebui sa cauti un solicitor care se ocupa de Civil law (I think) - majoritatea vor specifica pe site-ul lor daca se ocupa de Deed polls.
Eu am folosit un website ca sa gasesc solicitor-ul:
[ link extern ] /
Pe LawHive mi-au assigned un solicitor pe nume Ahmed Wasim care lucreaza pentru MRG Solicitors, in Manchester.
N-a fost o experienta negativa cu el, asadar il pot recomanda.
Vei primi un quote pe LawHive si ala e intregul fee ce trebuie sa-l platesti, no other hidden costs. Pe mine m-a costat £732 de lire pentru 3 Deed poll-uri (eu, sotia, copilul) + 25 certified copies ale Deed poll-urilor originale (10 pentru mine, 10 sotia si 5 copilul).
Curtea iti va returna Deed poll-ul original ce tu il trimiti impreuna cu stampila lor insa mai apoi cand trebuie sa-ti schimbi toate documentele in UK (driving license, bank, council tax etc) va trebui sa trimiti proof si nu vei vrea sa trimiti originalul asa ca iti trebuie certified copies (which are accepted). Tu decizi cate crezi ca vei avea nevoie.
Solicitorul va schedule un video call cu tine in care trebuie sa depui juramantul - practic te va pune sa citesc cuvant cu cuvant intregul Deed poll si te va filma in tot acest timp si la final cand trebuie sa semnezi documentele. De asemenea va trebui sa schedule un video call cu Statutory declarantul tau care trebuie de asemenea sa fie filmat cat timp spune poezia lui si apoi semneaza documentul.
Odata ce ai totul semnat, vei trimite prin posta toate documentele la cabinetul lui, si el le va trimite catre curtea din Londra. Ei vor face advertul pentru London Gazzette de asemenea. Tot ei vor primi inapoi Deed poll-urile dupa ce se aproba de curte, vor face copiile certificate si apoi ti le vor trimite.
La noi a fost totul aprobat fara probleme.
Noi acum am depus de cateva luni cererea de inscriere a numelui nou pe marginea certificatului de nastere romanesc la consulat si asteptam sa vina certificatul nou dupa care ne vom intoarce sa depunem cererea pentru pasaport romanesc cu noul nume.
Pentru copil am fost in Romania si am angajat un avocat care sa deschida proces pentru recunoastere a hotararii straine de schimbare a numelui de catre autoritatile romanesti. Odata ce avem pronuntarea judecatoreasca (pas obligatoriu, zic astia de la consulat), numai atunci putem depune cerere pentru inscrerea numelui lui nou in certificatul lui de nastere romanesc, si apoi pasaport.
Dupa ce se termina tarasenia cu autoritatile romanesti, vom putea in sfarsit schimba si pasapoartele britanice cu numele nou ca sa putem incepe sa-l folosim.
Feel free sa intrebi orice vei avea de intrebat, happy to help.
Spor la treaba!