avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Activitate DR.AJ1

Activitate DR.AJ1

Nu ești deja cetățean britanic?

Într-adevăr, noi am așteptat să devenim cetățeni UK că sa demarăm Deed Poll-ul enrolled printr-un solicitor.

roberta996 a scris:

Mersi pt info. Voi incerca sa obtin noua NI letter cu noul nume.

Dupa cum stii probabil doar cetatenii britanici pot obtine Enrolled Deed Poll. De asta am dificultati cu deed poll-ul care il detin, ca nu e enrolled. Desi de la primaria unde am trimis aplicatia in Bucuresti, au cerut pur si simplu o tin stampila rosie care o folosesc cei de la UK Deed Poll Office. Noi aici in UK stim toti ca website-ul nu e nimic oficial, si ce emit ei nu e in nici un fel diferit de cel pe care il scrii singur. Nu am incercat insa sa mai trimit iar in Romania, ca ar fi trebuit sa platesc vreo £300 iar pt avocat.

Cred ca singura mea sansa ar fi sa incerc sa ii conving aici sa imi emita UK passport cu noul nume, pur si simplu pe baza faptului ca asa sunt cunoscuta aici de ani de zile.

Wish me luck!

Salut MDaniel,

Da, trebuie sa fie un enrolled Deed Poll care se trimite la Inalta Curte de Justitie din Londa pentru a fi inregistrat (aia se considera autoritate britanica).

Am vorbit pe larg despre subiectul schimbarii numelui in UK ca si dublu cetatean, situatia mea, care pana la urma am scos-o la capat. Vezi acest topic in forum de la pagina 5 incolo: www.avocatnet.ro/forum/discu...

Succes.
roberta996 a scris:

Buna,

Cei de la Consulat nu s-au mai intalnit cu o asemenea situatie asa ca ce au facut a fost sa ne emita un pasaport romanesc temporar (non-electronic, cu valabilitate de 1 an) pe numele ei nou si cu acel pasaport am aplicat la HMPO si am primit pasaport UK cu numele ei nou, care acum il putem trimite iar in Romania ca dovada de 'drept de rezidenta'.

Cum i-ati convins pe cei de la consulat sa va elibereze un pasaport temporar?
Eu am schimbat deja numele cu deed poll, ai am carnet de conducere etc. totul cum numele nou in UK. Sper ca deed poll sa fie recunoscut cand vine vorba de a aplica pt pasaportul britanic si sa il elibereze din prima in numele nou

Salut,

Sper ca ti-ai schimbat numele prin Deed poll enrolled (care se trimite la Inalta Curte de Justiei in Londra), nu unenrolled (care se poate face rapid si ieftin prin multe website-uri). Cel unenrolled e suficient pentru nativii britanici si pentru majoritatea institutiilor din UK insa vei intampina probleme cu autoritatile din Romania care stipuleaza ca trebuie sa faci Deed Poll-ul pronuntat de o 'autoritate britanica' nu declaratie sub juramant - [ link extern ]

Daca esti dublu cetatean UK-RO si ai pasaport UK (presupun ca pe numele vechi), cei de la HMPO vor cere sa iti schimbi intai pasaportul nativ pentru ca sa iti poata schimba pasaportul UK pe noul nume.

Pentru a schimba pasaportul RO, trebuie intai sa schimbi certificatul de nastere (cerere de inscrie numelui nou pe marginea certificatului de nastere romanesc - dureaza 6 luni daca faci prin Consulat), apoi cartea de identitate (daca o mai ai - nou am dat-o inapoi pentru ca ne-am schimbat domiciliul cu rezidenta in strainatate / pasaport CRDS), si abia apoi cu astea doua schimbate vei putea aplica pentru pasaport RO cu noul nume.

Nu poti schimba numele pe certificatul de naturalizare.
Nu a trebui sa conving pe cei de la Consulat sa imi emita un pasaport temporar cu noul nume pentru sotie - ei au propus treaba asta fiindca s-au simtit prost ca autoritatile din Romania au respins cererea de pasaport si au crezut ca facand treaba asta, or sa fie suficient pentru cei din Romania dar nu, nu a fost, au respins din nou si au cerut un document britanic cu numele nou, care sa dovedeasca dreptul ei nelimitate de sedere / lucra in UK (tampit nu-i asa? Cand e limpede ca e cetatea UK cu drepturi nelimitate acum).

Cei de la Consulat au sugerat sa obtin o scrisoare cu National Insurance Number pe numele nou. Ei bine noi am aplicat direct la HMPO pentru pasaport UK pe numele nou folosind pasaportul temporar ca dovada de schimbare in RO, si au acceptat. Vom trimite iarasi aplicatia de pasaport RO electronic permanent acum ca am pasaport UK cu numele nou pentru sotie. Al meu deja a fost schimbat.

Ca sa obtii scrisoare cu NINo pe numele nou, se poate face usor daca ai Personal Tax account la HMRC pe Gov.,uk (daca nu ai, fa-ti). Acolo, dai doua click-uri pe "View National Insurance Letter" si se genereaza automat un PDF in care iti apare NINO si numele.
Ai optiune pe Personal Tax account sa Notify HMRC about a change in details - in care aplici online si le spui numele vechi si numele nou - vor schimba numele direct, fara sa ceara dovezi, in vreo 2-3 saptamani. Odata ce ai numele schimbat pe cont, vei putea genera scrisoarea NINo cu numele nou si vei putea sa o folosesti ca dovada pentru cei din Romania (dupa cum zic cei de la Consulat).

Daca sub nicio forma nu poti convinge pe cei din Romania sa iti schimbe numele, atunci incearca sa aplici pentru pasaport UK in numele nou si explica intr-un cover letter dificultatile cu autoritatile din Romania si cere sa isi foloseasca discretia sa ti-l schimbe. Odata ce ai pasaport UK pe numele nou, cei din Romania vor fi fortati sa ti-l schimbe pe pasaportul RO deoarece nu poti avea doua pasaporturi cu nume diferite.

Succes.
Salut,

Ne-am schimbat numele atat in pasaportul romanesc cat si cel UK, intr-un final. Am obtinut de asemenea si hotararea judecatoreasca romaneasca pentru copil care aproba Deed Poll-ul britanic (care a durat vreo 6 luni) si acum asteptam certificatul lui romanesc de nastere cu numele nou. Apoi urmeaza aplicatia pentru pasaport RO cu numele nou, urmat de pasaport UK cu numele nou, si gata.

Cat despre timpul de asteptare pentru un enrolled Deed Poll, al nostru a fost trimis la jumatea lui February 2023 si a ajuns inapoi la jumatea lui August 2023. Nu stiu daca acum s-a mai lungit, dar parca nu cred ca vei astepta un an intreg.

Un lucru vroiam sa il mentionez. Cand am trimis documentele in Romania pentru aplicatia de inscriere a numelor noi pe marginea certificatelor de nastere - certificatul meu de nastere a fost schimbat, insa pe certificatul sotiei au schimbat doar prenumele (din Iulia in Julia) iar numele de familie a ramas acelasi (deoarece e numele ei de fata, iar Deed Poll-ul a schimbat numele ei de casatorie).

Am zis ok, how strange. Certificatul romanesc de casatorie a fost de asemenea schimbat cu numele nou pentru amandoi, insa cand a venit vorba sa trimitem aplicatia pentru nou pasaport romanesc pentru ea (care necesita certificatul nou de nastere), primaria din Romania a respins aplicatia pe motiv ca nu pot sa aprobe pasaportul deoarece numele nou nu figureaza pe certificatul nou de nastere, si nu pot aproba pasaportul doar pe baza certificatului nou de casatorie!!

Au zis ca au nevoie de dovada ca are drept permanent de sedere in UK cu un document in numele nou! Ei bine noi n-am schimbat nimic pe numele nou in UK pana cand nu am avut pasaport nou romanesc, ca apoi sa obtinem pasaportul nou britanic (deoarece daca esti dublu cetatean, cei din UK nu iti schimba pasaportul pana cand pasaportul nativ nu e schimbat).

Cei de la Consulat nu s-au mai intalnit cu o asemenea situatie asa ca ce au facut a fost sa ne emita un pasaport romanesc temporar (non-electronic, cu valabilitate de 1 an) pe numele ei nou si cu acel pasaport am aplicat la HMPO si am primit pasaport UK cu numele ei nou, care acum il putem trimite iar in Romania ca dovada de 'drept de rezidenta'.

O mare magarie birocratica dar asa s-au petrecut lucrurile.

Chiar si daca nu aveam pasaportul temporar, cred ca cei de la HMPO i-ar fi schimbat pasaportul britanic acceptand explicatia ca cei din Romania nu vor sa emita un pasaport romanesc nou pana cand nu au un document de rezidenta UK in numele nou, din cauza situatiei cu certificatul ei de nastere. In documentele de guidence ale HMPO (care sunt publice pe gov.uk) se stipuleaza situatii in care pot sa faca astfel de exceptii daca tara nativa nu poate, pentru oarece motiv, sa ii schimbe pasaportul romanesc.

Mult success,

A
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

trixie672 a scris:

Buna, DR.AJ - mulțumesc ca ai scris toată povestea, m-a ajutat sa o citesc.

Recent am devenit și eu cetatean britanic, și, și eu îmi doresc schimbarea numelui. Acum adun documentele pt a face un enrolled Deed Poll dar am o întrebare:

Pentru primul document "Change of name deed: Form LOC020" care este un formular standardizat, am nevoie de doi martori. Trebuie neaparat ca un notar sa fie unul dintre martori?

Am întrebat la notar dacă îmi poate fi martor, și mi-a răspuns ca poate doar dacă scrie ea documentul (?!) ceea ce evident m-ar costa sute de lire, și nu aș depune LOC020 pt curte. Eu aș vrea sa utilizez documentul standard LOC020 dacă e pe site-ul GOV, dar dacă notarii nu îmi semnează, e ok și dacă e semnat de persoane terțe?

Care parte din toate documentele astea vor fi atestate de Curte, sau "enrolled"? Nu îmi dau seama ce trebuie apostilat mai târziu, dar știu ca fără măcar o semnătură notariala nimic nu poate fi apostilat.

Am tot incercat sa raspund la intrebare si de fiecare data cand apasam "Adauga raspuns", imi iesea din postare fara sa salveze ce am scris. Am incercat sa iti trimit si mesaj privat si nu te puteam gasi in lista de destinatari ca si cand nu existai. Nu stiu ce a avut dracia asta de forum / cont dar am ajuns sa sterg contul si sa-l refac insa din pacate stergandu-l, observ ca mi-a sters postarea initiala si nu am reusit sa o mai gasesc in istoric ca sa o repostez asa ca sorry pentru restul lumii care poate ar fi vrut sa citeasca despre ce era vorba.

In sfarsit, postez mai jos raspunsul ce l-am redactat aseara la intrebarea ta:

Salut,

Cele doua witness-uri trebuie doar sa aibe 18 ani. Nu se specifica alte criterii. Eu am folosit doi colegi de la servici, amandoi britanici (just in case).

In caz de n-ai dat deja de acest document, aici ai guidance-ul pentru Deed poll:

[ link extern ]

Vei avea nevoie de un Statutory declaraction - asta trebuie completata de o persoana care nu e inrudita / casatorita cu tine, trebuie sa fie British citizen (nu neaparat nativ, poate fi si prin naturalizare atat timp cat are pasaport British), trebuie sa fie homeowner in UK (poate fi si cu mortgage, nu musai sa fie casa lui pe deplin) si most importantly, trebuie sa te fi cunoscut de minim 10 ani.

Daca nu ai pe nimeni care te cunoaste de 10 ani, trebuie sa completezi un document suplimentar "Affidavit" in care sa explici motivele pentru care nu dispui de o persoana care sa intruneasca toate criteriile.

Noi traim in UK de 9 ani, asadar nu aveam o persoana care sa ne cunoasca de 10 ani. Am folosit un prieten care a venit in UK dupa noi, ne cunoastem de 8 ani. A devenit si el intre timp cetatean britanic si are mortgage aici.

Basically ai nevoie de urmatoarele:

Exhibit A: Deed poll semnat (LOC020)
Exhibit B: Citizenship certificate (certificatul de naturalizare)
Statutory declaration
Affidavit - daca e cazul
Exhibit C: Marriage certificate, daca e cazul

Toate documentele astea trebuie semnate in fata unei autoritati si trebuie sa depui juramant in fata acelei autoritati.
Nu ai nevoie de notar public, ai nevoie de un solicitor. Trebui sa cauti un solicitor care se ocupa de Civil law (I think) - majoritatea vor specifica pe site-ul lor daca se ocupa de Deed polls.

Eu am folosit un website ca sa gasesc solicitor-ul: [ link extern ] /
Pe LawHive mi-au assigned un solicitor pe nume Ahmed Wasim care lucreaza pentru MRG Solicitors, in Manchester.
N-a fost o experienta negativa cu el, asadar il pot recomanda.

Vei primi un quote pe LawHive si ala e intregul fee ce trebuie sa-l platesti, no other hidden costs. Pe mine m-a costat £732 de lire pentru 3 Deed poll-uri (eu, sotia, copilul) + 25 certified copies ale Deed poll-urilor originale (10 pentru mine, 10 sotia si 5 copilul).

Curtea iti va returna Deed poll-ul original ce tu il trimiti impreuna cu stampila lor insa mai apoi cand trebuie sa-ti schimbi toate documentele in UK (driving license, bank, council tax etc) va trebui sa trimiti proof si nu vei vrea sa trimiti originalul asa ca iti trebuie certified copies (which are accepted). Tu decizi cate crezi ca vei avea nevoie.

Solicitorul va schedule un video call cu tine in care trebuie sa depui juramantul - practic te va pune sa citesc cuvant cu cuvant intregul Deed poll si te va filma in tot acest timp si la final cand trebuie sa semnezi documentele. De asemenea va trebui sa schedule un video call cu Statutory declarantul tau care trebuie de asemenea sa fie filmat cat timp spune poezia lui si apoi semneaza documentul.

Odata ce ai totul semnat, vei trimite prin posta toate documentele la cabinetul lui, si el le va trimite catre curtea din Londra. Ei vor face advertul pentru London Gazzette de asemenea. Tot ei vor primi inapoi Deed poll-urile dupa ce se aproba de curte, vor face copiile certificate si apoi ti le vor trimite.

La noi a fost totul aprobat fara probleme.

Noi acum am depus de cateva luni cererea de inscriere a numelui nou pe marginea certificatului de nastere romanesc la consulat si asteptam sa vina certificatul nou dupa care ne vom intoarce sa depunem cererea pentru pasaport romanesc cu noul nume.

Pentru copil am fost in Romania si am angajat un avocat care sa deschida proces pentru recunoastere a hotararii straine de schimbare a numelui de catre autoritatile romanesti. Odata ce avem pronuntarea judecatoreasca (pas obligatoriu, zic astia de la consulat), numai atunci putem depune cerere pentru inscrerea numelui lui nou in certificatul lui de nastere romanesc, si apoi pasaport.

Dupa ce se termina tarasenia cu autoritatile romanesti, vom putea in sfarsit schimba si pasapoartele britanice cu numele nou ca sa putem incepe sa-l folosim.

Feel free sa intrebi orice vei avea de intrebat, happy to help.
Spor la treaba!