justix a scris:
X săvârșește infracțiunea de cumpărare de influență, plătind lui Y 1.000 de lei (Y fiind o persoană care lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public) pentru ca funcționarul să fie determinat să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu.
Din speță rezultă că suma de 1.000 de lei a fost plătită expres cu scopul de a cumpăra influență. În privința sumelor de bani acordate cu titlu de împrumut lui Y de către X, trebuie văzută intenția părților, dacă sumele au fost date ca împrumut sau tot pentru determinarea funcționarului de la primărie.
X poate beneficia de o cauză de nepedepsire, dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
Y săvârșește infracțiunea de trafic de influență primind bani (direct, pentru sine sau pentru Z), în scopul expus mai sus. Este infracțiune chiar dacă Y sau Z nu au o funcție la acea primărie, dar lasă a se crede că pot influența pe cineva în scopul promis.
Relevante în această speță sunt art. 291 și art. 292 din Codul penal ([ link extern ] ).
Multumesc pentru răspuns.
X poate fi acuzat si de instigare ? Daca denunță fapta, devine martor si nu este acuzat de cumpărare de influența dar instigarea rămâne, daca Y declara ca a fost instigat de X si eventual aduce proba, sa zic un martor care a fost prezent la discuția inițială.?
Y a precizat expres ca el nu are influența asupra funcționarului din primarie, dar Z , persoana fictivă fără vreo funcție ar avea.
Traficul de influența înseamnă promisiunea de a interveni pe lângă un funcționar.. Ori Y a specificat ca el nu poate influența vreun funcționar si da banii persoanei Z care nu are nicio funcție. Deasemenea persoana Z nu a putut fi identificată cel mai probabil fiind fictivă.
Banii împrumutați ulterior au fost ceruți de Y pentru scopuri legitime gen plata rate, tratament medical ( motive dovedite ulterior ca fiind false) dar nu au mai fost returnati la termenul promis.
Deasemenea persista întrebările din postarea inițială. In cazul in care se stabilește ca a fost înșelăciune, X poate fi acuzat de instigare sau nu?