avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Activitate 5752187

Activitate 5752187


Pensionarul cu varsta sub 70 de ani isi poate continua activitatea cu acordul angajatoruliui si sa cumuleze pensia de limita de varsta cu salariul
Pensionarului cu varsta de peste 70 de ani i se poate refuza dreptul de asi continua activitatea.


Buna ziua,

Mai am o intrebare legata de speta de mai sus. Daca angajatorul doreste sa mentina in activitate pensionarul de peste 70 de ani este indreptatit sa faca acest lucru?

Multumesc
Articolul 3 litera r din Legea 360/2023 stipuleaza:
r) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
Atata timp cat s-a platit CAS pe somaj, consider ca este stagiu contributiv dupa noua lege, indiferent de perioada cand acesta a fost datorat.Mai erau ceva exceptii prin legea 76/2002 la articolul 34 pct.2:

(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
Posibil sa mai fie si alte exceptii prin alte legi, nu cunosc exact amanunte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar in speta de care vorbeam noi nu este vorba de pensie anticipata cu penalizare, ci de pensie la limita de varsta,fara penalizare.Art. 56 din noua lege la acest tip de pensie face referire.

In plus , in vechea lege, definitia stagiului de cotizare de la art.3 litera p era:
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;---------in aceasta definitie nu era inclusa perioada necontributiva(pensie de invaliditate,facultate,armata),cum este pe noua lege

Articolul 49(1). În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:a) a beneficiat de pensie de invaliditate;b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

Articolul 32.Perioadele necontributive prevăzute la art. 49 din lege reprezintă perioade asimilate stagiului de cotizare.

In cazul prezentat de mine, acestea s-ar fi luat in calcul la acordarea pensiei de limita de varsta, pe vechea lege , dar oricum nu se indeplineau conditiile de varsta(nu exista reducerea de 5 ani ca cea din noua lege art.56) , chiar daca pentru stagiul de cotizare conditiile ar fi indeplinite.
Eu nici macar nu vad ca ar fi loc de interpretari, daca normele nu prevad altfel... legea spune clar la art.56:"Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5."
Deci daca stagiul de cotizare contributiv care e maxim 35 de ani in anexa 5 este depasit cu cel putin 5 ani stagiu de cotizare(definitie stagiu de cotizare de la art.3 litera q include si perioadele asimilate), persoana in cauza poate solicita in virtutea art.56 dreptul la pensie la limita de varsta cu cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.(difera la fiecare in functie de anul,luna nasterii)
Daca art.41 alin.2 se refera la pensia de invaliditate care se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta, inseamna ca nu exista alte clarificari in norme referitoare la accesarea pensiei de limita de varsta,cu reducerea prevazuta la art.56(eu nu am gasit alte precizari referitoare la art.56), deci varsta standard redusa se acorda conform articolului de lege.
Conform strict articolului de lege, se indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta cu cel mult 5 ani mai devreme.Daca CNPP respinge solicitarea,trebuie sa expuna motivele si se va merge probabil pe contestare, pentru ca legea imi pare foarte clara la acest articol, eu cel putin nu interpretez altfel, decat ceea ce stipuleaza, pe caz concret cu cifre concrete.

Multumesc
Multumesc din nou pentru clarificari
Multumesc pentru clarificarile anterioare.
Avand in vedere ca am un angajat in cazul de mai jos, ar mai fi benefica o clarificare referitoare la :


Continuarea activitatii dupa 70 de ani.
Legea 360/2023 stipuleaza la art.46 alin.(2):
(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

In HG de aprobare a normelor(pe site-ul Ministerului Muncii, neaprobate inca) la art.19 alin.(1) este prevazut:
1) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condițiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege.

Inteleg ca un angajat care are sub 70 de ani , e pensionat deja la limita de varsta si lucreaza in unitatea noastra poate opta pentru continuarea activitatii cu acordul anual al angajatorului.Dar isi pastreaza si calitatea de pensionar, nu?
Si daca un alt salariat , tot pensionar la limita de varsta,are peste 70 de ani si doreste continuarea activitatii?Angajatorul ii poate refuza acest drept ?


Multumesc
Multumesc mult
In HG referitoare la aprobarea normelor de aplicare a Legii 360/2023,publicata pe site, la art.41 alin.2 este stipulat:
(2) Condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă se consideră
îndeplinite la vârsta standard de pensionare sau la vârsta standard redusă, în
condiţiile art. 48-53, respectiv art. 56 din lege, precum şi la vârsta standard redusă
în condiţiile prevăzute de alte acte normative.

Inteleg in norme ca acel art. 56 din Lege , neavand alte restrictii vis-a -vis de lege, pensia la limita de varsta trebuie acordata conform articolului de lege.
In cazul exemplului meu prezentat anterior ,la accesarea pensiei la limita de varsta(la varsta standard redusa) nu vad nicio conditie din lege care nu ar fi indeplinita conform conditiilor art 56, deci as putea beneficia de pensie la limita de varsta asa cum este iterat in lege cu cel mult 5 ani mai devreme.
Eu asa voi face cererea de pensionare, cu toate justificarile din speta anterior prezentata , ramane sa primesc raspuns in scris de la cnpp de ce nu as putea accesa acest tip de pensie......... si mai departe vom vedea.
Dar asa cum spuneti, pana atunci se mai pot intampla amanari sau alte cele.........
Rectific varsta la data de 01.11.2024: 58/6