avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Activitate Caeriana

Activitate Caeriana

Răspuns la discuția persoană îndreptățită
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Eu m-am adresat arhivelor din județul unde s-a născut bunicul, sperând că în aceeași localitate/același județ s-a născut și străbunicul. Arhivele mi-au răspuns că am nevoie să demonstrez că sunt persoană îndreptățită pentru a-mi putea elibera certificatele de naștere, căsătorie și deces ale străbunicului, Eu sper să obțin mai multe date despre familia străbunicului, pentru că ceea ce mă interesează ține strict de a afla de unde mă trag, cât pot afla de multe. Adică vreau să știu despre oameni, cine au fost, câți mai sunt, dacă mai sunt.
Ca instituții am apelat mai întâi la primăria din localitatea unde s-a născut bunicul și răspunsul lor a fost că ei țin documentele de stare civilă doar 100 de ani, așa că trebui să mă adresez arhivelor județene.
Însă singurele documente pe care le am ar fi certificatul meu de naștele, livretul militar al tatălui și al bunicului, unde apare doar numele străbunicului. Nu știu dacă astea ar fi suficiente pentru a obține acel titlu cerut de arhive.
Răspuns la discuția persoană îndreptățită
Bună ziua!
Vă rog, dacă îmi poate răspunde cineva, ce înseamnă a fi ”persoană îndreptățită” și cum se demonstrează această calitate?
În cazul meu, trebuie să demonstrez asta ca să pot obține date de la arhive (locul nașterii, căsătorie, deces) despre străbunicul meu.
Răspuns la discuția Stagiu de cotizare incomplet
Vă mulțumesc mult pentru răspuns!

Carp Mircea a scris:

Nu.
Pensia de limită de vârstă nu se penalizează.

Bună ziua!
O întrebare legată de stagiul de cotizare:
- dacă la împlinirea vârstei pentru ieșirea la pensie, care va fi de 62 de ani și 6 luni în cazul meu, voi avea stagiul de cotizare 31 de ani și 11 luni; asta înseamnă că voi fi penalizată?
Răspuns la discuția semnificația unui cuvânt
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns!

Cristina Filimon a scris:

Autorului i-aș recomanda să aibă și o secțiune specială în procedură, "Definiții", și să scrie acolo ce înțelege el prin acel cuvând împrumutat, care nu are echivalent în limba română, sau care are alt sens în limba română.
Cât privește a doua întrebare, de regulă, clauzele contractuale se interpretează în favoarea celui care se obligă. Aș aplica în mod corespunzător aceleși principiu și situației dumneavoastră.

Bună ziua! Nu sunt sigură că am adresat întrebarea în secțiunea potrivită, sper să primesc un răspuns dacă se poate.
Mă preocupă următoarea problemă: într-un domeniu de activitate anume se elaborează o reglementare (procedură etc.) a acelui domeniu. Autorul vrea să definească o anume noțiune și folosește un cuvânt existent în altă limbă, care i se pare că redă cel mai bine ceea ce vrea să spună. Cuvântul respectiv nu este acceptat ca atare în limba română (practic autorul face un fel de ”furculision”).
Întrebarea ar fi: într-o situație legală (o cercetare, ceva), faptul că acel cuvânt (care definește o caracteristică a unui obiect) nu există practic în limba română, poate cântări în defavoarea autorului reglementării?
Vă mulțumesc!
Răspuns la discuția Încălcare proprietate
Păgubitul este o femeie care creștea un copil născut prematur în perioada de început, între timp a rămas văduvă și cam asta ar fi. Nefiind localnică, nu a vrut conflicte cu vecinii și nici acum nu ar fi vrut dacă nu ar fi aflat de încercările de a vinde.
Doar cu gardul s-a încălcat proprietatea, iar casa au ridicat-o la limita celor 2 metri. Între casă și gard sunt pomi.
Deci înțeleg că soluția pentru a opri orice acțiune (vânzare, donație) este acționarea în instanță.

gi-jane2 a scris:

daca litigiul nu e inregistrat, poate. Actionati-l in judecata si nu mai poate.
cu ce s-a intrat pe proprietate cu gardul sau cu constructia ?
de ce pagubitul nu s-a sesizat in astia 12 ani sa rezolve problema ?
Trebuia sa fi luat atitudine de cand construia,imediat ce putea, ca stiu ca nu i-a ars.

Bună ziua, vă expun o situație:
- Casă construită intrându-se cu doi metri pe proprietatea vecinului (situație demostrabilă/vizibilă din fișa cadastrală). Vecinul nu a fost prezent la domiciliu în acea perioada (probleme medicale cu un copil), cel care construia a fost avertizat că încalcă proprietatea chiar de către autorități, dar nu a ținut cont.
Acum, vecinul află că cei care i-au încălcat proprietatea vor să vândă și a încercat printr-o discuție că lămurească situația. S-au înțeles să se facă o vânzare, variantă propusă de cel ce a încălcat proprietatea. Apoi omul s-a răzgândit, motivând că va face act de donație pentru biserică fiindcă nu-și poate permite să cumpere (bucata pe care o folosește abuziv de 12 ani).
Întrebarea ar fi ce poate face vecinul (păgubitul) și, în paralel, proprietatea aceea poate fi vândută sau donată, dată fiind acest litigiu?
Mulțumesc!
Bună ziua!
Vă rog să mă ajutați cu o consultație: data legală de pensionare a mea este 1 martie 2026. La acea dată aș avea 1 an și 3 luni lipsă din stagiul complet de cotizare, dat fiind că am întrerupt (fără formalități) serviciul timp de 13 ani pentru a mă ocupa de copii. Aș putea solicita pensionarea după 1 septembrie 2021, dat fiind că am trei copii crescuți, și dacă da, vor exista penalizări? Menționez că vechimea totală pe care aș avea-o după septembrie 2021 ar fi de peste 27 de ani. Data nașterii este septembrie 1963.
Vă mulțumesc!