Bună ziua!
Vă rog, dacă îmi poate răspunde cineva, ce înseamnă a fi ”persoană îndreptățită” și cum se demonstrează această calitate?
În cazul meu, trebuie să demonstrez asta ca să pot obține date de la arhive (locul nașterii, căsătorie, deces) despre străbunicul meu.
georgiana.td
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dovada se poate face cu certificate de stare civilă, prin care dovediti legătura de rudenie cu persoana ale cărei date doriți să le aflați.
De exemplu, ca persoană îndreptățită puteți obține certificatul deces al străbunicului, de unde veți afla și locul nașterii, domiciliul, etc.
Depinde ce fel de informații doriți să aflați și de la ce instituție.
Eu m-am adresat arhivelor din județul unde s-a născut bunicul, sperând că în aceeași localitate/același județ s-a născut și străbunicul. Arhivele mi-au răspuns că am nevoie să demonstrez că sunt persoană îndreptățită pentru a-mi putea elibera certificatele de naștere, căsătorie și deces ale străbunicului, Eu sper să obțin mai multe date despre familia străbunicului, pentru că ceea ce mă interesează ține strict de a afla de unde mă trag, cât pot afla de multe. Adică vreau să știu despre oameni, cine au fost, câți mai sunt, dacă mai sunt.
Ca instituții am apelat mai întâi la primăria din localitatea unde s-a născut bunicul și răspunsul lor a fost că ei țin documentele de stare civilă doar 100 de ani, așa că trebui să mă adresez arhivelor județene.
Însă singurele documente pe care le am ar fi certificatul meu de naștele, livretul militar al tatălui și al bunicului, unde apare doar numele străbunicului. Nu știu dacă astea ar fi suficiente pentru a obține acel titlu cerut de arhive.