avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... persoană îndreptățită
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

persoană îndreptățită

Bună ziua!
Vă rog, dacă îmi poate răspunde cineva, ce înseamnă a fi ”persoană îndreptățită” și cum se demonstrează această calitate?
În cazul meu, trebuie să demonstrez asta ca să pot obține date de la arhive (locul nașterii, căsătorie, deces) despre străbunicul meu.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2025
Caeriana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Caeriana , utilizator 16:56, 4 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa dovediți calitatea de moștenitor legal (printr-un certificat de calitate de moștenitor obținut de la notar).
Vă mulțumesc pentru răspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dovada se poate face cu certificate de stare civilă, prin care dovediti legătura de rudenie cu persoana ale cărei date doriți să le aflați.
De exemplu, ca persoană îndreptățită puteți obține certificatul deces al străbunicului, de unde veți afla și locul nașterii, domiciliul, etc.
Depinde ce fel de informații doriți să aflați și de la ce instituție.
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Eu m-am adresat arhivelor din județul unde s-a născut bunicul, sperând că în aceeași localitate/același județ s-a născut și străbunicul. Arhivele mi-au răspuns că am nevoie să demonstrez că sunt persoană îndreptățită pentru a-mi putea elibera certificatele de naștere, căsătorie și deces ale străbunicului, Eu sper să obțin mai multe date despre familia străbunicului, pentru că ceea ce mă interesează ține strict de a afla de unde mă trag, cât pot afla de multe. Adică vreau să știu despre oameni, cine au fost, câți mai sunt, dacă mai sunt.
Ca instituții am apelat mai întâi la primăria din localitatea unde s-a născut bunicul și răspunsul lor a fost că ei țin documentele de stare civilă doar 100 de ani, așa că trebui să mă adresez arhivelor județene.
Însă singurele documente pe care le am ar fi certificatul meu de naștele, livretul militar al tatălui și al bunicului, unde apare doar numele străbunicului. Nu știu dacă astea ar fi suficiente pentru a obține acel titlu cerut de arhive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - lipsa documente malina_13 malina_13 Buna ziua, In 1983 se incheia un certificat de mostenitor dupa strabunicul sotului, certificat in care mostenitorii erau strabunica (1/4) si bunicul lui ... (vezi toată discuția)
As vrea sa aplic pentru cetatenia maghiara intrucat o strabunica ... wacm83 wacm83 As vrea sa aplic pentru cetatenia maghiara intrucat o strabunica a mea s-a nascut in Transilvania in 1911 si satisfac conditiile. Am intrebat la Ambasada ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu demonstrare filiatie? Bogdanra Bogdanra Buna ziua strabunicii mei au avut doua fiice. Una din ele mi-a fost mie bunica din partea tatei. A doua fiica a avut o alta fiica care nu a mai avut niciun ... (vezi toată discuția)